Otistik Çocuklar: Bilmeniz Gereken Her Şey

Otistik Çocuklar: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 14 Mart, 2019

Otizm, erkekleri kızlara nazaran daha fazla etkileyen bir çocukluk çağı hastalığıdır. Otistik çocuklar, yüksek ya da düşük yeteneklere sahip olabilir. Her şey çocuğun IQ’suna ve iletişim kurma becerilerine bağlıdır.

Aslında, bu rahatsızlığa sahip olan bazı çocuklar oldukça iyi iletişim kurmayı öğrenirken bazıları ise daha kapalı ve içe dönük olabilir.

Otizmin kökeni hakkında birçok teori vardır ve henüz belirli bir nedene sahip olup olmadığı bilinmemekle beraber otizmin doğumdan itibaren var olduğu kanıtlanmıştır. Başka bir deyişle, zamanla gelişmez veya sonradan edinilmez.

Bu rahatsızlığın nedenleri hakkında biraz konuşalım.

Otizmin nedenleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi otizm zamanla gelişmez; kişi otizm ile doğar. Bazı teorilere göre çocuklarda otizmin, bazen ebeveyn tutumları ve davranışlarıyla ilgili olabileceği belirtilmiştir, ancak gerçek böyle değildir.

O halde çocuklarda otizm sebebi ne olabilir?

  • Bilişsel anormallikler ve eksiklikler. Hastalığın gelişiminde bazı nörolojik temeller olabilir, ancak bu henüz bulunamamıştır.
  • Temel biyokimyasal süreçler. Otistik çocukların trombositlerinde aşırı miktarda serotonin bulunmuştur.

Dünya çapında, her 6.000 çocuktan biri otizmli olabilir, bu nedenle araştırmacılar buna neden olan faktörleri bulmak için çalışmaya devam ediyor.

otistik çocuklar

Otistik çocuklar nasıl davranır?

Otistik çocuklar, başkalarıyla iletişim kurmak ve sosyalleşmek konusunda belirgin zorluklar yaşamaktadır. Bir çocuğun bu rahatsızlığa sahip olup olmadığını belirlememize yardımcı olacak birçok belirti vardır.

Otizmin, ırk veya kültürden bağımsız olarak herhangi bir çocukta meydana gelebileceğini aklımızda tutmalıyız. Ancak erkeklerde kızlara nazaran daha yaygındır.

  1. Doğrudan gözünüzün içine bakmayabilirler.
  2. Bebeklerde, geciken agulama dikkat çekebilir ve beden dili konusunda da zorluklar çekebilirler.
  3. Başkalarıyla ilk kez iletişim kurduklarında ilk fark edilebilecek şey, annelerin iletişim kurma girişimlerini kavramadıkları ve genellikle kendilerini bir nesne ile eğlendirdikleridir.
  4. Anaokuluna başladıklarında diğer çocuklarla iletişim kurmayabilir veya herhangi bir konuşmaya katılmayabilirler. Kendilerini tanımlaması ya da başkalarını tanıması güç olabilir. Herhangi bir şekilde sosyalleşemez ya da başkalarıyla etkileşime giremezler.
  5. Bazen kendilerine bile saldırgan davranışlar sergileyebilirler.
  6. Kendi çevresinde dönme veya vücuduyla ritmik hareketler yapma gibi tekrarlayıp duran tarzda küçük faaliyetler sergileyebilirler.
  7. Televizyonda gördükleri reklamları taklit edebilir ve tekrarlayabilir ya da yatma saatlerinde garip ritüelleri olabilir.
  8. Uzmanlar, ergenlik çağında otistik çocukların 1/3’ünün genellikle epileptik nöbet geçirdiğini söylüyor. Bu da sebeplerinin nörolojik kökenli olduğunu göstermektedir.

Çocuğumun otizmli olduğunu düşünüyorsam ne yapmalıyım?

Çocuğunuzun otizmli olabileceğini düşünüyorsanız derhal çocuk doktorunuz ile görüşün. Teşhisi ne kadar hızlı olursa çocuğunuza yardım etmek için o kadar hızlı harekete geçebilirsiniz.

Teşhiş, farklı etkinlikler ve farklı durumlar içinde çocuğun davranışlarının gözlemleyerek ve çocuk ile diğer insanlar arasındaki iletişim derecesine dayanarak konulur.

Bazı otistik çocukların, kendi yaşıtları olan diğer çocuklarla okula gidemeyeceği doğrudur çünkü her şey bu rahatsızlığın seviyesine bağlıdır. Ancak birçok otistik çocuğun diğer çocuklarla eğitim görme ve büyüme fırsatları olabilir.

oyuncak arabalarla oynayan çocuk

Çocukluk çağında otizm tedavisi

Zamanında müdahale ve yeterli tedavi, otizmi olan çocukların prognozunu iyileştirir. Günümüzde, otistik çocukları tedavi etmek ve davranış ve bağdaştırma yeteneklerini geliştirmek için çeşitli eğitim ve davranış programları vardır.

Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Davranış terapisi: Davranış eğitimi, davranışsal psikoloji ile yürütülür. İstenilen eylemlere teşvik edilir ve istenmeyen eylemler sınırlanır. Bu terapi türünü gerçekleştirmek için hem ebeveynlerin hem de çocuğun öğretmenlerinin eğitilmesi gerekir.
  • Özel eğitim programı: İletişimsel dilin gelişimini ve diğer insanlarla etkileşimini teşvik eder. Okul doğru materyallere sahip olmalı ve çocuğun dil becerilerini geliştirmesine ve başkalarıyla iletişim kurmasına yardımcı olmak için eğitimli bir kadrosu olmalıdır.
  • Farmakoterapi: Eğer çocuk hiçbir tedavi yöntemine cevap vermezse doktor bir ilaç yazabilir.

Otizmin tedavisi olmamasına rağmen çoğu çocuk tedaviyle gelişme kaydeder. Birçok aktiviteye katılan ve kendilerini geliştirme becerisine sahip olan otistik çocuklar var.

Otistik çocukların yaşam kalitelerini yükseltmelerine yardımcı olmak için aileden destek alması ve tedavi görmesi önemlidir. Bu, onların topluma daha kolay adapte olmalarına yardımcı olacak. Böylece iş bulabilir ve güzel bir hayat yaşayabilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Álvarez, I., & Arroyo Ignacio, C. (2016). Bases genéticas del autismo. Acta Pediátrica de México. https://doi.org/10.18233/apm31no1pp22-28
  • Assumpção Jr, F. B., & Pimentel, A. C. M. (2000). Autismo infantil. Brazilian Journal of Psychiatry, 22, 37-39. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462000000600010&script=sci_arttext&tlng=pt
  • Cuxart i Fina, F. (2000). El Autismo : aspectos descriptivos y terapéuticos. Aljibe.
  • Ritvo ER, Ornitz EM. (1976). Autism: diagnosis, current research and management. New York: Spectrum.
  • Rivière, A. (2001). Autismo. Orientaciones para la intervención educativa. Madrid: Trotta. SA Cómo potenciar la comunicación en el alumnado con trastorno del espectro autista.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.