Listeriyoz Nedir ve Gebeliği Nasıl Etkiler?

Hamilelik sırasında listeriyoz kapmak fetüs gelişimi için çok tehlikeli olabilir. Çiçeği burnunda annelerin diyetleriyle ilgili önleyici tedbirler almaları gerekir.
Listeriyoz Nedir ve Gebeliği Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 15 Ekim, 2019

Listeriyoz, Listeria monocytogenes adlı bir bakteri kaynaklı tehlikeli bir enfeksiyondur. Özellikle hamile olan kadınları ve baskılanmış bağışıklık sistemi olan insanları etkiler.

Listeria monocytogenes nasıl kapılır?

Bu bakteri çeşitli yerlerde bulunur. Bunlar arasında hem taze hem de artık sular, evcil hayvanlar, bitki örtüsü vb. bulunur. Kirlenmiş gıdaların doğrudan yutulması, Listeria monocytogenes kapmanın ana yoludur.

Genel olarak, bir kişi listeriyoz enfeksiyonu belirtileri gösterdiğinde, doktorlar bunu otomatik olarak paketleme öncesinde kontamine olmuş gıdaların tüketimine bağlarlar.

Kuluçka süresi uzundur. Aslında, tüketilen kontamine yiyeceklerin belirtileri ortaya çıkana kadar altı hafta geçebilir. Bu uzun zaman aşımı, hangi yiyeceğin bakterilerin yayılmasına neden olduğunu tam olarak belirlemeyi zorlaştırır.

Bu durumun sağlığı iyi olan insanlarda sık sık meydana gelmediğini belirtmek önemlidir. Aksine, hamile kadınlar ve baskılanmış bağışıklık sistemi olan bireyler daha fazla risk altındadır.

Hamilelik sırasında listeriyoz

Gebe kadınların bu enfeksiyonu geçirme riski, sağlıklı bir yetişkinin 20 katıdır. Uzmanlar, listeriyoz vakalarının üçte birinin hamile kadınlarda meydana geldiğini tahmin ediyor. Kadınlar hamilelik sırasında bu bakterileri kaparsa, fetal ölüme neden olabileceği için bebeği yüksek risk altına girer.

Gebelikte meydana gelen hormonal değişiklikler hamile kadınların bağışıklık sistemlerini etkilemektedir. Sonuç olarak listeriyoza daha yatkın hale gelirler.

meyve yiyen hamile kadın

Hamilelik sırasında enfeksiyon riskini azaltmanın en iyi yolu, bazı yiyecekleri tüketmekten kaçınmaktır. Bazı yiyeceklerin listeria monocytogenes içerme eğilimi daha fazla olduğundan hamile kadınlar onlardan uzak durmalı.

Bu enfeksiyonun fetüse geçmesi plasenta yoluyla gerçekleşir. Annenin kendisi enfeksiyona yakalandığına dair herhangi bir işaret göstermemiş olsa bile ortaya çıkabilir. Doğmamış bebeklerde listeriyozun sonuçları nörolojik hasardan erken doğum, düşük ve ölü doğuma kadar değişkenlik göstermektedir.

Bir kadının hamileliğinin hangi aşamasında kaptığına bağlı olarak listeriyozun, fetüste neden olduğu sonuçlar değişebilir. Enfeksiyon ilk trimesterde meydana gelirse, hamileliğin tamamlanamama olasılığı daha yüksektir.

Enfeksiyon gebeliğin son üç ayında meydana gelirse, o zaman ölü doğum olasılığı vardır. Bebek canlı olarak doğarsa, ciddi sağlık sorunları olabilir.

Gebelikte listeriyozun zor komplikasyonlarını yenen yenidoğanlarda sepsis adı verilen ciddi bir enfeksiyon mevcut olabilir. Eğer sepsis bebeğin sinir sistemine ulaşırsa, çocuğun ensefalit veya menenjit geliştirme olasılığı artar.

Listeriyoza yakalanan bebeklerin ölüm oranı maalesef çok yüksektir.

Hamilelik sırasında listeriyozdan kaçınmak için tavsiyeler

Hamile kadınların listeriyoza yakalanmada en önemli adaylar olduğu göz önüne alındığında, hamile annelerin tümü, bu tehlikeli enfeksiyondan kaçınmak için bazı kurallara uymalıdır.

Hamilelikte sağlıklı ve dikkatli beslenmek

Bu enfeksiyonun yayılmasının bir numaralı yolu, kirli gıdalardan – çoğunlukla işlenmiş gıdalardan ve etlerden gelmektedir. Riskleri büyük ölçüde azaltmak için hamilelik sırasında bu yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir.

Güvende olmak için, beslenme programınızı kadın doğum uzmanınız ile görüşmenizi öneririz. Hiçbir gebelik birbirine benzemez. Bazı kadınların diğer kadınlardan daha fazla yiyecek tüketmesi gerekir. Güvenilir bir tıp uzmanından profesyonel ve kişisel tavsiyeler almak en iyisidir.

Gebe kadınların bu enfeksiyonu geçirme riski, sağlıklı bir yetişkinin 20 katıdır.

Buzdolabının düzenli temizliği

Listeriyozdan kaçınmak için, buzdolabının temizliğinin muhafaza edilmesini ve sıcaklığının kontrolünün sıkı tutulmasını öneririz. Buzdolabınızın sıcaklığı her zaman 4 C’nin altında kalmalıdır.

listeriyoz hastalığına karşı korunma

Sıkı el hijyeni

Hamile kadınların hijyen söz konusu olduğunda katı alışkanlıklar edinmeleri gerekir. Bu, taze gıdalarla çalıştıktan sonra ellerini antibakteriyel sabun ve sıcak su ile yıkamayı içerir. Aynı şekilde, tüm mutfak gereçlerini dikkatlice ve sık sık yıkamak önemlidir.

Çiğ ve pişmiş yiyecekleri ayırın

Çiğ yiyecekleri ve pişmiş yiyecekleri aynı anda kullanmaktan kaçının. Meyve ve sebzelerin yenmeden önce yıkanmasına özellikle dikkat etmek önemlidir. Tüm yiyecekleri yemeden önce tamamen pişirin – özellikle kırmızı et, beyaz et, balık ve deniz ürünleri. Hamile kadınlar asla az pişmiş veya çiğ et tüketmemelidir.

Et ve et türevleri tüketiminizi mümkün olduğu kadar azaltın. Aynı zamanda, beyaz ve rokfor gibi az olgunlaşmış ve küflü peynir tüketiminizi de en aza indirmelisiniz. Sert peynirler ve yoğurtları tercih etmek daha iyidir.

Yiyecekleri tekrar ısıtmak istiyorsanız, buhar çıkana kadar ısıtın. Yüksek sıcaklıklar, artık yiyeceklerde bakterilerin yok edilmesine katkıda bulunur.

Bu önlemler, listeriyoza maruz kalma ihtimalinizi büyük ölçüde azaltacaktır. Tabii ki, %100 güvende olduğunuzu söylemek imkansızdır, ancak korunma her zaman herhangi bir komplikasyona karşı en iyi ilaçtır. Hamile kadınlara gelince, bu kurallar hiç olmadığı kadar önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.