Ayda 1 Kilo, Diğer Bir Hamilelik Dogması

Hamilelik başlı başına zor bir süreçtir ve bazen bu süreci daha karmaşık hale getiren birçok dogma ile bağdaştırılır.
Ayda 1 Kilo, Diğer Bir Hamilelik Dogması

Son Güncelleme: 13 Aralık, 2020

Hamilelik başlı başına zor bir süreçtir ve bazen bu süreci daha karmaşık hale getiren birçok dogma ile bağdaştırılır. “İki kişilik yemek yemek” ve tüm yeme alışkanlıklarımızı değiştirmek gibi inançlar da buna dahildir. Günümüzde pek çok kadın hamileliğini sağlıklı sürdürmek için diyetler uyguluyor. Ancak bazen jinekologlar “ayda bir kilo” gibi dogmalar konusunda oldukça katı davranıyorlar. 

Buradaki ana fikir, hamileliğin dokuz ayına dokuz kilo dağıtmaktır. Bazı teorilere göre, hamile bir kadın her ay sadece bir kilo almalıdır. Bu nedenle her ay tartılmak hamile kadınlar için bir kabus durumuna dönüşmüş durumda. Ayda 1 kilodan fazla kilo almak doktorunuz tarafından azar yemek anlamına gelebilir. Bu yüzden bazı hamileler ya kiloları hakkında yalan söylerler ya da çok sıkı diyetler uygularlar.

Bununla birlikte, uzmanların çoğu, hamilelikte ideal kilo rakamının olmadığı konusunda hemfikir. Uzmanlar, hamilelik sırasında kilo alımını etkileyen birçok faktör olduğunu ve kilo alımının her kişiye göre değişiklik gösterdiğini savunuyor. Her durumda, aylık 1 kilo alma dogması oldukça semboliktir. Çünkü hamile bir kadının alabileceği kilo miktarı her kadına göre farklılık gösterir. Ancak uzmanlar buna benzer bir hesaplamanın hamilelik sırasında yapıldığını söylemektedir.

Ayda yalnızca 1 kilo alma konusunda endişelenmeli miyiz?

Madrid’deki San Carlos Üniversite Hastanesi’nde jinekolog olan Patricia Soler, ayda bir kilo almanın basitleştirilmiş bir rakam olduğunu onaylıyor. Ancak kesinlikle ayda sadece 1 kilo almanın mümkün olmadığını da ekliyor. Bir kadının hamilelik boyunca sadece 9 kilo alması pek olası değil, bazıları daha az bazıları ise iki katı fazla alacaktır.

hamilelik dogma bağdaştırılır

Ayda 1 kilo olan sihirli rakamı dokuz ay boyunca aşmak, aşmamaktan daha kolay bir durum. Hamilelik döneminde, her annenin rahminin hacmi iki katına çıkar. Belirli bir ağırlığa sahip bir bebeği taşıyacağından, rahim, amniyon sıvısına karşılık gelen ağırlığa ek olarak birikmiş yağ ve sıvıların da ağırlığını taşımaya hazır hale gelir.

Hamile bir kadının hamilelik sırasında sürekli kilo alması kaçınılmazdır. Tabii, bu kilo alıp verme durumu kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu yüzden bir ayda 1 kilodan fazla kilo almak tuhaf değildir.  Buna ek olarak, eğer aşırı kilo alma durumu olursa doktor zaten önlem alacaktır.

Jinekologlar, her muayenede kilo ile ilgili olası sorunları belirleyebileceklerini söylüyorlar. Bunun da diğer sorunları teşhis etmede önemli olduğunu vurguluyorlar. Örneğin, kilosu önemli ölçüde artan bir kadının vücudu çok yüksek seviyelerde sıvı tutulumu sergiliyor olabilir. Bu da klinik açıdan endişe verici bir durumdur.

hamilelik dogma bağdaştırılır

Endişe uyandıracak bir başka olası neden ise hamile kalındığında aşırı kilolu olmanın neredeyse hiç şüphesiz bir durum olan gebelik diyabetinin gelişmesidir. Bu bağlamda hamile kadının kilosuna bağlı olarak sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını önlemeye çalışırken ayda bir kilo dogması gerçek bir durum olacaktır ancak çok büyük bir ciddiyetle dikkat edilmesi gereken bir durum değildir.

Uzman Görüşleri

Anneliğe Hazırlık Tıp ve Psikoloji Merkezi direktörü Josefina Ruiz Vega’ya göre, fazla kilo alımı limitleri aştığında endişe duyma nedenleri haklı çıkmaya başlar. Ancak bu annelerin kendi üzerlerine çok fazla gitmeleri gereken bir durum değildir. Bazen bu ayda 1 kilo kuralına uyma konusundaki inatçılık, birçok kadının kilo alma korkusuyla beslenmeyi ihmal etmesine, protein tüketmekten veya doğru beslenmekten kaçınmasına neden olur.

Ruiz Vega, yemek yemedeki hataların büyük ölçüde aşırı kilo vakalarının ortaya çıkmasına neden olduğunu ve bunun maalesef fetüsü etkileyebilecek bir karar olduğu konusunda kesin ve net konuşuyor. Hamilelik sırasında iki kişilik yemek yemek veya yemeklerin porsiyonunu artırmak, yemek yemeyi azaltmak veya sıkı diyetler uygulamak kadar ciddi bir durumdur.

Hamilelik başlı başına zor bir süreçtir ve bazen bu süreci daha karmaşık hale getiren birçok dogma ile bağdaştırılır. 9  ay boyunca uygulanacak olan dengeli bir diyet bizi ideal kiloya getirmeye ya da o kiloda tutmaya yardım edecektir. Hatta bu şekilde belki de ayda 1 kilo hedefine de ulaşabiliriz. Bu durumlarda aşırı durumlara kaçmak tehlikeli olabilir. Fetüse ve anneye ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalık olan pregoreksiya riskini de beraberinde getirebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Yang W, Han F, Gao X, Chen Y, Ji L, Cai X. Relationship Between Gestational Weight Gain and Pregnancy Complications or Delivery Outcome. Sci Rep. 2017 Oct 2;7(1):12531.
  • Plows JF, Stanley JL, Baker PN, Reynolds CM, Vickers MH. The Pathophysiology of Gestational Diabetes Mellitus. Int J Mol Sci. 2018

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.