Hamileliğin 27. Haftası: Sizi Neler Bekliyor?

Hamileliğin 27. haftasında hem annede hem de bebekte görülen değişimler nelerdir? Daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin!
Hamileliğin 27. Haftası: Sizi Neler Bekliyor?

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2019

Hamileliğin 27. haftası geldiğinde anne ve bebek arasındaki bağ çok daha kuvvetlenmiştir. Bebek gelişimini sürdürürken anne ise doğum için gün saymaktadır.

Anne ve bebeğin vücudu ile alakalı her detay değişerek birbiriyle bütünleşir. Annenin kalp atışları ile bebeğin kalp atışları birbiriyle bağlantılı bir hale gelir. Bu dönemde annenin ruh halinin bebek üzerine de direkt etkisi vardır.

Annenin karnında hissettiği hareketlenmeler de oldukça hassaslaşmıştır. Bu dönemde anne, fetüsün kol ve bacaklarıyla yaptığı her hareketi hissedebilir. Hatta bebeği hıçkırık tuttuğunda annenin bunu hissetmesi dahi mümkündür.

Anne ve bebeği iletişim kurarak birbirlerini hissedebilirler. Annenin bebeğinin ne zaman uyanık olduğunu ve ne zaman dinlendiğini anlaması mümkündür. Kendi karnına masaj yaparak bebeğini rahatlatması da mümkündür.

Hamileliğin 27. haftasında anne adaylarını neler bekliyor?

  • Karnın büyümesi hızla devam eder. Bu dönemde bebek hemen hemen tüm rahmi kaplamıştır. Bu durum birçok annenin fiziksel olarak rahatsız hissetmesine sebep olur. Hareket etmede ve dinlenmede zorluklar görülebilir.
  • Aşerme seviyesi şiddetlenir. Aşermeler vücudun neye ihtiyacı olduğunun bir belirtisidir. Bu sebeple, vücudun söylemeye çalıştıklarına kulak asmak oldukça önemlidir. Örneğin, annenin canı dondurma çekiyorsa vücudun yağa veya kalsiyuma ihtiyacı olabilir.
dondurma
  • Önceki haftalardan farklı olarak sırt ağrısı, bel ağrısı ve kalça ağrısı gibi yeni belirtiler görülebilir. Bunun sebebi, annenin vücudunun doğum için kendini hazırlamasından kaynaklanır. Kemikler ve kaslar doğum için doğru pozisyona gelmek üzere bir takım değişimler geçirirler.
  • Ruh halinde görülen değişimler sıklaşır ve sebepsiz yere gelişebilir. Hamile kadınlar mutluyken çok ani bir şekilde üzgün hissedebilirler ve bunun hiçbir sebebi olmayabilir.
  • İştahta artış görülebilir. Bu dönemde anne adayları sürekli yemek yeme ihtiyacı hissedebilirler fakat aslında kilo artışını kontrol altında tutabilmek için yiyecek tüketiminin kontrol altında tutulması gerekir. Hareketsiz yaşam tarzı ve artan iştah ile birlikte olması gerekenden çok daha fazla kilo artışı görülebilir. Dikkatli olunmadığı taktirde bu durum doğum koşullarını olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Kramplar özellikle de bacak bölgesinde daha da sıklaşır. Anne adaylarında genellikle gece vakti daha fazla kasılma ve kramp görülür. Rahatlamanın en iyi yolu ayağa kalkmak ve birkaç dakika boyunca yürümektir. Kasılmış bölgeye masaj uygulamak da etkili bir yöntemdir.

Ciltte görülen değişimler ve göğüslerin büyümesi

  • Vücudun belirli bölgelerinde ciltte koyulaşmalar görülebilir. Birçok anne adayında göbek deliğinden pelvise kadar uzanan kahverengi bir çizgi gelişir. Bu bölgede cilt koyulaşmasının sebebi melanin hormonu konsantrasyonunun artışından kaynaklanır.
hamilelikte cilt değişimleri
  • Göğüsler büyümeye devam eder ve damarlar deri altında belirgin hale gelir. Deri çatlakları için özel olarak geliştirilmiş losyonlar ile göğüs bölgesi derisini nemlendirmek oldukça önemlidir. Göğüs uçlarında ufak şişlikler görülmesi oldukça normaldir.
  • Bu dönemde doğuma hazırlık amaçlı derslere katılmak faydalı olabilir. Bu dersler sayesinde doğumun her anıyla alakalı detaylı bilgiye ulaşabilir ve kafanızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz.

