Geç Yatan Çocuklar Sağlık Sorunlarıyla Karşılaşabilirler

Geç Yatan Çocuklar Sağlık Sorunlarıyla Karşılaşabilirler

Son Güncelleme: 21 Ağustos, 2018

Çocuklarımızı erken yatırmaya çalıştığımızda onlara bu konuda çok mu sert davranıyoruz? Bir çalışmaya göre geç yatan çocuklar sağlık sorunları yaşamaya daha çok meyillidir.

Çocukları erken yatırmak modern bir alışkanlık değildir. Bu alışkanlık nesilden nesile aktarılmıştır ve günümüzde hala bunu sıkı sıkıya devam ettirmeye çalışıyoruz.

Bir pediyatrik psikiyatrist olan José Ferreira Belisario’ ya göre geçmişte çocukların erken yatması daha kolaydı. Fakat yıllar geçtikçe bu daha karmaşık bir hal aldı.
Bu kötü alışkanlık çocuklarımızın geleceğini büyük ölçüde etkileyerek dikkat problemleri, anksiyete ve başka rahatsızlıklara sebep olur.

Bu alışkanlık değiştirilebilir mi?

Her şeyde olduğu gibi bu alışkanlık da değiştirilebilir fakat ailenin bu konuda büyük çaba harcaması gerekir. Eğer çocuğunuzun alışkanlıklarını değiştirmek istiyorsanız tüm ailenin alışkanlıklarını değiştirmeniz gerekir.

Eğer çocuk uyku vakti geldiğinde hala evin içinde televizyon sesleri duyuyorsa, ışıklar açık ve diğer elektronik aletler çalışıyorsa uyku zamanı değil oyun vakti olduğunu düşünecektir.

uyuyan çocuk

José Ferreira Belisario’ dan çocuğunuzu erken yatmaya alıştırmada yardımcı olabilecek birkaç tavsiye:

1. Hepiniz aynı saatte uyuyun . Ebeveynler uykulu olmasa bile huzurlu ve sakin bir ortam yaratmalılar.

2. Uyumadan önce ona kısa hikayeler okuyun. Çocukları uyumadan önce hikaye okumaya alıştırmak uyku vaktinin yaklaştığını anlamalarına yardımcı olur.

3. Ev aydınlatmasında sarı ışığı tercih edin. Uzman psikiyatrist, ayrıca ev aydınlatmasının sarı renkte olmasını çünkü bunun bir rahatlama hissini beraberinde getirdiğini ve uyku başlangıcını tetiklediğini söylüyor.

4. Çocukların uykusunu bölmeyin. Her ne sebeple olursa olsun çocuğunuzun uykusunu bölmeye sebep olarak cep telefonlarını sesli bir biçimde yakında bulundurmayın. Geç saatte gelebilecek bir mesajın çocuğunuzun uyanmasına sebep olması kaçınılmazdır.

5. Spor çocuğunuzun uyumasına yardımcı olur. Çocuğunuzun yorulmasını ve yatağa erken gitmesini sağlar.

“Hiçbir çocuk annesinin onu uyutmak istemeyeceği kadar sevimli değildir.”
-Emerson-

Çocuğunuzu etkileyebilecek birçok rahatsızlık vardır

Uzman doktor çocukların yatağa erken gitmesi gerektiğini çünkü büyüme hormonunun uykunun dördüncü evresinde çalıştığını söylüyor. 

Eğer çocuğunuz geç yatarsa büyüme hormonunun etkisi çok daha az olacaktır.

Bu sonuç nasıl ortaya çıkmıştır?

Bu sonucu ortaya çıkarmak için erken yatan bir çocuğun beyin görüntüsü ile geç yatan bir çocuğun beyin görüntüsü karşılaştırılmıştır.
Matematiksel bir değerlendirme yapılırken erken yatan çocuğun beyin bölümleri daha fazla gelişirken geç yatan çocuğun beyin bölümlerinin daha az geliştiği görülmüştür.
Bu çalışmanın sonucuna göre az uyuyan çocuğun hafızasının daha zayıf olduğu ve bazı sağlık problemleri olduğu görülmüştür.

Geç yatan çocuklarda alzheimer görülebilir

Uzman doktora göre erken yatan çocukların alzheimer hastalığına yakalanma riski daha düşükken geç yatan çocukların ilerde bu hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksektir. Bunun sebebi uyku ve egzersizin hastalığı engellemesidir.

Ebeveynlerin çocuklarını erken uyutmak için bazı yollar izlemesi ve böylelikle gelecekte doğabilecek bazı uyku kaynaklı problemlere engel olmaları önemlidir.

Teknoloji çocukları erken yatmaktan alıkoyar

Doktor Belén Esparis çocuklarının her gece yatmadan önce elektronik aletlerini yerde bir sepete koymalarını zorunlu tutar.

Esparis çocuklarının birden çok kez yorganın altında tabletle oynadığını söylemiştir. Coral Gables’ deki uyku bozuklukları üzerine çalışan Mount Sinai Medikal Merkezi’nin yöneticisi ise “Neredeyse çocuğumun odasının kapısını sökmem gerekti.” şeklinde yanıt vermiştir.

tabletle oynayan çocuk

Bir çalışmaya göre telefonlardaki mavi ekranın kalıcı bir etkisi vardır ve uykuyu geciktirir.

University of Miami’de bir kulak burun boğaz uzmanı olan Doktor Leonardo Torres, “Bu cihazların yatmadan önce kullanılmasının uyku süresini bir gecede 17 ila 45 dakika arası azalttığı bilinen bir gerçektir.” der.

Torres’in bir çalışmasına göre bir cihazla geçirilen iki saat vücut tarafından üretilen ve uyku için gerekli bir hormon olan melatonin seviyesini %20’ye kadar azaltır.

Bu iki uzman da çocukların yatmadan önce teknolojik aletlerden uzak durmaları ve böylece yeteri kadar dinlenmeleri için bazı stratejiler geliştirilmesi gerektiği konusunda hemfikirler.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.