Bebeğiniz İçin Doğru Yatağı Seçmek

Bebeğiniz için doğru yatağı seçmek, onun dinlenmesi ve gelişimi için hayati önem taşıyan bir konudur. Bu nedenle bu yazımızda yatak alışverişi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini size anlatacağız.
Bebeğiniz İçin Doğru Yatağı Seçmek

Son Güncelleme: 01 Ocak, 2021

Bebekler beşiklerinde uzun saatler geçirirler. Doğru beşik önemli olsa da, doğru yatağı seçmek çok daha önemlidir. Bebeğiniz için maksimum konfor ve güvenlik sağlayan bir yatak seçtiğinizden emin olmanız gerekir.

Çocuklar ve yetişkinler için olan yatakların aksine, bebekler için tasarlanan yatakların çok sağlam olması gerekir. Yumuşak yüzeylerin küçük bebekler için boğulma riski oluşturduğunu unutmayın.

Ayrıca, yumuşak yataklar ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini de artırırlar. Maalesef bu, yatakların bebek beşiğine tam olarak sığmadığı durumlarda da geçerlidir.

Bebeğiniz için bir yatak seçtiğinizde, diğer şeylerin yanı sıra onun uyuması için güvenli bir ortam sağlandığından emin olmalısınız. Bebeklerin beşikte yüzüstü dönebildiklerini ve bu durumun nefes almayı zorlaştırabileceğini unutmayın. Bu nedenle havayı geçirebilen bir malzeme seçmek de önemlidir.

Bu yazımızda, ebeveynlerin yatak satın alırken akıllarında tutmaları gereken noktalara değineceğiz. Çocuğunuzun güvenli ve rahat bir şekilde dinlendiğinden emin olmak için bunları not edin.

Bebeğinize alacağınız yatakta nelere dikkat etmelisiniz?

1.Sert ve iyi durumda bir yatak kullanın

Her şeyden önce bebeğiniz sağlam, düz ve su geçirmez bir kılıf ile kaplı bir yatak kullanmalıdır. Bu, kılıfı kolayca çıkarıp yıkayabileceğiniz için yatağın temiz ve kuru kalmasına yardımcı olacaktır. Yatağın iyi durumda olduğundan ve bebeğinizin beşiğine tam oturduğundan emin olun.

2. Yatak doğru boyutta olmalı

Beşiğe boyut olarak tam oturmayan yataklar çok tehlikelidir. Beşiğe kıyasla daha küçük olan bir yatakta, bebek kayabilir ve boşluğa sıkışabilir. Beşiğe büyük gelen bir yatak da tehlikelidir çünkü nevresimleri değiştirmek zordur.

3. Makinada yıkanabilir olmalı

Bebeklerin yatakları deforme olmaya karşı %100 dayanıklı olmadığından ve ara sıra sızıntı yapabileceğinden, bebeğinizin yatağının sık sık kirleneceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Bu nedenle, seçtiğiniz yatağın çıkarılıp yıkanan bir kılıfı varsa işiniz son derece kolaylaşacaktır.

bebek beşiği

4. Ağırlığı ve sertliği dengeli olmalı

Unutulmaması gereken bir diğer detay ise çok ağır olan yataklardan uzak durmanız gerektiğidir. Ağır bir yatak çarşafları düzenli olarak değiştirmeyi zor bir iş haline getirecektir. Genel olarak, çocuğunuzun nevresimlerini haftada bir veya iki kez değiştirmek en iyisidir.

Elbette bu, uzun ömürlü olmayan hafif, düşük kaliteli bir yatağı tercih etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, sert ancak fazla ağır olmayan bir yatak kullanın.

5. Hava geçiren bir kumaştan olmalı

Son olarak, yatakların hava geçirmesi çok önemlidir. Bu şekilde, daha iyi bir hava sirkülasyonu olabilir. Bu nedenle seçtiğiniz yatağın yüzeyinde küçük açıklıklar olması önemlidir.

Bu küçük havalandırma delikleri önemli bir amaca hizmet eder, hoş olmayan kokuların yatağın içine hapsolmasını önler.  Bu, çocuğunuzun rahat etmesini daha da güvence altına alır.

“Yatak beşiğe kıyasla çok küçük olduğunda, bebeğiniz boşluğa kayabilir ve beşik ile yatak arasında sıkışıp kalabilir.”

Hava alan kumaştan yatak, en iyi seçenek

Bebeğinizin güvenliği ve rahatlığı söz konusu olduğunda, hava alabilen yatakların en güvenli ve en sağlıklı seçenek olduğu inkar edilemez.

Diğer nedenlerin yanı sıra, hava geçiren yataklar sürekli hava akışına izin verir. Bu nedenle aşırı ısınma veya nem birikmesi olmaz ve böylece küf ve mikropların yatağın içinde büyümesi önlenir.

Ne yazık ki bebekler bazen beşiklerinde dönebilirler ve bu da nefes almalarını zorlaştırabilir. Hava alabilen bir yatak dokusunun yüzeyi deliklidir. Bu da, hava akışının sürekli olduğu ve bebeğiniz yüzüstü yatsa bile nefes alabileceği anlamına gelir.

Organik malzemelerin kullanımı ayrıca bebeğinizin yatağının konfor ve güvenlik için gerekenleri karşılamasını garanti eder. Uzmanlar bebekler için en güvenli uykunun  sırt üstü olduğu konusunda ısrar etse de, hava alabilen bir yatak, bebeğinizin dönmesi durumunda maksimum güvenlik sağlayacaktır.

Hava alan bir yatak kullanmanın faydaları nelerdir?

Nefessiz kalma ihtimali azalır

Yüzüstü uyumak bebekler için tehlikeli olabilir çünkü bir süre bu şekilde kalırlarsa boğulma riski vardır.Bu nedenle, yatağın tasarımı bunun gerçekleşmesini önleme konusunda başarılı olmalıdır. Hava alabilen yataklar bu riski önemli ölçüde azaltır.

Bakteri gelişimini en aza indirir

Hava alabilen yataklar, havanın içeri ve dışarı giriş çıkışına izin verir. Mikropların normalde nemli alanlarda bulunduğunu göz önüne alırsak, delikli yüzeyler nem birikmesini önler. Bu nedenle, küf ve bakteri oluşma riski çok daha azdır.

bebek yatağı

Terlemeyi azaltır

Geleneksel beşik yatakları, uyurken bebeğin vücut ısısının aşırı artmasına ve terlemeye sebep olabilir. Aslında, geleneksel yataklardan kaynaklanan sıcaklık, bebeklerin aşırı terlemesinin ana nedenlerinden biridir.

Ancak hava giriş çıkışına olanak sağlayan yataklarda durum farklıdır çünkü hava akımı ısının bebeğinizin vücuduna ve yatağın yüzeyine hapsolmasını engeller.

Son olarak, doğru yatakları seçmek söz konusu olduğunda,  delikli yüzeyli nevresimler ve örtüler kullanmanın da önemli olduğunu unutmayın. Hava akışını engelleyebilecekleri için su geçirmez yastık ve çarşaflar kullanmaktan kaçınmalısınız. Bunlar ayrıca toksik emisyonlardan sorumlu malzemeler içerirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Creating a safe sleep environment for your baby. Paediatr Child Health. 2004 Nov;9(9):665-674.
  • Gillani SH, Lowell GS, Quinlan KP. A firm recommendation: measuring the softness of infant sleep surfaces. Inj Epidemiol. 2021 Sep 13;8(Suppl 1):30.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.