Hamilelikte Yerleşme Kanaması Nedir?

Hamilelik sırasında vücudumuzda meydana gelen değişimlerden haberdar olmak zorundayız. Böylece, herhangi bir bozukluk varsa doktora söyleyebiliriz. Yerleşme kanaması, endişelenilmesi gereken bir durum değildir.
Hamilelikte Yerleşme Kanaması Nedir?

Son Güncelleme: 08 Haziran, 2020

Yerleşme kanaması, hamileliğin ilk iki trimesterinde gerçekleşirse endişeye sebep olmaz. Bu, son derece normal ve zar zor fark edilen küçük bir kan kaybıdır.

Peki, bu kanama neden olur? Bu kanamayı adet veya hemorajiden nasıl ayırt ederiz? Aşağıda bu soruların cevaplarından bahsedeceğiz.

Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahme doğru yol alması sırasında oluşur. Bunun sonucunda, rahim duvarındaki bazı damarlar parçalanır ve kanar.

Ne zaman meydana gelir? Genellikle yumurta döllendikten 5 ila 10 gün arasında kanama olur. Ne kadar sürdüğü ise 1-3 gün arasında değişir. Kanama miktarının az olduğu düşünüldüğünde, endişelenmenize gerek yoktur. Kanama kendiliğinden duracaktır.

Nasıl ve neden meydana gelir?

yumurta ve sperm

Süreç, yumurtanın spermatozoid ile birleşiminden sonraki ilk 12 saat içerisinde başlar. Döllenmenin hemen ardından, zigot rahme ilerlerken, spermatozoid çekirdeği ve yumurta birleşir ve hızlı bir hücre bölünmesine sebep olur. Bu hücre bölünmesi, embriyonun başlangıcıdır.

Oluştuktan sonra embriyo rahimde gelişmeye başlar. Kendisini bundan sonra gelişmeye devam edeceği rahim duvarına yerleştirir. Bu sürecin herhangi bir aşamasında yerleşme kanaması görülmesi mümkündür.

Bazı durumlarda, yerleşme kanaması o kadar hafiftir ki zar zor fark edilir. Sadece 5 kadından 1’inde görülür ve bazı kadınlarda diğerlerine göre daha hafif geçer.

Yerleşme kanaması, hamilelikte ortaya çıkan pek çok semptomdan bir tanesi olarak bilinir. Bununla birlikte, her kadının farklı olduğunu unutmamak gerekir.

Yerleşme kanamasına eşlik eden hamilelik semptomları

  • Şişkinlik
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Ödem
  • Belirli yiyeceklere aşerme
  • Memeler gibi, vücudun belirli bölgelerinde aşırı hassasiyet
  • Açlık atakları: Hamilelikte meydana gelen bu durum, genellikle fizyolojik ihtiyaçlardandır. Örneğin, tatlı yeme isteği, idrar aracılığıyla normale göre daha fazla şeker kaybettiğiniz için olabilir.

Yerleşme kanamasının özellikleri

Kanamanın rengi pembeden açık kahverengine değişiklik gösterir. Bunu, adet kanamasının koyu rengiyle karıştırmamak gerekir. Hemoraji değildir ve iç çamaşırınızda fark edeceğiniz küçük bir leke şeklindedir. Hafif bir ağrı görülebilir.

Bazı kadınlar, yerleşme kanaması sırasında daha fazla rahatsızlık hisseder. Pelvik bölgede kramp hissetmeniz mümkündür. Bununla birlikte, bu hafif bir rahatsızlık hissinin ötesine geçmemelidir.

En kötü durumlarda, ağrı adet döneminin başında hissedilen  sancıya benzer olacaktır. Eğer kadın cinsel olarak aktifse, hamile olsun ya da olmasın, vücudundaki her türlü değişimden ve adet döngüsündeki değişimlerden haberdar olmalıdır.

Güçlü bir pelvik ağrıda mutlaka doktora gitmelisiniz çünkü bunun sebebi kistler veya endometriozis olabilir. Yerleşme kanamasının diğer fiziksel özellikleri arasında koku vardır. Pek çok kadın belirgin bir koku fark etmezken, bazıları kan kokusu alabilmektedir.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, kanamanın süresi 2-3 günden fazla değildir. Eğer daha uzun sürerse, düşük veya dış gebelik gibi bir anormallik olup olmadığını anlamak için doktora gitmelisiniz.

papatya çayı

Tavsiyeler

Eğer yerleşme kanamanız varsa, endişelenmemeye çalışın. Doktorunuzun tavsiyelerine uyun ve 2-3 günlük kanamadan sonra normale döneceğinizi unutmayın. Eğer çok fazla endişelenirseniz, stres vücudunuzda fiziksel semptomlar meydana getirebilir.

Doktorunuz aksini söylemedikçe, yerleşme kanaması için yapmanız gereken bir şey yoktur. Dengeli bir beslenme düzeni, sıvı tüketimi ve düzenli egzersiz, zihninizi boşaltmaya ve sağlıklı bir yaşam tarzının keyfini sürmenize olanak tanır.

Çok az vakada doktor pelvik ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici kullanımı önerir. Unutmayın, hiçbir şekilde doktorunuza danışmadan ilaç kullanmamalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.