Hamilelikte Simfizis Pubis Ağrısı Nedir?

Hamilelikte yaşanan simfizis pubis ağrısını duydunuz mu? Duymadıysanız veya daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz!
Hamilelikte Simfizis Pubis Ağrısı Nedir?

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Doğum yaklaştıkça hamile kadınların simfizis pubis bölgelerinde rahatsızlık duymaları çok yaygındır. Bugünkü makalemizi okuyarak bu ağrının sebep olduğu durumları ve belirtileri rahatlatmak için neler yapabileceğinizi keşfedin.

Kadınların yaşamında hamilelik dönemleri duygularla, hislerle ve rahatsızlık verebilen fiziksel değişimlerle doludur. Her üç ayda bir tamamen normal olan ancak farklı belirtiler gösteren durumlar kadınları endişelendirmektedir.

Pubik simfizis ve simfizis pubis ağrısı

Pubik simfizis ya da Latincesi simfizis pubis, kasık kemiği arasını birleştiren kıkırdağa verilen addır. Genel anlamda, bu birleşim noktası çok sağlam ve kalsifiktir.

Ancak, hamilelik sırasında kadın vücudu, kasıkların daha esnek olmasını sağlayan relaksin hormonlarını sargılar. Bu esneklik, bebek için daha fazla yer açar.

oturan hamile kadın

Hamile kadınlar için doğal olarak devreye giren bu mekanizma, büyüyen fetüsün yaptığı baskının yanı sıra kadınlarda çok şiddetli acılar duyulmasına neden olur. Bu durum hamilelikte simfizis pubis ağrısı (SPD) olarak bilinmektedir.

Hamilelikte simfizis pubis ağrısı nedir?

Hamilelikte simfizis pubis ağrısı, kadınların hamileliklerinin son evrelerinde hissettikleri en yaygın ağrıdır. Kasıkta ya da pelvis kemeri kısmında duyulan acıya işaret eder.

Hamile kadınlar kasıklarının arka ya da ön kısmında acı duyumsayabilirler. Bu rahatsızlık hafif, şiddetli, batan ya da gittikçe artan şekilde baş gösterebilir. Genel anlamda, ortaya çıkan acı dakikalar içerisinde yok olabilir veya günlerce geçmeyerek rahatsız durumlara neden olabilir.

Hastalık özellikle kasıklarda ve pelviste ağrıya neden olurken iç ve dış uyluklarda, sırtta ve kalçalarda da hissedilir. Bu durum özellikle gece vakti bazı pozisyonların zorlaşmasını sağlar.

Hamilelikte simfizis pubis kaynaklı acıyı ve ağrıyı nasıl geçirebiliriz?

Hamilelik sırasında simfizis pubis rahatsızlığı, hormon değişiklikleri ve büyüyen bebeğin uyguladığı baskıyla ilişkilidir.

Doğumdan sonra geçse de, tamamen kurtulmak için birkaç ay beklemek gerekebilir. Ancak, acıyı rahatlatmak için annelerin uygulayabileceği bazı şeyler vardır:

Dik duruş

Şüphesiz simfizis pubis belirtilerinden kaçınmanın en güzel yollarından bir tanesi iyi bir duruş sergilemektir. Ayakta ya da otururken olabildiğince dik durmanız ve bacaklarınızı kalça hizasında açmanız gerekir.

Uyurken anne adayları pelvis kaslarını hizalamak için dizlerinin arasına yastık koyabilir. Son olarak ayağa kalkarken olabildiğince yavaş ve sakin kalkmalısınız.

hamileyken uyuyamayan kadın

Aynı zamanda ağır eşyaları kaldırmaktan veya vücudunuzun o bölgesinde basınç yaratan egzersizlerden kaçınmalısınız. Dik bir duruş sergilemek ve bacaklarınızı simetrik olarak yanlara açmak en uygun pozisyondur.

Hafif egzersizler yapın

Oturmak ya da uzanmak durumu daha da kötüleştirebilir. Bu yüzden, rahat edebileceğiniz hafif egzersizler yapın. Örneğin, yüzmek idealdir çünkü vücut ağırlığınız su altındayken azalır.

Pelvik kaslarınızı ve abdominal bölgenizi güçlendirmeye yardımcı aktiviteler yapabilirsiniz. Esneme hareketleri de iyi bir uyku çekmenize ve doğum sonrası hızlı iyileşmenize yardımcı olur.

Uygun ayakkabılar ve özel korseler

Doktorunuzdan pelvik kasınızdaki baskıyı azaltacak özel bir korse isteyin. Bu korseler, denge sağlamada ve simfizis pubisten kaynaklanan ağrıları azaltmada yardımcı olur.

Ayrıca topuklu giymekten, ayakta durmaktan, uzun süre bacak bacak üstüne atmaktan ya da ağır eşyaları kaldırmaktan kaçının.

İlaçsız tedavi

Doktorlar ilaçları son çare olarak önermektedir. Bu yüzden etkili bölgeye sıcak su torbası ya da buz torbası uygulayın ve hangi seçeneğin ağrıyı daha iyi azalttığını belirleyin.

Ilık bir duş rahatlamanıza ve uykuya hızlı dalmanıza yardımcı olur. En kötü durumlarda, fizik terapiye ve bölgesel masaja başvurabilirsiniz.

Sonuç olarak, hormonal değişimler ve rahimin uyguladığı baskı, simfizis pubisten kaynaklı rahatsız edici belirtilere neden olabilir. Bu yaygın olan rahatsızlığı, uzmanlardan gelen tavsiyelere uyarak rahatlatabilirsiniz. Eğer belirtiler devam ederse, doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ball, D. D. (2008). Biomecánica de la pelvis. Mediagraphic.
  • Freire Vila, E., De La Iglesia López, A., Del Corral Lorenzo, C., & Canedo Carballeira, M. E. (2010). Dolor pélvico en la embarazada. Disfunción de la sínfisis púbica. Revisión de la literatura. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor. https://doi.org/10.1016/j.resed.2010.08.001
  • Robledo Acinas, MM; Sánchez Sánchez, J. (2013). Determinacion de la edad por el estudio de la sinfisis púbica, carilla auricular y acetábulo en el coxal. Gac. Int. Cienc. Forense

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.