Doğumun Başladığını Nasıl Anlarsınız

Doğumun Başladığını Nasıl Anlarsınız

Son Güncelleme: 15 Mayıs, 2018

Kasılmalarınız olduğunda bunu nasıl anlarsınız? İlk kez anne olan ç ok sayıda kişi, doğumun başladığını anlamamaktan korkar.

Daha da fazlası, çok sayıda kadın bu noktadan önce farklı tipte kasılmalar yaşar.

Bu kasılmalar, annenin vücudunu çocuğun gelişine hazırlar, fakat çocuğunuzun doğuma hazır olduğunun bir göstergesi değildir. Sonuç olarak, bu kasılmalar birçok annenin kafasını karıştırır ve onları sürekli olarak alarm halinde tutar.

Burada biz, sizin hamilelik sırasında yaşayabileceğiniz bu çeşitli tipteki kasılmaları birbirinden ayırt etmenize yardım etmek istiyoruz.

Doğum yapma zamanının geldiğinin işaretleri:

Sözde ön belirti aşaması, hamileliğin çocuk doğmadan önceki son aşamasıdır. Bu periyot sırasında, vücut, çıkarma ya da çocuk doğumuna kendini hazırlar.

Vücudunuzun bu aşamada olduğunu fark etmek önemlidir, çünkü doğumun başladığını belli eder. Tabii ki eğer bu sizin ilk anneliğiniz ise, bu aşama günler sürebilir.

Aşağıda, vücudunuzun ön belirti aşamasına girdiğini gösteren bazı işaretleri göreceksiniz:

Mukus tıkacın atılması

Mukus tıkaç, anne rahmini enfeksiyondan koruyan bir bariyerdir. İşte vücudunuzun mukus tıkacı attığını anlamanın yolları:

  • Günler süren yoğun vajinal sıvı. Bu sıvı yumurta akına benzer.
  • Jelatin kıvamında, yoğun, sarımtırak vajinal ifrazat.
  • Kan lekeli sıvı; kahverengi, kırmızı, pembe vs olabilir.
  • Kan izleri taşıyabilen jelatine benzer bir kütle.

Mukus tıkacınız, bebeğinizin doğumundan 10 gün önceye kadar görünebilir. Yine de, bu, hamileliğinizin son aşamasında olduğunuzun bir göstergesidir.

fetüs

Suyun gelmesi

Bebeğinizin doğumunun yakın olduğunun bir başka işareti de su gelmesidir. Bu, bebeğinizin amniyotik kese içinde yüzdüğü amniyotik sıvının atılmasıdır.

Genellikle, altınızı ıslatmışsınız gibi bir his verir. Bir anda çok fazla sıvı da kaybedebilirsiniz ya da zaman içinde yavaş yavaş da.

Kasılmalar

Doğum başlarken, kasılmalar hissetmeye başlayacaksınız. Düzenli olmak ya da başlarda acı verici bile olmak zorunda değiller.

Öte yandan, zaman ilerledikçe kasılmalar daha da yoğun hale gelecek. Çocuk doğururken duyduğunuz kasılmaların karakteristik özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Başta düzensiz olabilir, fakat zaman geçtikçe daha güçlü ve daha ritmik hale gelirler.
  • Her 5 dakikada bir gelirler ve yaklaşık 50 saniye sürerler.
  • Acı, neredeyse sürekli olarak artar.
  • Hangi pozisyonda durursanız durun acı geçmez.

Genişleme

Rahim boynunuzun genişlemesi 2,5-5 cm’i bulur. Tabii ki bu sizin kendi başınıza fark edebileceğiniz bir işaret değildir. Genişlemenizin seviyesini saptama becerisine jinekoloğunuz sahiptir.

Kasılmalara karşı yanlış alarm

Kasılma hissetmek ve bebeğinizin her an geliyor olduğunu düşünmek oldukça yaygındır – özellikle de eğer ilk kez anne oluyorsanız!

Gayet normal, bu işte yenisiniz. Şüphelerinizi biraz gidermeye yardım etmek için, sizle yanlış alarmın bazı ana karakteristiklerinden bahsetmek istiyoruz:

  • Kasılmalar düzensizdir.
  • Kasılmaların sıklığı ve yoğunluğunda bir artış olmaz.
  • Kasılmalar, birbiri arasında uzun zaman aralıkları ile gelip gitmeye meyillidir.
  • Alt karında hafif bir ağrı meydana gelir.

Fakat gerçek doğum nasıl hissettirir?

Gerçek bir kasılmanın nasıl hissettirdiğini açıklamak biraz zordur. Nasıl hissettirdiğini etkileyecek çok sayıda faktör vardır, mesela bebeğinizin pozisyonu. His, her kadın için farklıdır.

Aynı zamanda kasılmanın meydana geldiği an da, verdiği hissi etkiler. Bunun nedeni doğum ilerledikçe kasılmaların değişmesidir.

Her şeyden önce, karnınızın yavaş yavaş sertleşmeye başladığını fark edeceksiniz. Belli bir noktaya ulaşacak ve sonra normal haline geri dönecek. Bu tekrar ve tekrar yaşanacak.

Eğer karnınızın sertleşmeye başladığını fark ederseniz, aynı zamanda rahim duvarlarınızın gerginleştiğini hissedeceksiniz. Bu bebeğinizin hareketini hissetmenizi kolaylaştıracak.

İlk kasılmalar 30 saniyeden daha uzun sürmeyecektir ve bir sonrakini hissedene kadar çok dakikalar geçebilir.

Bebeğin pozisyonuna bağlı olarak, her anne kasılmasını farklı hissedecektir. Aşağıda yaşayabileceğiniz farklı tipte kasılmaları açıkladık:

sırt kasılmaları
  1. Yoğun kramp

Eğer regl sancısı yaşıyorsanız, o zaman neyden bahsettiğimizi biliyorsunuz demektir. Öte yandan, doğum kasılmalarıyla birlikte gelen kramplar, alışkın olduğunuzdan çok daha güçlü gelir.

Bazı anneler bunun, regl sancısının yanında kramp hissi ve karında ağrı duymak gibi olduğunu iddia eder.

  1. Kalça ve sırtta ağrı

Bu tip kasılmalar, bebeği sırtına doğru konumlanmış anneler arasında yaygındır. Bir başka deyişle, bebeğinizin sırtı sizin kendi sırtınıza yaslanmıştır.

Bu kasılmaları yaşayan anneler bunun, sanki kalçaları sırtlarına kadar boylu boyunca uzanıyormuş gibi hissettiklerini söylüyor. Endişelenmeyin, kalçanız yerinden oynamıyor – bu sadece bir his!

  1. Katlanılabilir ağrı

Evet, bu doğru. Katlanılabilir ağrı. Bazı anneler, canları çok fazla acıyacak diye korktukları için doğum yapmaktan korkarlar. Zaman gelince, ağrının daha ve daha kötü olmasını beklerler.

Öte yandan, her şey bittiğinde, bunun bekledikleri kadar kötü olmadığını söylerler. Hatta, ağrı katlanılabilirdi, derler.

Bu bilgilerin sizin, doğumun başlayıp başlamadığını anlamanıza yardımcı olmasını dileriz.

Eğer zaman gelince bir şüpheniz olursa, doktorunuz tüm sorularınıza yanıt verecektir ve size tam olarak ne olup bittiğini anlatacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Brown, H. Trabajo de parto. Manual MSD- Versión para público general. [En línea].
  • ¿Cuáles son las etapas del trabajo de parto?– NIH Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.