Okul Öncesi Dönemde Konuşma Gecikmesinin Belirtileri

Okul Öncesi Dönemde Konuşma Gecikmesinin Belirtileri

Son Güncelleme: 23 Ağustos, 2018

Bu yazıda, onlara ihtiyaçları olan yardım ve desteği zamanında verebilmeniz amacıyla çocuklarda görülebilecek konuşma gecikmesinin bazı belirtilerinden bahsedeceğiz.

Her çocuğun büyüme ve gelişme süreci farklı olduğundan ötürü olması gereken süreci tanımlamak pek mümkün değildir.

Fakat yine de, çocukların gelişim süreci hakkında göz önünde bulundurmanız gereken bazı temel kriterler vardır ki bunlar çocuğunuzun gelişim sürecinin doğru ilerleyip ilerlemediğinin belirleyicisidir.

Örneğin, 20 aylık bir çocuk henüz hiçbir kelime konuşmamışsa bir doktora götürülmelidir. Problemin işitme kaynaklı mı yoksa konuşma kaynaklı mı olduğunu belirlemek gerekir.

Ebeveynlerin çocuğun tam olarak neye ihtiyacı olduğunu bilme ve uygun desteği sağlayabilme konusunda bu ayrımı bilmelerinde fayda var.

Ebeveynler, çocuklarının bir tür zorluk yaşayıp yaşamadığını tespit etmek için konuşma gecikmesinin bazı temel belirtilerini farkında olmalılar.

Zamanında çözüme kavuşturabilmek ve ileride doğabilecek sonuçları önlemek adına bu sorunu erkenden teşhis etmekte fayda var. İşte bu sebeple konuşma gecikmesinin bazı temel belirtilerini sizinle paylaşmaya karar verdik.

konuşan kardeşler

Okul öncesi dönemde konuşma gecikmesinin belirtileri 

Aşağıda konuşma gecikmesine sahip olan çocuğunuzda gelişim dönemi boyunca görülebilecek belirtileri bulabilirsiniz. Bu belirtilerin herhangi birini tespit ettiğiniz durumda hemen bir çocuk doktoruna başvurun.

Ebeveynlerin çocuklarının gelişim sürecinin olması gibi ilerlediğini takip etmek amacıyla farklı yaş gruplarını göz önünde bulundurmaları önemlidir. 

“Konuşmak en iyi iletişim kurma yoludur.
Anonim

2 yaşa kadar

Kelimeleri doğru bir şekilde telafuz etmede zorlanırlar ve tam cümle kurmaktansa sadece konuşma şeklini taklit edebilirler. Birkaç kelime kullanarak tekrar tekrar konuşabilirler ve konuşma yoluyla başkalarıyla iletişim kurmada zorlanırlar.

Temel komutların anlaşılmasında güçlük görülür. Bazı ileri safhalarda tek bir kelime bile dahil olmak üzere hiçbir konuşma şekli görülmez.

abi kardeş konuşurken

3 yaşa kadar

Başkalarıyla iletişim kurmada sorun yaşarlar ve hatta kısa cümleler kurmada bile zorlanabilirler. Bu iletişim eksikliği onların sinirli ve engellenmiş hissetmelerine sebep olur. 

Birçok durumda bu sinirli ruh hali aksilik ve davranış bozukluğu olarak algılanabilir. Fakat onlar ne istediklerini ve neye ihtiyaç duyduklarını ifade edemezler.

4 yaşa kadar

Bu yaştaki çocuklar için cümle kurmayı bilmemek, temel yargı ve komutları anlamamak çok ciddi bir durumdur. Dikkat edilmesi gereken kritik nokta çocuğun “ben” ve “sen” kelimelerini doğru bir şekilde kullanıp kullanamamasıdır.

3 yaşa kadar olan çocuklarda olduğu gibi bu yaş grubunda da iletişim eksikliği sinirli bir ruh haline ve uygunsuz davranışlar sergilenmesine yol açar.

5 yaşa kadar

Bu yaştaki konuşma gecikmesine sahip çocuklarda görülen en büyük belirti temel komutları anlamamaları, kendi ya da başkalarının isimlerini doğru telaffuz edememeleridir.

Konuşma gecikmesinin dikkat edilmesi gereken diğer önemli belirtileri geçmiş zamanı kullanırken sorun yaşamaları ve konuşurken çoğul ekini doğru kullanamamalarıdır. 

Bu çocuklar aynı zamanda gün içinde okulda yaşadıkları ve yaptıklarını anlatırken zorluk çekerler.

Eğer çocuğunuzun konuşurken zorluk çektiğini ve konuşma gecikmesi belirtileri gösterdiğini fark ederseniz tereddüt etmeyin.

Çocuğunuzun durumunun doğru bir değerlendirmesini yapabilmek amacıyla direkt olarak çocuk doktorunuza başvurun.

Çocuğunuzun ihtiyacı olan tedaviyi ona verebilmek için doğru ve zamanında teşhis koymak çok önemlidir. Erken tedavi ile konuşma gecikmesinin önüne geçebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.