Okul ve Astım: Bilmeniz Gerekenler

Çoğu anne baba okul ortamlarının astım hastası çocukları için iyi bir ortam olmadığını ve çocuklarının kötü etkileneceğini düşünür. Okullar başlamadan önce öğretmenleriyle ve doktoruyla konuşmanız çok önemlidir.
Okul ve Astım: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 11 Haziran, 2019

Günümüzde öğretmenler ve müdürler, güncel çocuk hastalıkları konusunda ve bunlarla başa çıkmak konusunda daha bilinçli hale gelmişlerdir. Okul ve astım, eğitmenler bilgili ve destekleyici olursa sorun teşkil etmez.

Okul ve Astım: uyumlu olabilir mi?

Çocukları astım hastası olan çoğu aile, çocuklarını okula yolladıklarında ya da ayrı kaldıklarında telaşlanırlar.

Çocukların okulu aksatmasının en bilindik nedenlerinden bir tanesi astım krizleridir. Ancak, hastalık kontrol altına alındığında okulu asmak için pek bir neden kalmıyor.

Ebeveynler ve okul

Atılacak ilk adım, bir kriz anında yapılacakları belirlemek için doktora danışmaktır. Bu şekilde sorumlu yetişkin (öğretmen gibi), çocuğun tıbbi olarak neye, ne kadar ve ne sıklıkla ihtiyacı olduğunu bilecektir.

Bu planın bir kopyası okul idaresine ve çocuğunuzun sınıf öğretmenlerine verilmelidir. Bu sayede çocuğunuz için tehlikeli sonuçlardan kaçınmak için hızlı hareket edeceklerdir.

astım ilacı kullanan kız

Ayrıca öğretmenlere astımı tetikleyen şeyleri ve bunlardan nasıl kaçınmaları gerektiğini anlatabilirsiniz. Bunlara havada biriken toz (kötü havalandırma), hayvan tüyü ve güçlü temizlik malzemeleri de dahildir.

Sınıflarda klima veya nem gidericilerin olması gerekir. Tabii ki, ortamda sigara içilmemesi gerekir. Okuldaki herkesin çocuğunuzu desteklemesinin de önemli bir rolü vardır. Bu mümkün değilse, farklı bir okula geçmeyi düşünebilirsiniz.

Okulda astım kriziyle başa çıkmak

Astım krizi için tüm bu hazırlıkların yıl boyunca hiç uygulanmasına gerek kalmayabilir. Bununla birlikte, elinizin altında bir plan bulunmalıdır.

İlk önlem olarak, çocuğunuz anında ciğerlerini açacak bir inhalatör veya hızlı etki eden bir ilaç taşımalıdır. Ayrıca okulda güvenli bir yerde tutulması için öğretmene de verebilirsiniz.

Çocuklar belli bir yaşa geldiğinde ve tedaviye alıştıklarında, onları teşvik etmek önemlidir. Bu şekilde ıssız bir yerde kriz geçirdiklerinde başkalarına ihtiyaç duymayacaklardır.

Yardıma ihtiyaç olduğunda, öğretmeni yanında olabilir ya da en azından daha çabuk iyileşmesi için sakinleştirici etki yaratabilir.

çocuklarda astım

Okul ve astım: 10 adım

Maalesef her gün astım hastası olan okul çağındaki çocukların sayısı artmaktadır. Sonuç olarak, birçok öğretmen ve okul müdürü bu tür durumlara karşı hazırlıklı olabilmelidir.

Bazı okullar “astımlı çocuklar için sağlıklı bir okulun 10 emri” olarak da bilinen kuralları uygulamaktadır:

  • Sigarasız ortam (hatta öğretmenler odasında ve çocuklara yasak olan bölgelerde de)
  • Astımlı çocuklarla ilgilenmekten sorumlu bir çalışan olsun.
  • Inhaler ve diğer ilaçları içeren bir ilk yardım çantası bulundurun.
  • Öğrencilerin kendi ilaçlarını taşımalarını ve gerekirse kullanmalarını sağlayın.
  • Astımlı çocukları takip edin.
  • Astım krizleri için bir eylem planı oluşturun.
  • Hijyen ve hava kalitesi seviyesine dikkat edin.
  • Astımlı çocuklar için beden eğitimi dersinde özel hareketler yaptırın.
  • Minimal düzeyde alerjen ve tetikleyici içeren sınıflar oluşturun.
  • Polenin etkisini azaltmak için önlemler alın.

Eğer herkes güvenlik ve sağlık için gerekeni yaparsa, astım hastası bir çocuğun okula gitmesi sorun olmayacaktır.

İlginizi çekebilir ...
Çocuklarda Astım Olduğuna Dair 9 Belirti
Ben anneyim
sayfasında okuyun Ben anneyim
Çocuklarda Astım Olduğuna Dair 9 Belirti

Astım, çocuklarda yaygın görülen en kronik hastalıktır. Bu yazımızda çocuklarda astım belirtilerine değineceğiz. Okumak için lütfen makalemizi ziya...


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguarón Pérez J et al. (2009). Gema 2009. Guía española para el manejo del asma. Área de Asma SEPAR. https://doi.org/10.1016/S0300-2896(15)32812-X
  • Tabalipa, F. D. O., & Da Silva, J. (2012). Asma. Revista Brasileira de Medicina.

Ben Anneyim sayfasının içerikleri sadece eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir profesyonelin teşhis, tavsiye veya tedavisinin yerine geçmezler. Herhangi bir şüpheniz varsa, güvenilir bir uzmana danışmak en iyisidir.