Çocuklarda Hipermetropi: Nedir ve Nasıl Düzeltilir

Çocuklarda Hipermetropi: Nedir ve Nasıl Düzeltilir

Son Güncelleme: 23 Mart, 2019

Çocuklarda hipermetropi hakkında bilmeniz gereken herşeyi bu makalede öğrenin.

Eğer çocuğunuzun yakını iyi göremediğini fark ederseniz ve size biraz okuma yaptıktan sonra gözlerinin yorulduğunu ya da başının ağrıdığını söylüyorsa çocuğunuzun görme rahatsızlığı olabilir.

Hipermetropi yakını ya da yakındaki nesneleri bulanık görmeye neden olan bir görme bozukluğudur.

Bulanıklıktan dolayı yakın nesneleri görmeye sarf edilen aşırı efor, göz yorgunluğuna ve baş ağrısına neden olabilir. Aynı zamanda bu durum çocukların okul ile ilgili etkinliklerine olan katılımını daha zor hale getirebilir.

Bu durumda görme zorluğu zamanla artmadığı için ilerleyen bir problem değildir ama kronik hale gelebilir. Bu da sürekli gözlük kullanımına sebep olabilir.

Bu makalede, çocuk hipermetropisini tespit etmenize yardımcı olması için bazı belirtileri sizinle paylaştık.

Çocuklarda Hipermetropi Belirtileri

Yaklaşık 4 yaşından sonra çocuklarda hipermetropi gelişebilir. Pediyatri uzmanları görüş testi uygulasalar da bu yazıda, size çocuğunuzun bir görme problemi olup olmadığını anlamanız için yardımcı olacak birkaç belirti söyleyeceğiz.

  • Okumak veya televizyon izlemek için gözlerini kısması. Gözleri kısmak çocuğunuzun görmeye adapte olmaya çalışmasının bir belirtisidir. Baktığı şeylerin bulanıklığını gidermek ve görüşünü iyileştirmek için gözlerini kısmaya çalışacaktır.
  • Gözlerinin yorulduğunu söylemesi. Baktığı şeyleri görmeye çalışırken çok fazla efor harcar ve bu başını ağrıtabilir.
  • Dikkatini toplamakta sıkıntı yaşaması. Okulda görüş bozukluğundan ötürü yaşanan sıkıntılarla sık sık karşılaşılır. İyi görememek, çocuk için dersi takip etmeyi zor bir hale getirir.
  • StrabismusBazı durumlarda, gözlerden biri veya ikisi, görme zorluğunu telafi etmek için sapmaya başlayabilir.
tek gözünü kapatan muayene olan çocuk

Çocuklarda Hipermetropi Nasıl Düzeltilir?

Çocuğunuzun görme bozukluğuna sahip olduğundan şüpheleniyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey bir çocuk doktoruna danışmak olacaktır. Çocuğunuz için birkaç görme testi talep ederek teşhislerinizi doğrulayabilirsiniz.

Çocuklarda hipermetropiyi aşağıdaki yöntemler ile düzeltebilirsiniz:

  • Gözlük kullanmak. Yaşa ve görme bozukluğunun seviyesine bağlı olarak doktorlar, çocuğunuz için uygun gözlüğü verecektir.
  • Lazer göz ameliyatı. Bu en çok kullanılan yöntemdir. Bu tedavi şekli, küçük bir lazer ile korneada, daha sonra yerine yerleşecek olan küçük bir tabakayı yerinden kaldırarak bozukluğu düzeltir.
  • Yüzey teknikleri. Şeklindeki bozuklukla görüşü bozan kornea, bir lazer ile düzeltilerek görüşteki bozukluk giderilebilir. Bundan sonra koruyucu bir lens takılarak görüş kalitesi zamanla olması gereken seviyeye ulaşır.
  • Göz içi lens yerleştirme. Bu tedavi fakik göz içi lensi denilen, iris ve kristal lens arasında bir lens daha yerleştirilmeye denir. İki göz için de ayrı ayrı yapılır.

Yöntemler arasında tercih yapmak göz doktoruna bağlıdır, çünkü çocuğunuzun görüşlerinin belirli özelliklerini göz önünde bulundurarak en iyi çözümü onlar belirler.

Görüş, ruhun dokunuşudur.

-Fernando Pessoa-

Hipermetropiye Sahip Çocuklarda Tedavi Süreci

Görüş bozuklukları için gerçekleştirilecek olan tıbbi operasyonların en başta birincil amacı çocuğunuzun hayatı boyunca gözlük takmaya ihtiyaç duymasını önlemektir.

Hipermetropi zaman içinde kendisini düzeltebilir, ancak düzelmezse cerrahi bir müdahaleye karar verilebilir.

Bu operasyonlar 10-20 dakika süren ve sonrasında karmaşık bir süreç içermeyen basit operasyonlardır. Genel anesteziye ihtiyaç duymadığı için çocuğunuz için büyük bir risk teşkil etmez.

Bu kararı vermek için bu süreci  göz doktoru denetlemelidir. Operasyon için hipermetropi sabit kalmalı ve daha da kötüye gitmemelidir. Çünkü göz bozukluğu ilerlerken müdahele etmenin bir anlamı olmaz.

gözlük takan bebek

İlginç bir bilgi

Hepimiz hipermetropi ile dünyaya geliriz. Görme sistemimizin kesinlik kazanması zaman alır. Dolayısı ile hepimiz bir görme bozukluğuna sahip olarak doğarız.

Normalde farklı görsel uyarıcılara maruz kaldıkça bu bozukluk zaman içerisinde kendiliğinden düzelir. Eğer zaman içinde kendiliğinden tamamen geçmezse çocukta, hipermetropi gibi bir görme bozukluğu gelişebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Díez del Corral Belda JM, Álvarez Alonso C. Oftalmología pediátrica para todos los días. En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2016. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2016. p. 521-32.
  • Sánchez Verdiguel I, Bosch V, Ordaz-Favila JC. Problemas de visión más frecuentes en pediatría. Acta Pediatr Mex 2011;32(4):251-254.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.