Bebekler için Tatlı Patatesin Yararları

Tatlı patatesler çocuğunuzun uygun gelişimi için temel besin maddelerini içerir. Bu nedenle, küçük çocuğunuzun öğünlerinin bir parçası yapmak önemlidir.
Bebekler için Tatlı Patatesin Yararları

Son Güncelleme: 13 Temmuz, 2018

Tatlı patatesi bebeğinizin beslenme düzeninin bir parçası haline getirmenin birçok avantajı vardır. Sağlıklı olmasının yanında, çocukların ağız tadına uygundur ve sindirilmesi oldukça kolaydır.

Bugünkü yazımızda, bu kök sebzesinin yararlarını sizinle paylaşmak istiyoruz.

Çocuklarınızın beslenme düzenine tatlı patatesi dahil etmenin faydaları

Büyük bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra, tatlı patatesler yüksek miktarda C vitamini içerirler. Sindirimi kolaydır, böylece bebeğiniz 6 aylıktan itibaren tatlı patates yemeye başlayabilir.

Diğer bir avantaj da tatlı patateslerin tadının biraz şekerli olması ve böylece tatlı patates, takma ismi olmuştur. Böylece genellikle yeni tatları denemekten hoşlanmayan çocukların bile damak tadına hitap edebilmenize yardımcı oluyor.

Ayrıca şimdiye kadar saydıklarımız tatlı patateslerin avantajlarından sadece birkaçı. Aşağıda ise daha fazlasını bulabilirsiniz:

Tatlı patatesler bağışıklık sistemini güçlendirir

Tatlı patates yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu nedenle, antioksidan özelliklere sahiptir ve çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Bu, çok küçük çocuklar için önemli bir etkidir çünkü hastalık geçirmenin özellikle küçük çocukların bünyelerine çok zararı dokunur ve gelişimlerini etkiler. Tatlı patatesi beslenmelerine katmak, soğuktan dolayı hastalanmalarını engellemeye ve ya bulaşıcı hastalıklara yakalama risklerini azaltmanıza yardımcı olur.

Tatlı patates D vitamini içerir

Enerji vermesi, kemikleri güçlendirmesi ve kalp sağlığına faydalı olması nedeniyle D vitamini vücut için çok önemlidir. Bu vitamin aynı zamanda güneş ışığı vitamini olarak da bilinir ve çocuğunuzun büyümesinde ve gelişmesinde önemli bir rol oynar.

Tatlı patatesin yüksek kalori içeriği vardır

Yetişkinlerin aksine, özellikle 1 yaşına kadar olan süreçte bebeklerin hızlı bir şekilde kilo almaları gerekmektedir. Bu zaman aralığında, bebekler yaşamları boyunca diğerlerinden daha hızlı büyürler.

Boyları ortalama 25 cm uzar ve doğum ağırlıkları üçe katlanır. Bunun gerçekleşebilmesi için bebeklerin yeterli kalori almaları gerekmektedir.

Her 100 gram tatlı patates yaklaşık 90 kalori içerir. Bu, kilo alması gereken bir çocuk için tatlı patatesi en iyi seçeneklerden biri haline getirir.

tatlı patates çorbası

Tatlı patatesler A vitamini kaynağıdır

Yukarıda bahsettiğimiz vitaminlerin yanı sıra, tatlı patatesler aynı zamanda yüksek miktarda A vitamini içerir. Aslında tatlı patateslerdeki A vitamini içeriği havuç kadar yüksektir.

Bu vitaminin ürettiği beta karoten, görme problemlerinin, çeşitli kanser türlerinin önlenmesine ve kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olur.

Bu nedenle, orta kısmı portakal rengine yakın olan tatlı patatesler sarı ya da beyaz renkli orta kısma sahip olanlara göre daha faydalıdır.

Tatlı patatesler de hamilelik için harika bir besin kaynağıdır

Tatlı patatesler vücuda yüksek miktarda folik asit sağlar ve bu da onları gebelikteki beslenme için mükemmel bir seçenek haline getirir. Bu özelliği, anne adayında folik asit eksikliği bulunması durumunda daha da önemli hale gelir.

Dahası, folik asit beyin fonksiyonlarını iyileştirir ve bazı hastalık türlerini önlemeye yardımcı olur.

Tatlı patates hazırlama yöntemleri

Tatlı patateslerin bir başka güzel özelliği de, hazırlamak için bir sürü yöntem olmasıdır. Bununla birlikte, bebeğinizin maksimum fayda sağlayabilmesi için, bu sebzeyi aşağıdaki önerilere göre hazırlamanızı tavsiye ederiz.

  • Öncelikle tatlı patates pişirirken çok az su kullanmalısınız. Bunun nedeni, suyun tatlı patatesteki minerallerin bir kısmını emmesidir. Bununla birlikte, tatlı patatesin besin ihtiva eden kısımlarının çoğu kökün iç tarafındadır.
  • Tatlı patatesleri bebeğiniz için hazırlamadan önce yıkamak ve soymak önemlidir. Bu bebeğinizin sindirmesini kolaylaştırır.
  • Tatlı patates pişirmenin bir başka harika yöntemi ise buharda pişirmektir. Bu yöntem, içeriğindeki vitamin ve minerallerin olabildiğince korunmasına olanak tanır.
  • Bebeğiniz 6 aylık olduğu andan itibaren, tatlı patatesleri yeşil bezelye ya da kabak gibi diğer maddelerle karıştırarak servis edebilirsiniz.
  • Ayrıca püre yapmak için de tatlı patatesleri tercih edebilirsiniz, en mükemmel tadı yakalamak için püreye az miktarda zeytinyağı karıştırın. Ancak, bebeğiniz birinci yaşını doldurmadığı sürece tarife tuz eklememenizi öneririz.
bebek yemek yiyor

Bebeğinizi katı yiyeceklerle beslemek için neden 6 ay kadar beklemelisiniz?

Tatlı patatesleri bebeğinizin beslenme düzenine dahil etmeye başlamadan önce, ebeveynler 6 aya kadar beklemelidir. Bu yaştan önce, bebekler ihtiyaç duydukları tüm besinleri anne sütü ya da yaşlarına uygun olarak üretilmiş bebek mamaları aracılığıyla alırlar.

Ayrıca, gıdalar doğru zamanda verildiğinde alerjik reaksiyona sebep olma olasılıkları çok daha düşüktür. Bunun yanında, bebekler çok küçük ise katı yiyecekler tüketmeleri uykuya dalmaları için zorluk yaratabilir.

Doğru beslenme, bir bebeğin büyümesinin ve gelişiminin hayati bir parçasıdır. Bu nedenle ebeveynler bebeklerinin beslenmeleri için tercih ettikleri yiyeceklere özellikle dikkat etmelidir.

Şüphesiz, katı gıdalarla beslenmeye geçildiğinde tatlı patates mükemmel bir seçenektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017. 9(11).
  • Nitsa A., Toutouza M., Machairas N., Mariolis A., et al., Vitamin D in cardiovascular disease. In Vivo, 2018. 32 (5): 977-981.
  • Zhao LG., Zhang QL., Zheng JL., Li HL., et al., Dietary, circulating beta carotene and risk of all cause mortality: a meta analysis from prospective studies. Sci Rep, 2016.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.