Suni Doğum Sancısı: Nedir ve Ne Zaman Uygulanır?

Suni doğum sancısı düşündüğünüzden daha sık kullanılan bir yöntemdir. Pek çok kadın bu deneyimi yaşar. Bu nedenle bu yazımızda suni doğum sancısı ve ne zaman uygulandığı ile ilgili bilgi vereceğiz.
Suni Doğum Sancısı: Nedir ve Ne Zaman Uygulanır?

Son Güncelleme: 07 Mayıs, 2019

İlk olarak, eğer hamileyseniz, “Suni sancı almayı reddedebilir miyim?”, “Suni sancı canımı yakar mı?”, “İyileşme süresi zor olur mu” gibi sorular kafanızı kurcalıyor olabilir. Sorularınıza yanıt bulabilmek için yazımızı okumaya devam edin.

Suni sancı hakkındaki efsaneler ve doğru bilgiler yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Kendiliğinden gerçekleşen doğumlar her zaman daha iyi olsa da, bazen sizi veya bebeğinizi riske atan komplikasyonların gelişmesini önlemek için suni sancı gerekli olabilmektedir.

Kendiliğinden gerçekleşen doğum sürecinde bir aksaklık meydana geldiğinde, bebeğinizin doğmasına yardımcı olması için süreci hızlandıracak tıbbi yöntemler kullanılabilir.

Suni sancı, bir ilaç prosedürüdür ve doğum kanalını genişleterek bebeğin geçişini kolaylaştırmaya yarar. 

ultrason kontrolü

Aşağıda suni sancı ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi ve kendiliğinden gerçekleşen doğumla arasındaki farktan bahsedeceğiz.

Suni Sancı Nedir? Uygulanacak Adımlar

Doğrulanması gereken ilk bilgi, bebeğin içinde bulunduğu kesenin yırtılmış olmasıdır. Doğum sürecini başlatmanın yollarından bir tanesi, su kesesinin yırtılması olabilir. Bebeğin başı, kese yırtıldıktan sonra doğum kanalına doğru ilerleyebilir ve bebek güç uygulayabilir.

Suni sancı uygulamaya karar vermek için, doktorunuz rahim boynunun ne durumda olduğuna da bakacaktır. Eğer açılmışsa, size intravenöz oksitosin uygulayacaktır. Suni sancısız bir doğumda olduğu gibi, kasılmalar düzenli hale gelene kadar verilen doz artırılacaktır.

Eğer rahim boynu açılmamışsa, vajinadan uygulanan, vajinayı yumuşatıp açılmasını sağlayan prostaglandin kullanılır. Ardından hala kasılmalar başlamadıysa, sıradaki aşama oksitosin kullanımıdır. Doğum için gerekli olan açılma sağlandığında, prosedür kendiliğinden gerçekleşen doğum ile aynı işler.

Suni Sancı Hangi Durumda Tavsiye Edilir?

Doğumun suni sancı ile başlatılmasının en önemli sebebi, kendiliğinden gerçekleşen doğumda bebeğin zarar göreceğine dair bir endişe olmasıdır.

Anne ve bebeğe zarar verecek komplikasyonları önlemek için genellikle suni sancı gereklidir.

Suni sancı uygulanmasının sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Gebeliğinizin süresi uzamışsa
  • Su kesesi yırtılmışsa ancak kasılmalar başlamamışsa
  • Amniyotik sıvıda bir enfeksiyon olma riski varsa
  • Plasenta ayrılmışsa
  • Fetal distress varsa
  • Anne diyabet, böbrek veya akciğer hastalıkları gibi kronik bir rahatsızlıktan muzdaripse

Doktorunuz, suni sancı, riskleri ve avantajları ile ilgili sizi bilgilendirecektir.

Kendiliğinden Gerçekleşen Doğum ve Suni Sancılı Doğum

Pek çok kadın suni sancıdan korkar çünkü kendisi veya bebeği için daha fazla komplikasyona neden olacağını düşünür ancak bu düşünce doğru değildir.

  • Suni sancı süreci başlatır ancak kontrol etmez. Doğum yapacağınız zaman epidural isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.
  • İntravenöz oksitosinin kasılmaları daha acı verici hale getirdiği doğrudur. Bu nedenle pek çok kadın epidurali tercih eder.
  • Bazıları epizyotominin planlı doğumlarda sık uygulandığını düşünür ancak bu doğru değildir. Suni sancı alıyor olmanız, yapılan kesiklerin artacağı anlamına gelmez.
  • Suni sancı ile ilgili risklerden bir tanesi, bebeğin doğum kanalına inememesidir. Bu durum fetal distress’e neden olabilir. Böyle bir vakada, bebeğin ve annenin sağlığını korumak için doktor doğumu sezaryen olarak bitirmeye karar verir.

Son olarak, doktor ve hemşirelerin size yardım etmek için her zaman yanınızda olacağını unutmayın. Aklınıza takılan her şeyi onlara sorabilirsiniz.

Ayrıca, doğumunuzda suni sancı olsun veya olmasın, iyileşme sürecinde bir değişiklik olmayacağını unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.