Kulak Hijyeni: Neden Önemli Olduğunu Öğrenin

Birçok insan kulak tıkanıklığı ve genel işitsel sorunlardan muzdariptir. Öyleyse soru şu: Bu problemleri önlemek için ne yapılabilir? Kulak hijyenine daha fazla dikkat etmeli miyim?
Kulak Hijyeni: Neden Önemli Olduğunu Öğrenin

Son Güncelleme: 02 Mart, 2019

Kulak tıkanıklığı gibi kulak hijyeni ile ilgili bir rahatsızlık yaşadınız mı? Öyle görünmese de, işitsel organlarımızdaki bu rahatsızlık verici olaylar çoğu insanda olur.

Bu nedenle, kulak hijyeni ile ilgili bu ve benzeri durumları önlemenize yardımcı olacak birkaç ipucu sunacağız.

Kulak hijyeni neden önemlidir?

İç kulak, iç duyusal kanal kısmını ifade ederken kıl folikülleri ve salgı bezleri ile kaplanmış kepçe kısmı dış kulaktır. Bunlar, serumen denilen ve kulağın dış kısmına kadar uzanan balmumu yağı üretirler. Üretilen bal mumu miktarı, bireyin fizyolojisine bağlı olarak değişir.

Serumen, havada gezen toz parçacıklarını hapseder. Bu şekilde kulak zarına ulaşmalarını engeller ve kulak zarını korur. Başka bir deyişle kulak kiri önleyici bir fonksiyona hizmet eder.

Ancak, bu iç kulağın girişinde birikirse dış işitsel kanalın tıkanmasına yol açabilir. Bu da işitme kaybının en yaygın nedenlerinden biridir. Bu nedenle kulak hijyeni hayati öneme sahiptir. Aşırı miktarda serumen birikmesine izin vermemelisiniz.

Kulaklarınızı temiz tutmak bu organın işitme ve denge ile ilgili işlevlerini yerine getirmesini sağlar. Uygun önlemlerle, enfeksiyon oluşumunu ve kalıcı sağırlık gibi ciddi problemleri önleyebilirsiniz.

Kulaklarınızı nasıl doğru temizlersiniz?

İşitsel patolojilerin evrimi endişe kaynağıdır. Ancak kulaklarınızı doğru bir şekilde ve yalnızca gerektiği kadar temizleyerek bunu önleyebilirsiniz.

Öncelikle, biriken kulak kirini sulandırmak ve çıkarılmasını kolaylaştırmak için tuzlu su dolu bir şırınga kullanmalısınız. Ayrıca gliserin de kullanabilirsiniz. Bunu banyodan yaklaşık bir saat önce yaparsanız daha büyük bir etki yaratacaktır çünkü duş, kulak hijyenini sağlamak için en uygun zamandır.

kulak çubuğunu kulağından çıkaran kadın

Birkaç dakika bekledikten sonra, suyu ve seyreltilmiş kulak kirini boşaltmak için başınızı bir havlunun üzerine eğin. Daha sonra kulağın dış kısmını havluyla kurulayın. Bu şekilde dış kulakta mantar oluşumunu önlersiniz.

Bu uygulamayı her gün tekrarlamalısınız. Unutmayın: kulaklar, kulak kirinden tamamen arındırılmamalıdır.

Kulaklarınızı temizlerken nelerden kaçınmalısınız?

Genellikle, işitme problemleri kulaklarınızı yanlış bir şekilde temizlemenin sonucudur. Örneğin, bazıları kulak hijyeni amacıyla oksijenli su kullanılmasını tavsiye eder.

Ancak bu iyi bir seçenek değildir. Hatta doktorlar, özellikle kulak zarı delik olan hastalar için bunu önermemektedir. Kulaklarınızı temizlerken bunu yapmamaya çalışın.

Benzer şekilde, kiri kulaklarınızdan çıkarmak için kulak çubuğu kullanmaktan kaçının. Kulak çubukları, kiri çıkarmak yerine içeri doğru daha çok iter. Eğer kulak kiri iç kulağa girerse kulak zarında ciddi hasara neden olabilir.

Ayrıca, yemek çubukları, tel toka veya çengel gibi herhangi bir nesneyi temizlemek ya da tıkanıklığı gidermek amacıyla iç kulağınıza sokmayın. Bunu yapmanız iç kulağınızın yapısına zarar verebilir.

“Kulaklarınızı temiz tutmak bu organın işitme ve denge ile ilgili işlevleri yerine getirmesini sağlar.”

Kulaklarınızın kirli olduğunu nasıl anlarsınız?

Bazı karakteristik belirtiler arayarak kulaklarınızı temizlemeniz gerekip gerekmediğini anlayabilirsiniz. Bu belirtiler arasında işitme kaybı, tahriş ve kaşıntı vardır.

Bazı durumlarda, kulağı tıkayan kir içeride hareket eder ve bu da size acı verebilir. Kulaklarınızı evde düzgün bir şekilde temizledikten sonra bile rahatsızlık hissederseniz, bir doktora gitmelisiniz.

kulak hijyeni yakın çekim kulak

Sağlıklı kulaklar için gerekli bakım

Kulak sağlığı sadece temizliğe bağlı değildir. Aynı zamanda zarar görmesini ya da yaralanmasını önlemelisiniz. Bu özellikle çocuklar için ve hatta yüzüyorlarsa geçerlidir. Kulak kanalını korumak için daima kulak tıkacıyla yüzmeleri gerekir.

Ayrıca kulaklarınızı çok yüksek sese maruz bırakmayın. Rahatsızlık ya da ağrı yaşarsanız, kendi kendinize ilaç almayın ya da kulağınıza bir şey sokmayın.

Benzer şekilde, TV’nizi ve müzik çalarınızı makul bir ses seviyesinde tutmaya çalışın. Kulaklıklarınızı çok sık kullanmaktan kaçının ve kulaklarınızı nemden koruyun. Banyo yaptıktan sonra ise kulaklarınızı iyice kuruttuğunuzdan emin olun.

Sonuç olarak, doğru bir kulak hijyeni birkaç iyi alışkanlığın benimsenmesine bağlıdır. Günlük yaşamınızı önemli ölçüde etkileyebilecek komplikasyonlardan kaçınmak için kulaklarınızı temiz ve kuru tutmaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.