Jinekoloğa İlk Ne Zaman Gitmelisiniz?

Kadınlar genellikle jinekoloğa sadece bir sorunları olduğunda gidiyor. Bununla birlikte, jinekolağa düzenli olarak gidilmelidir. Ergenlik çağına adım attığınızda, adet döngüsü ve hijyen konusunda bilgi almak için jinekolağa gitmelisiniz. Yetişkinliğe adım attığınızda ise çeşitli tıbbi rahatsızlıkları önlemek için doktora danışmak oldukça önemlidir.
Jinekoloğa İlk Ne Zaman Gitmelisiniz?

Son Güncelleme: 18 Aralık, 2019

İlk jinekolog ziyaretinizde endişe, utanç ve gerginlik hissedebilirsiniz. Kıyafetlerinizi çıkarmak, bir koltuğa oturmak ve yabancı biri karşısında bacaklarınızı açmak, pek çok kadının özellikle de genç yaşta çok da iyi bir şekilde başa çıkamadığı bir durumdur. Ancak, kaçınılmazdır.

Belirli bir yaşa geldiğinizde ve hayatınızın sonraki kısımları boyunca, kendi sağlığınız için jinekoloğu düzenli olarak ziyaret etmelisiniz. Kadınlar genellikle bir sorunları olmadıkça jinekolağa gitmezler. Ancak, adet görmeye başladığınızda veya ilk cinsel ilişkinizin ardından mutlaka bir jinekoloğa gitmeli, ardından yılda bir kontrollerinizi aksatmamalısınız.

13-15 yaşlarındaki genç kızlar için, bu durum biraz daha zor olabilir. Acı çekeceklerini düşündükleri için muayeneden korkabilirler. Böyle durumlarda anneler kızlarını sakinleştirebilir.

Muayene hakkında bilgi verdikten sonra, doktorun kadın mı yoksa erkek mi olacağına karar vermek gerekir. Buna göre genç kızın kendisini daha rahat hissetmesi sağlanabilir.

doktor muayenesi

İlk Kez Jinekolağa Gittiğinizde Ne Olur?

Jinekolog muayenelerinizi aksatmamalısınız. Özellikle gençlerde bu durum oldukça önemlidir. Doktor muayenesi sayesinde adet döngünüzü daha iyi anlayabilirsiniz ve doktorunuz cinsel organınızın gelişimini gözlemleyebilir. Yetişkinlikte ise, jinekolog muayenesi sağlığınız için oldukça gereklidir.

İlk doktor ziyaretiniz bir inceleme gibi olacaktır. Doktor tıbbi öykünüzü hazırlayacak ve duruma ve yaşınıza bağlı olarak gerekli kontrolleri yapacaktır. Eğer kadın 17 yaşından gençse, sağlıklı ise ve henüz cinsel ilişki yaşamamışsa, fiziksel bir muayeneye gerek olmayabilir.

Jinekologlar genellikle aşağıdaki incelemeleri yapar:

  • Kontrol. Kilonuzu, boyunuzu ve tansiyonunuzu kontrol ederler.
  • Sorular. İlk kez adet gördüğünüz yaşı, tampon mu yoksa ped mi kullandığınızı ve cinsel olarak aktif olup olmadığınızı sorarlar.
  • Ayrıca, kaç partneriniz olduğunu, doğum kontrol ilacı kullanıp kullanmadığınızı veya herhangi bir enfeksiyon semptomunuz olup olmadığını da sorabilirler. Diğer önemli detaylar ise genetik hastalıklar, geçirilmiş ameliyatlar ve olası hamilelikler hakkındadır.
  • Muayene: Herhangi bir nodül veya benzeri olup olmadığını anlamak için meme muayenesi yapılabilir. Vakaya bağlı olarak, iç ve dış pelvik muayene de gerekebilir.
  • Rehberlik. Jinekolog, şüphelenilen bir teşhis varsa gerekli tüm yönlendirmeleri ve bilgileri sağlayacaktır.

Sizin İçin En iyi Jinekolog Hangisidir?

Pek çok kadın, tecrübeli jinekologlara gitmeyi tercih ediyor ancak bu konuda en önemli olan şey doktorun ilk muayenede ne kadar anlayışlı olduğudur. Eğer kibar, dürüst, saygılı, ihtiyatlı ve size kendinizi rahat hissettiriyorsa, sizin için en ideal jinekolog olacaktır.

Uzun ve seviyeli bir ilişki kurabileceğiniz uzmanı seçmek en iyisidir. Referanslar her zaman önemlidir, doktorun eğitimi ve tecrübeleri hakkında minik bir araştırma yapabilirsiniz.

İlk jinekolog muayeneniz nasıl olmalı konusuna gelecek olursak, tabii ki sakin olmalı ve herhangi bir baskı hissetmemelisiniz. Unutmayın, onların görevi sizi yargılamak değil sadece sağlığınızı korumak. İlk kez jinekoloğa gidecek hastaların yaygın inanışının aksine, hijyen konusunda aşırıya kaçmanıza gerek yoktur. Özel sabunlar ve jeller kullanmadan normal yıkamak yeterli olacaktır.

Genital bölgenizdeki kıllar için epilasyon uygulayıp uygulamamak kişisel bir tercihtir. Eğer doktor randevunuz sırasında adet görüyorsanız, doktoru uyarmanız iyi olabilir çünkü bu durum muayeneyi hem siz hem de doktorunuz için zorlaştırabilir.

doktora gitmek

Jinekoloğa İlk Kez Ne İçin Gitmelisiniz?

Jinekolog kontrolünüzdeki sorumluluk hissiniz, ilk randevudan sonra ortadan kaybolmamalıdır. Doktorunuz gerekli gördüğü şekilde kontrol sıklığını belirleyecektir ancak sağlıklı kadınların yılda bir kez jinekoloğa gitmesi genel bir kuraldır.

Günümüzde en sık görülen kanser tipi olan rahim ağzı kanseri gibi hastalıkların gelişimini önlemek için jinekolog muayeneleri oldukça gereklidir. Buna ek olarak, sadece jinekoloğunuz cinsel organınızın gelişimini inceleyebilir.

Zihin rahatlığı oldukça önemlidir ve vücudunuzda bir sorun olmadığını bilmek sizi rahatlatır. Endişelenmenize neden olacak bir şeyler varsa bile, bunu anlamanın en iyi yolu doktora danışmaktır.

İlk jinekolog kontrolü kaçınılmazdır. Bu nedenle kendinizi bilgilendirin, kızınız varsa onu destekleyin ve isterse ona eşlik edin böylece kendisini daha güvende ve rahat hissedebilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.