Meme İltihabı ve Probiyotikler: Etkili Bir İttifak

Meme İltihabı ve Probiyotikler: Etkili Bir İttifak

Son Güncelleme: 11 Eylül, 2018

İstatistiklere göre emziren kadınların %10’unda meme iltihabına rastlanır. Doğrusu, bu durumun bebeğin sağlığı üzerinde hiçbir etkisi yoktur – bunun yalnızca anne üzerinde etkisi vardır, ona rahatsızlık ve endişe verir. Ancak bunun bir çözümü var! Meme iltihabı ve probiyotiklerin müthiş ittifakına bir göz atalım.

Anne, meme iltihabı geçiriyor olabileceğini hissettiğinde bir ilaca ihtiyaç duyacağını ve doğal olarak bu ilacın bebeği üzerinde ne tarz etkiler doğurabileceğini düşünecektir. Bu da endişe ve kaygıyı beraberinde getirir.

Bebeğini emzirirken yaşayacağı şiddetli ağrı, anneye çaresiz hissettirebilir. Doktoru ona bir ilaç yazdığında ise, bunun çocuğunu etkileyeceğini düşünerek onu korumak isteyecektir.

Toplumun genel algısı şöyledir: Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında anne emzirmeyi kesmeli ve bebeği mama ile beslemelidir. Ancak, hiçbir şey anne sütü ile kıyaslanamaz. Emzirmeyi kesmeye kesinlikle gerek yoktur. Hatta, meme iltihabı söz konusu olduğunda emzirmeyi kesmek verilecek en yanlış karardır.

Meme iltihabı ve probiyotikler: iyileştirici bir ittifak

Meme iltihabı, genellikle bakteriyel olmak üzere, laktasyon periyodunda rastlanan bir enfeksiyondur. Bazı mikroorganizmalar, meme üzerindeki küçük kesiklerin içinden sızarak meme dokusuna girerler. Bu kesikler bebeğin emmesi sırasında da oluşmuş olabilir.

Olağan semptomlar gözlenecektir. Meme şişecek, meme yüzeyi kırmızıya dönecek ve şiddetli bir ağrı hissedilecektir. Zarar görmüş olan dokuda sanki iğne batırılıyormuş hissiyatı olacaktır. Emziren anne biraz bunalmış ve bitkin hissedecektir.

Çoğu enfeksiyonda olduğu gibi, hasta bu durumu iyileştirmek için ilaca ihtiyaç duyabilir. Meme iltihabı ve probiyotiklerin müthiş ittifakı işte tam bu noktada devreye girer. Bir süre öncesine kadar, meme iltihabını iyileştirebilecek tek gerçek çözüm antibiyotiklerdi.

Ancak, enfeksiyona sebep olan bazı etmenler antibiyotiklere karşı direnç geliştirmiştir. Bu günlerde, iltihabı geçirme yöntemi olarak probiyotiklerin kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Sonuçlar da, probiyotik kullanımının meme iltihabını iyileştirme üzerinde ilerleme kaydettirdiğini doğrular niteliktedir.

anne göğsü

Meme iltihabı ile probiyotikler nasıl bir etkileşim içerisindedir?

Meme iltihabı ve probiyotiklerin ilişkisi çerçevesinde incelenmesi gereken bazı faktörler vardır:

  • Meme iltihabının tedavisi üzerindeki karşı bakış açısı değişiyor. Enfeksiyona sebep olan mikroorganizmaları yok etmeye çalışmak yerine, güçsüzleşmiş ya da kaybolmuş diğer mikroorganizmaları güçlendirmeye çalışma fikri benimsenmeye başlanmıştır.
  • Probiyotikler nedir? Doğru dozda vücuda alındığı takdirde sağlığınızı iyileştirmeye yarayan, canlı mikroorganizmalardır. Bunlar genellikle laktik asit bakterileri ya da bifido bakterileridir.
  • Probiyotiklerin meme iltihabındaki rolü nedir? Anne sütü steril değildir. Memede, bebeğin bağırsak florasını oluşturacak birçok mikroorganizma bulunur. Bu mikroorganizmalar normalde denge halindedir  ancak denge bozulduğunda, meme iltihabı gerçekleşecektir.
  • Probiyotiklerin yardımı ile, doktorlar dengeyi tekrar kurmayı amaçlar. Bunu sağlamak için anne vücuduna ihtiyaç duyduğu bu canlı mikroorganizmalardan almalıdır.
  • Neden antibiyotikler çözüm değil? Antibiyotikler aslında kendi içlerinde zararlı değildir ve bebeğe zararları da olmayacaktır. Ancak, meme iltihabına sebep veren ve aynı zamanda antibiyotiklere karşı da direnci bulunan bazı mikroorganizmalar vardır. Bu sebeple, bazı durumlarda antibiyotikler meme iltihabı tedavisinde etkisiz kalır. Doktorlar bazı hastalarının tedavisinde antibiyotik ve probiyotikleri beraber kullanabilir.
  • Enfeksiyonun tedavisinde probiyotik kullanımının gerekli olduğunu nasıl anlarız? Anne sütünün laboratuvar incelemelerinde, uzmanlar hangi mikroorganizmanın meme iltihabına sebep olduğunu ve hangilerinin güçlendirilmeye ihtiyacı olduğunu gözlemleyebilirler. Bu bilgileri kullanarak doktor kişiye özel bir probiyotik tedavisi yazacaktır.

“Emzirmeyi kesmeye kesinlikle gerek yoktur; hatta, meme iltihabı özelinde, emzirmeyi kesmek verilecek en yanlış karardır. “

Probiyotikler ile önlem alma

Önceden bahsettiğimiz soru işaretlerine ek olarak meme iltihabı hakkında cevaplanması gereken başka sorular da var. Örneğin:

  • Probiyotik alımıyla meme iltihabını önleyebilir miyiz? Doğru dozda ve şekilde alındığında, probiyotikler hafif ölçekli meme iltihabını önleyebilirler. En sık enfeksiyona sebep olan bakterilerden stafilokok ve streptokoksi bakterilerinin çoğalmasını engellerler.
emen bebek
  • Probiyotikleri nasıl kullanmalıyım? Genelde bunlar, oral yolla vücuda alınır. Eczanelerden tablet ya da saşe formlarda temin edebilirsiniz. Doktorunuza probiyotik kullanımının gerekli olup olmadığını danışmakta her zaman fayda var.
  • Probiyotiklerin, emzirme döneminde başka ne gibi etkileri var? Meme iltihabını önlemenin ya da tedavi etmenin yanı sıra, probiyotikler anne sütü sebebiyle oluşabilecek diğer meme hastalıklarının önlenmesinde de etkilidir.
  • Anne sütünün kalitesini etkiler mi? Probiyotik kullanımının anne sütünün içeriğini az da olsa etkilediği doğru olsa da, annenin ya da bebeğin sağlığına hiçbir kötü etkisi bulunmamaktadır.

Özetle, memede bulunan bazı mikroorganizmaların çoğalması kadınlarda çeşitli hastalıklara yol açabilir. Meme iltihabı en çok karşılaşılan durumdur ve açıklamış olduğumuz üzere, meme iltihabı ve probiyotikler bu durumun tedavisini sağlayacak etkili bir ikilidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lee TS., Song EJ., Nam YD., Lee SY., Probiotics in human health and disease: from nutribiotics to pharmabiotics. J Microbiol, 2018. 56 (11): 773-782.
  • Rainard P., Foucras G., A critical appraisal of probiotis for mastitis control. Front Vet Sci, 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.