Hamileliğin 10. Haftası

Hamileliğin 10. Haftası

Son Güncelleme: 25 Mart, 2019

Hamileliğin 10. haftasından itibaren anne karnının büyümeye başladığını fark eder. Bu dönemde bebek yaklaşık olarak 3 – 4 santimetre boyutundadır.

Anne adayı bu dönemde 1 ile 1 buçuk kilo civarında almış olur. Eğer ikizlere hamileyseniz yaklaşık 2 kiloya kadar artış beklenebilir.

Hamileliğin 10. haftasında bebeğin organları oluşumunu tamamlamıştır.Fakat bu organlar gelecek birkaç hafta boyunca düzgün bir şekilde fonksiyon gösteremez. 

Hamileliğin 10. haftasında embriyo oluşumu

Dış görünüşteki değişimler

Hamileliğin 10. haftasında fetüsün tüm cinsel organları gelişmeye başlar. Fakat, hala ultrason görüntülemesi için erken bir dönemdir ve bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilmek için biraz daha beklemeniz gerekir.

Hamileliğin sonuna kadar bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve bir destek görevi gören plasentanın da bu dönemde faaliyeti artar. Bebek plasentaya daha önceden oluşmuş göbek bağı ile bağlıdır.

embriyo

Bu dönemde fetüsün çene ve boyun gelişimi gerçekleştiğinden ötürü baş ve göğsü birbirinden ayrı olarak görüntüleyebilmek mümkündür. Damak, dil ve gelecekte süt dişlerini oluşturacak olan dişlerin de diş etine gömülü halde oluşumu bu dönemde gerçekleşir.

Buna ek olarak, fetüsün yüzü daha yuvarlak bir şekil kazanır. El ve ayak oluşumu ile birlikte ilk parmak hareketleri başlar.

Dahili değişimler

Bu dönemde fetüsün sinir sistemi ile vücudunun bağlantısı oluşmaya başlar. Bağırsakların da göbek bağına bağlı halde ilk gelişimi hamileliğin 10. haftasından başlayarak gerçekleşir.

Kemikler kıkırdak yapılarını kaybederek sertleşmeye ve değişmeye başlarlar.

Bu dönemde kalsifikasyon olarak bilinen kafatasının kemikleşmesi görülür. Kasların ve eklemlerin gelişimi de hızlı bir şekilde devam eder.

Ultrason

Bu dönemden itibaren ultrason görüntüsü ile bebeğin vücut şekli yavaş yavaş ayırt edilebilir. 10. haftada fetüsün kol ve bacakları ultrason görüntüsü ile belli olur. Fakat, ellerin ve ayakların boyutu hala çok küçük olduğu için ayırt edilebilmeleri pek mümkün değildir.

Bu dönemde bebeğin kalp atışları ultrason ile kolayca duyulabilir. Bebeğinizin kalp atışının çok hızlı olduğunu fark edeceksiniz. Kalp atışları dakikada yaklaşık 120 – 160 atış arasında değişir. Bunun sebebi kanın vücutta çok hızlı bir şekilde pompalanmasından kaynaklanır.

Buna ek olarak, annenin ve bebeğin dolaşım sistemi bu dönemde birbirinden ayrılmaya başlar.

Koryon biyopsisi

Ultrasonda herhangi bir anormallik görülmesi durumunda anneye koriyonik biyopsi yapılması gerekebilir. Bu tanı testinde plasentadan doku örneği alınır ve bebeğin gen veya kromozomları incelenir.

Bu test sayesinde bebeğin hangi çeşit bir genetik hastalığa sahip olduğu belirlenebilir. Bu test aynı zamanda daha önceden Down sendromu gibi genetik hastalığa sahip bir bir çocuk dünyaya getirmiş anneler için tavsiye edilir.

Düşük yapma riski çok düşük olsa da (yaklaşık %1 – %2 civarı) yine de annelerin bu testten sonra dinlenmeleri tavsiye edilir.

Riski sıfırlayabilmek amacıyla bu dinlenme en az 48 saat sürmelidir. Bu test ne anne ne de fetüs için herhangi bir komplikasyon oluşturmaz.

hamile anne

Annenin vücudundaki değişiklikler

Hamileliğin 10. haftasından itibaren annenin vücudunda hızlı kilo artışı görülmesi oldukça normaldir. Fetüsün büyüdüğünden ve neredeyse tüm rahmi kapladığından ötürü karnınıza dokunarak bu değişimi hissetmeniz mümkündür.

Bu dönemde bebek anne karnında daha fazla hareket etmeye başlar fakat anne henüz bu hareketleri hissedemez. Bunun sebebi henüz kas ve eklem gelişiminin tamamlanmamış olmasından kaynaklanır.

Annelerin hissettiği tekmeler genellikle hamileliğin 3. ayından sonra hissedilir. 

Son olarak, bu dönemde annenin vücudunda kilo artışı beklendiğinden ötürü beslenme düzenini kontrol altında tutması şiddetle tavsiye edilir.

Fakat bu durum sıkı bir diyet uygulanması gerektiği anlamına gelmez. Dengeli bir beslenme programı yeterli olacaktır. Anneler bu konuda bir uzmana danışıp gerekli bilgiyi ve yardımı alabilirler.

Fakat uzmanlara göre oldukça hassas olan hormonal değişikliklerden ötürü bu dönemde annelerin canı şiddetle bir şey çektiğinde buna karşı koymamalılar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • LACABA, BLANCA RODRÍGUEZ. “Várices y embarazo Estudio Estadístico.” Revista Cubana de Medicina 11.3 (2019).
  • Chacón O’Farrill, Damarys, and Cortes Alfaro. “Intervención educativa del síndrome de flujo vaginal en gestantes.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.2 (2018): 1-13.
  • Mansur, José L. “Vitamina D en pediatria, embarazo y lactancia.” Archivos argentinos de pediatría 116.4 (2018): 286-590.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.