Çocuğunuz Sıcak Sudan Yanarsa Ne Yapmalısınız?

Çocuğunuz Sıcak Sudan Yanarsa Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 29 Temmuz, 2018

Sıcak su yanıkları, çocukların ve yetişkinlerin uğradığı en yaygın ev kazalarından biridir. Bu nedenle bu yazımızda, farklı tipte yanıklar için uygun olan tedavilerden bahsedeceğiz ve çocuğunuz sıcak su ile yandığında ne yapmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacağız.

Farklı tipte yanıklar vardır: Bunlardan biri, merhem ve analjezikler ile tedavi edilebilen küçük yanıklardır. Diğeri ise, acil tıbbi yardım gerektiren ciddi yanıklardır.

Şüphesiz, kaynar suyun birinci ve ikinci derece yanıklara neden olabileceğini bilmeniz gerekir. Birinci derece yanıklar kızarıklık, yanma ve ağrıya neden olur. Genellikle, bir hafta içinde iyileşir ve hiçbir yara izi bırakmazlar.

Öte yandan, ikinci derece yanıklar genellikle su toplayan kabarcıklara, yoğun yanma hissine ve ağrıya neden olur. En yüzeysel yaralar 10 ila 15 gün içinde yara izi bırakmadan iyileşir, daha derin yaralar ise daha fazla iyileşme süresi gerektirir ve iz bırakabilir.

Çocuklar evin içinde hareket etmeyi bırakmazlar ve bu tip bir kaza geçirme olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle, bu makalede çocuğunuzun sıcak suyla yanması durumunda yapmanız gerekenlerle ilgili tavsiyeler vermek amaçlanmaktadır.

Çocuğunuz sıcak su ile yanarsa ne yapmalısınız?

Şimdi, hafif ve şiddetli yanıklar ile bunların her biri için uygulamanız gereken prosedürler arasındaki farktan bahsedeceğiz:

Hafif yanık tedavisi

Bu, daha az ciddi vakalarda, size tavsiyemiz ilk olarak, derecesini analiz etmek için yanıkları incelemenizdir. Yanık küçükse, büyük zorluklar olmadan tedavi edebilirsiniz. Öte yandan, daha büyük bir yanık profesyonel müdahale gerektirir.

ağlayan çocuk

Minör yanıkların özellikleri:

  • Etkilenen bölge ağrılı, kızarık ve şişmiş olabilir, ancak çatlamaz ve kabarmaz.
  • Etkilenen bölgede kabarcıklar olabilir, ancak tahriş olmuş alan 5-8 cm’yi aşmaz.
  • Sadece yüzeydeki katmanların bozulması ve kalkması veya sadece kızarıklık.
  • Yoğun ağrı, yanma ve orta derecede iltihaplanma görülebilir.

Tedaviyi gerçekleştirmek için, yanığı kapatan tüm kıyafetleri çıkarmalısınız. Cildi nemli bir havluyla kapatmanızı veya etkilenen bölgeyi 10 ila 30 dakika boyunca ılık suda bekletmenizi öneririz.

Bu, cildin soğumasını ve iltihap sürecini durdurmasını sağlar. Çocuğu enfeksiyonlara karşı korumak için bölgeyi gelebilecek herhangi bir darbeden steril bir bandajla koruyabilirsiniz.

Son olarak, çocuğunuza bir analjezik verebilir ve cilt yüzeyinin bozulmamış olması durumunda aloe vera jeli kullanabilirsiniz.

Eğer yanık küçükse, büyük zorluklar olmadan tedavi edebilirsiniz, eğer daha büyük boyutta bir yanık ise profesyonel müdahale gerektirir.

Şiddetli yanık tedavisi

Yanık geniş ya da derin olduğu durumlarda yapmanız gereken şey, bir uzman görüşü almak için hemen hastaneye gitmektir. Yanık, el yüzeyinden daha büyük bir alanı kaplarsa, profesyonel müdahale gerektirir. Bebeğiniz için, bu büyüklükte yanık diğer semptomların da ortaya çıkmasına neden olabilir.

Şiddetli yanıklar çocukta değişikliklere sebep olur, bu yüzden herhangi bir ilaç vermeniz tavsiye edilmez, çünkü beklenmedik bir etkiye neden olabilir.

Ciddi yanıklarda, merhem, aloe vera, nemlendiriciler ve benzeri herhangi bir ürün uygulamamalısınız. Bu durumlarda tavsiye edilen tek şey, tıbbi yardımın gelmesini beklerken, bölgeyi steril bir bandajla dikkatlice kapatmaktır.

Derin yanıklar cerrahi tedavi gerektirirken, diğerleri 24 saat sonra sadece analjezi ve antibiyotik gerektirecektir.

üzgün çocuk

Ağır yanıkların özellikleri:

  • Cilt katmanlarının kaybı
  • Cilt kuru bir görünüme sahiptir.
  • Ciltte beyaz lekeler
  • Ödem
  • Nekroz
  • Enfeksiyon

Son olarak, iyileşme süresi çocuğunuzun sağlık durumuna ve yanık derecesine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Genel olarak, hafif bir yanık 5-7 gün içinde tamamen iyileşir, şiddetli yanıklar ise 2-3 hafta içinde iyileşir.

Çocuklarda sıcak su ile yanık vakaları maalesef çok sık görülür ve sonunda ciddi sonuçlara yol açabilir. Çocuğunuza böyle bir şey olursa, olumsuz durumu en aza indirmek ve çocuğunuza güven vermek için yukarıdaki tavsiyelere uymanızı öneririz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.