Hamileliğin 15. Haftası

Hamileliğin 15. haftasında bebek yaklaşık olarak 10 santimetre boyutunda ve 50 gram ağırlığındadır.
Hamileliğin 15. Haftası

Son Güncelleme: 10 Nisan, 2019

Hamileliğin 15. haftasında anne adayının bulantı gibi şikayetleri hafiflediğinden ötürü daha iyi hisseder. Bununla birlikte, bebek yaklaşık 10 santimetre boyutunda ve bir elma büyüklüğündedir.

Hamileliğin 15. haftası

Bazı ultrason görüntülerinde bebeğin cinsiyetini 15. haftada görüntüleyebilmek mümkündür. Bu dönemde fetüsün kolları ve bacakları hızla gelişmeye devam eder ve eklemlerini kullanabilir.

Hamileliğin 15. haftasında bebeğin akciğerleri amniyotik sıvı içerisinde gelişmeye başlar. Bu sıvı sayesinde bebeğin bazı tatları alması da mümkündür.

Bebeğin gözleri henüz kapalı olsa bile ışığı algılayabilir. Ayrıca bu dönemde, annenin sesini duyabilir ve tanıyabilir. Bu dönem itibariyle bebek kilo almaya başlar ve yaklaşık olarak 50 gram ağırlığındadır.

ultrason görüntüsü

Hamileliğin 15. haftasında bebeğin iskeleti henüz oluşumunu tamamlamamıştır. Fakat omurga oluşumu ve sinir uçları ultrason görüntüsünden ayırt edilebilir. Dahası, fetüs bu dönemde boynunu ve ellerini oynatabilir. Hatta bazı durumlarda bebeği parmaklarını ağzına götürürken görmek mümkündür.

“Hamileliğin 15. haftasında bebeğin akciğerleri amniyotik sıvı içinde gelişimini sürdürür.”

Hamileliğin 15. haftasında annenin vücudundaki değişiklikler

  • Annenin tecrübe ettiği en önemli değişim kendini geçmiş haftalara göre daha iyi hissetmesidir. Hormonal değişimler daha stabil bir hal alır ve bunun sonucunda hamileliğin ilk üç ayında sıkça yaşanan bulantı ve kusma gibi belirtiler daha az görülür.
  • Hormonal değişikliklere bağlı olarak, anne adayının cilt ve saç kalitesi artar.
  • Eğer anne adayı daha önceden çocuk sahibi olmuşsa hamileliğin bu döneminde karında büyüme görülür. İlk kez anne olacakların karnı bu dönemde daha az belirgindir.
  • Hamilelik döneminde deride gelişen çatlakları önlemek için karın bölgesini nemlendirmek çok önemlidir. Özellikle deri çatlakları için özel olarak üretilmiş losyonlar oldukça etkilidir. Bu losyonu kalça bölgesine uygulamak da faydalı olacaktır.
  • Hamileliğin 15. haftasında anne adayı hamileliğin başından beri yaklaşık 5 kilo almıştır. Kötü beslenme alışkanlıklarına veya vücudun su tutmasına bağlı olarak bazı kadınlarda daha fazla kilo artışı da görülebilir.
  • Hamileliğin bu döneminde bebek bazı tatları algılayabildiğinden ötürü uzmanlar anne adaylarının daha sağlıklı yiyeceklere yönelmelerini tavsiye ediyorlar. Bu, bebeğe iyi alışkanlıklar kazandırmanın ilk adımıdır.
  • Açık tenli kadınlarda damarların ve varislerin görünümü daha belirgindir. Bu durum daha çok kalıtsal olsa da egzersizler ve hareketler sayesinde önlenebilmesi mümkün.
  • Hamileliğin 15. haftasında yaşanan rahatsızlıklardan biri de kabızlıktır. Kabızlığın sebebi hormonal değişiklikler, demir takviyesi veya hareketsizlikten kaynaklı olabilir. Bu sebeple, anne adayları hamilelik döneminde daha lifli yiyecekler ve daha fazla su tüketmelidirler.

Hamileliğin 15. haftasında sağlıklı beslenme

Anne adayının tüm hamilelik dönemi boyunca sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına uyması çok önemlidir. Fakat, hamileliğin 15. haftasıyla birlikte anksiyete ve aşerme seviyelerinde artış görülmesi oldukça normaldir.

Bu gibi durumlarda annenin kontrolü kaybetmemesi ve bebeğe zarar vermeyecek besinler tüketmesi gerekir. Elbette, ara sıra çikolata ve şekerlemelerle kaçamak yapmak oldukça normal bir durumdur.

Fakat, kurabiye ve ekmek gibi karmaşık karbonhidratları tüketmek sindirimleri zor olduğundan ötürü yorgunluk hissini arttırır. Bununla birlikte, bu besin grubunun aşırı tüketimi sindiriminin gerçekleşebilmesi için vücudu nötr bir duruma sokar.

hamile kadın

Hamilelik döneminde proteinler de hayati önem taşır. Hamile kadınların balık tüketimi konusunda dikkatli olmaları gerekir. Özellikle de civa oranı yüksek olan balıkların tüketilmemesi gerekir.

Doktorunuza danışarak hamilelik döneminde hangi balıkların tüketilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Buna ek olarak, doktor tarafından günlük olarak kullanımı tavsiye edilen vitaminlerin aksatılmaması gerekir.

Hamileliğin 15. haftası için tavsiyeler

  1. Yeterince dinlenin. Hamileliğin bu döneminde anne adayları önceki döneme göre daha iyi hissettiklerinden ötürü yeterince dinlenmeyi ihmal ederler. Fakat gerçek şu ki, anne adayının günde en az 8 saat uyuması gerekir. Buna ek olarak, günlük aktivitelere bağlı olarak gün içinde dinlenmeleri de gerekebilir.
  2. Hamilelik döneminde daha iyi hissetmek için egzersiz yapılmalıdır. Bu aynı zamanda doğuma hazırlanmayı da kolaylaştırır. Genellikle, yoga gibi basit rahatlama egzersizlerinin yapılması tavsiye edilir.
  3. Anın tadını çıkarın. Bebeğinizle konuşarak iletişime geçmeye çalışın. Bu sizi aynı zamanda mental olarak doğuma ve ebeveynliğe hazırlar.

Hamilelik döneminde hem kendinize hem de bebeğinize bakmak kolay bir iş değildir. Fakat, daha iyi hissedebilmek için elinize geçen her fırsatı değerlendirin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barrio, César. “Desarrollo de la percepción auditiva fetal: La estimulación prenatal.” Revista Paedriatica 3.2 (2000): 11-15.
  • Rodríguez, MJ López, et al. “Suplementos en embarazadas: controversias, evidencias y recomendaciones.” Información Terapéutica del Sistema Nacional de Salud 34.4 (2010): 117-128.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.