Doğumun 9 Farklı Türü Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Doğumun 9 Farklı Türü Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Son Güncelleme: 14 Nisan, 2018

Doğum, kadınların hayatında çok özel bir an. İşte bu yüzden, kadınların var olan farklı doğum seçenekleriyle ilgili ihtiyaç duydukları tüm bilgilere sahip olmaları çok önemlidir. Ancak o zaman onlar için hangisinin en iyi olduğuna karar verebilecekler.

Doğal doğum:

Doğal doğum, vajinal doğum anlamına gelir. Bununla birlikte, “normal” doğumdan farklıdır, çünkü anestezi ve ağrı kesici kullanmadan gerçekleşir. Kasılmaları uyarmak için yapay oksitosin kullanılmaz ve doktorlar eposiotomi gibi işlemleri gerçekleştirmez.

Bu yöntem, anneye, ihtiyaçlarına ve seçimlerine saygı göstermeye odaklanmıştır. Bu nedenle, daha insani olarak kabul edilir. Doğal doğumda anne bebeğini istediği yerde dünyaya getirmeyi seçebilir, bu hastanede ya da evinde olabilir.

Normal doğum:

Bebek doğum kanalından (vajina) geldiği için vajinal doğum olarak bilinir. Doğal olarak kendiliğinden başlar ve bebek sefalik presantasyon ile doğar. Başka bir deyişle, doğuma hazırlanmak üzere bebeğin başı, annesinin pelvisinde konumlanır.

Bazı durumlarda bebeğin çıkmasını zorlaştıran komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu normal doğum sırasında meydana geldiğinde, bir epizyotomi gerçekleştirilir. Bir epizyotomi, vajina ve anüs arasında yer alan perine bölgesinde, kas bölgesinde yapılan cerrahi bir kesiktir.

Vajinal çocuk doğumunun yararları çoktur. Bebek için, normal doğum, akciğerlerin yeterince olgun olduğunu garanti eder. Aynı zamanda, bebeğin hayatın ilk anlarında anneyle anında iletişime geçeceği anlamına gelir.

Bu, bebeğe anne sütü verilmesi için erken fırsat verir ve ayrıca solunum yolu hastalığı ve diğer hastalıkların olasılığını azaltır. Anneye gelince, vajinal çocuk doğumu kanama riskini azaltır. Ayrıca daha kısa bir doğum sonrası iyileşme ve bebekle daha erken temas anlamına gelir.

Aşağıda birkaç vajinal doğum türü daha vardır.

Suda doğum:

suda doğum anne bebek

Suda doğum, anneler doğum sırasında banyo küveti veya havuza daldırıldığında gerçekleşir. Annenin karnının tamamen su altında olması gerekir. Su doğumu sırasında baba, anneye önemli ve samimi anlarda eşlik etmek ve destek olmak için banyo küvetine veya havuza girebilir.

Anne, doğum için bir küvete veya ılık su havuzuna yerleştirilir. Genelde, servikal dilatasyonu 5 cm’den fazla ulaştığında anne suya girer. Hâlihazırda sık sık yoğun kontraksiyonlar geçirmektedir; her 10 dakikada bir 2’den fazla kasılma yaşamaktadır.

Çömelerek doğum:

Bu doğum seçeneği, annenin konumu dışında, doğal doğumlara benzer. Normal jinekolojik pozisyonda uzanmak yerine, anne çömelir. Çömelme doğumları çok hızlı olma eğilimindedir.

Anne dikey konumda olduğundan, yer çekimi kanunları doğum sürecini hızlandırır. Bu pozisyon genellikle jinekolojik pozisyondan daha rahattır.

Forseps ile Doğum:

Normal doğum sırasında forseps bebek özellikle zor bir zaman geçiriyorken kullanılır. Forsepsler, bebeğin başını kavramak için uçlarda kıvrılan iki parçadan oluşan maşa benzeri aletlerdir.

Forsepsi yerleştirmek ve bebeğin başını yeniden konumlandırmak için doktorlar öncelikle perineumda bir eposiotomi yapmalıdır. Forseps yerleştirildiğinde anne kasılma anında itme isteğini duyduğunda tıp uzmanı itecektir.

Leboyer doğum:

Şiddet içermeyen doğum olarak da bilinen bu tür doğum, bebek için stresten kaçınmayı amaçlamaktadır. Fransız doğum uzmanı Frederick Leboyer, bebeğin uterus dışındaki ilk deneyimi sırasında mümkün olduğunca travmayı azaltmak için bu tekniği geliştirdi.

Fikir, doğumun anne karnına olabildiğince yakın olan sakin bir ortamda gerçekleşmesidir. Bu, düşük aydınlatma, sessizlik ve bir sıcaklık anlamına gelir. Bu faktörler, rahim içi dünya ile annenin rahminin dışındaki dünya arasındaki büyük farklılıkların etkisini azaltır.

Sezaryen:

Daha önce sözü edilen doğum seçeneğinden farklı olarak, sezaryen doğumda, bebekler vajinadan ziyade annenin karnında açılan bir kesi yoluyla dünyaya gelir. Kesi, rahmin içindeki bebeğe ulaşmak ve aynı insizyondan çıkarmak için birkaç kat aşağı iner. Bebek çıkarıldıktan sonra plasenta da alınır.

Sezaryen doğumlar annenin ameliyat edilmesni gerektirdiğinden, doğum sonrası iyileşme vajinal doğumdan daha uzun sürer.

Yardım alarak evde yapılan doğum:

yeni doğum yapmış kadın ve eşi

Giderek daha fazla kadın çocuklarını evde doğurmayı seçiyor. Korkacak bir şey yok. Aslında, kadınlar kendi evlerinde daha güvenli ve daha özgür hissederler. Bu doğum metodu acı vericidir, ancak kadınlar bu acı için hazırlanıyor ve bunu sürecin bir parçası olarak görüyorlar. Sıcak su banyosu, noesiyoloji, masaj vb. dâhil olmak üzere acıyı hafifletmek için birçok kaynak bulunmaktadır.

Bu yöntem, uzun sürer. 12 ila 16 saat sürebilir. Her adımda anneye yardım etmek, ebenin görevidir. Onun elini tutmalı, her hareket için en uygun pozisyonu bulmasına yardımcı olmalı, masaj yapmalıdır.

İnsani çocuk doğumu

İnsani çocuk doğumu, bir yöntemden ziyade tavra gönderme yapar. Kadın, çocuğunun doğumunda ana kahramandır. Onun kararlarına saygı duyulur ve uzmanlarla tartışılır, ilaçlar ise bilimsel kanıtlar temel alınarak kullanılır. Kısacası, insani çocuk doğumunda bebek doğumu çok nadiren müdahale gerektiren normal bir fizyolojik süreç olarak muamele görür.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.