Hamileliğin 27. haftasında bebekte görülen değişimler

Hamileliğin 27 haftasında bebeğin boyu baştan ayaklara kadar yaklaşık olarak 37 santimetredir. Bebeğin kilosu ise 900 gram civarıdır ve neredeyse tüm rahmi kaplamaktadır.

Bu dönemde bebeğin vücudundaki yağ miktarı hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu yağ sayesinde bebeğin rahim içindeki vücut sıcaklığı korunur. Buna ek olarak, bu dönemde depolanan yağlar bebeğin doğduktan sonra hayattaki ilk günlerinde ihtiyaç duyacağı kalorilerin kaynağını oluşturur.

Hamileliğin 27. haftasındaki 3 boyutlu ultrason görüntülemesi sayesinde bebeğin detaylı fotoğraflarına ulaşılabilir. Bu görüntülerde bebeğin yüz özelliklerini, el ve ayak boyutunu ve hareketlerini tespit etmek mümkündür.

Hamileliğin 27. haftası bebeğin organlarının gelişimini tamamladığı dönemdir. Sindirim ve solunum sistemleri gelişimlerini genellikle hızlı tamamlarlar.

Sinir sistemi de bu dönemde gelişimini sürdürür ve bebek göz kapaklarını oynatmaya başlar. Gözlerini açıp kapatabilir, parmaklarını emebilir ve uyku ile uyanıklılık evreleri arasında gidip gelebilir.

Hamileliğin 27. haftası için tavsiyeler

  • Bebeğinizin hareketlerini hissettiğiniz sürece onun ihtiyaçlarını da anlamanız mümkün. Bu sebeple, bebeğinizin dinlenme zamanlarına siz de ayak uydurmaya çalışın. Hamileliğin 27. haftasında bebeğinizin çok aktif olduğunu fark ettiğinizde dinlenmeye ağırlık vererek onun da rahatlamasını sağlayın.
  • Özellikle de meyve ve sebze ağırlıklı sağlıklı bir beslenme programına uymanız çok önemlidir.
  • Jinekoloğunuza bir sonraki randevuda sormak üzere sorularınız ve şüphelerinizle alakalı bir liste hazırlayın.

Hamileyken zaman hızla akıp geçer. Göz açıp kapayıncaya kadar bebeğinizi kollarınıza almış olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Salinas P, Hugo, Naranjo D, Benjamín, Retamales M, Beatriz, Adauy E, Arlette, & Lara F, Carolina. (2006). ANTICOAGULACIÓN Y EMBARAZO. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 71(6), 432-436. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262006000600011
  • Bolaños, P. La importancia de la alimentación en el embarazo. Trastornos de la conducta alimentaria, ISSN-e 1699-7611, Nº. 11, 2010, págs. 1196-1230
  • Vidal Martí, Arlene, et al. “Preparación psicofísica para el parto: seguridad y satisfacción a las gestantes.” MediSur 10.1 (2012): 17-21.
  • Cabanyes Truffino, J.. (2014). El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano. Pediatría Atención Primaria, 16(63), e101-e110. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322014000400012
  • Ganén Prats, Ibrahim, & Aguilar Peláez, Madelaine, & Martínez Núñez, Eligio, & Cabrera Núñez, Elixandra, & Rosales Sánchez, Marubia (2007). NUTRICION DURANTE EL EMBARAZO. Revista Información Científica, 55(3), .[fecha de Consulta 26 de Mayo de 2021]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=551757328014
  • Gallo-Padilla, D., et al. “Lumbalgia durante el embarazo. Abordaje multidisciplinar.” SEMERGEN-Medicina de Familia 42.6 (2016): e59-e64.
  • Wurcel, Victoria. “Calambres nocturnos en embarazadas.” Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria 10.2 (2007).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.