Bebeğin Duyularını Harekete Geçirecek 9 Oyun
Bebeğiniz, dünya ile etkileşime geçtikçe duyuları gelişir. İşitmek, görmek, hissetmek, tat ve kokudan zevk almak, çocuğun kendisini çevreleyen çevre ile yaptığı bu geri bildirim, hislerin kendisine ait olduğunu öğrenmesi oyun sayesinde mümkündür.
Çocuğunuzun duyularını harekete geçirmek amacıyla bugün size bazı oyunlar getiriyoruz. Bu oyunları aklınızda tutun.
Çocuğunuzla dans edin
Dans, ikiniz arasındaki duygusal bağı güçlendirir. Bu sayede çocuğunuz, alışkın olduğundan çok farklı yeni sesler duyma olanağına sahip olur: insan sesi, şarkı, gürültüler, onomatopoeia yani hayvanların seslerini taklit etme…
Dans aracılığıyla çocuğunuz bulunduğu ortam içinde kendisini yönlendirmeyi öğrenir, dengesini geliştirir ve vücudu hakkında daha fazla fikir sahibi olmayı öğrenir.
Aynanın karşısında beraber hareket etmeniz çocuğunuzun da hoşuna gidecektir.
Ona masaj yapın
Masajlar bebeğin rahatlamasına ve daha iyi uyumasına yardımcı olur. Ağlıyorsa bu onu sakinleştirir. Diğer taraftan, masajlar bebeğinizin daha anlayışlı olmasına ve etrafında olan her şeye karşı daha fazla ilgi göstermesine yardımcı olur: bu, öğrenmenizi geliştirir.
Masajlar bu aşamada çok sık görülen koliği rahatlatır ve daha erken psikomotor gelişimi sağlamak amacıyla kaslara, eklemlere ve tüm vücuda uyarı gönderir.
Duyularınızın uyarılmasıyla ilgili olarak, bu egzersizler bakış açınızı, kokunuzu ve dokunma duyularınızı harekete geçirir. Siz ovarken sizi gözlemler, sizi yakından koklar ve cildinizde size has olan kokuyu alır. Bütün bunlar size büyük bir duygusal esenlik sağlar ve aranızdaki duygusal bağları güçlendirir.
Masajlar ayrıca merkezi sinir sisteminizi geliştirmeye ve bebeklerin kendi bedenlerinin farkındalığını artırmaya yardımcı olur.
Bebeğinizle oynamak için çocuk kitaplarını ona gösterin
Kitaplar en erken çağlarda bile öğreticidir. Çocuğunuzun kitaplara bakarak eğlenmesini sağlamak için onu yüzüstü yatırmak, motor becerilerinin gelişiminde fayda sağlayan etkili bir egzersizdir. Çocuk kitapları söz konusu olduğunda ise kitaplara dokunma ve içindeki şekilleri gözlemleme, bebeğinizin duyularını canlandırmaya yardımcı olur.
Bebeğinizin dikkatini çeken figürlerle büyük hacimler verin ve içindeki figürleri dikkatlice gözlemleyip onlarla etkileşime girerken sayfalara dokunmasına ve sayfaları değiştirmesine izin verin.
Ayrıca hayvan figürleri olan örnekleri arayabilir ve yaptıkları sesi taklit edebilirsiniz. Böylece, işitme duyusunu da harekete geçirecek ve bilişsel gelişiminde ona yardımcı olacaksınız.
Oyun oynaması için farklı tipte figürler koyun
Tek bir oyuncak bebek bile çocuğunuza rekreasyon için eşsiz bir fırsat sunar. Düşündüğünüzden daha hızlı ve çok sevgiyle aldığınız ve saatlerce eğlendireceğini düşündüğünüz o oyuncağı, çocuğunuzun bir kenara bırakmasını isteyecek duruma geliyorsunuz.
Bebeğin duyularını harekete geçirmek için, onun merakını ve hatta yaratıcılığını uyandıran farklı oyun modelleri deneyin. Bu şekilde onun kendisini geliştirmesine yardımcı olacak, yeni alışkanlıklar edinmesini sağlayacaksınız.
Bu amaçla, bir karton kutu (küçük veya orta boy) yapıp içine şu nesneleri koymanızı öneririz:
- Renkli çıkartmalar (geometrik şekiller, evler, hayvanlar, ağaçlar, arabalar …)
- Baharat paketleri
- Plastik toplar
- Renkli bilezikler
- Ponpon
- Yumuşak ekmek
Bu unsurların her biri çocuğunuzun farklı duygularını uyandıracak. Onlarla birlikte, deneme ve öğrenme fırsatına sahip olacaksınız.
Bebeğinizin duyularını harekete geçirecek 5 oyun
Sevgili anne, bebeğin duyularını harekete geçirmene yardımcı olabilecek diğer oyun modelleri aşağıda olduğu gibidir:
- İşitme duyusu önüne çelik tencere, kap koyun. Bebeğiniz artık oturabilecek durumdaysa, bir sürü tencereyi karşısına koyabilirsiniz. Ona metal bir kaşık ve tahta kaşık verin ve metallerden müzik yaparken eğlenmesine izin verin.
- Görme yetisini canlandırmak için cep telefonunuzdan aile fotoğraflarınızı gösterin. Cep telefonunu astığınız beşiğinin üzerine, en yakın akrabalarının farklı yakın çekimlerini de yapıştırın: anne, baba, büyükanne, erkek kardeş … hatta kendisinin fotoğrafını bile koyabilirsiniz. Fotoğrafları iyi anlayabilmesi için cep telefonu ona yakın olmalı. Bir pencere açıp içeri biraz hava girmesini sağlarsanız, fotoğrafların hareketi onu çok heyecanlandıracaktır.
- Koku duyusu için içinde aromatik bitkiler bulunan çoraplar giydirin. Bahçeden bazı aromatik bitkiler alın, onları çoraplarından birine geçirin, ucuna düğüm atın ve koklaması için bebeğinize verin.
- Dokunuşu teşvik etmek için zımpara kağıdı alın. Zımpara kağıdı üzerinde küçük kareler, üçgenler ve daireler kesin. Çocuğunuz onları kavrarken pürüzlerini fark etmesine ve figürlerle eğlenmesine izin verin.
- Tadı canlandırmak için içinde mısır gevreği bulunan çoraplar hazırlayın. Aromatik bitkilerde yaptığınız gibi, biraz mısır gevreğini bir çorabın içine koyun ve onu ısırmasını sağlayın. Mısır gevreğini doğrudan yiyemeyecektir, ancak tükürüğüyle yumuşattığı tahılın lezzetini alacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fajardo, Z. I. E., Pazmiño, M. I. A., & Dávalos, Á. A. M. (2018). La estimulación temprana como factor fundamental en el desarrollo infantil. Espirales revista multidisciplinaria de investigación, 2(14). http://revistaespirales.com/index.php/es/article/view/229
- Flores, J. (2013). Efectividad del programa de estimulación temprana en el desarrollo psicomotor de niños de 0 a 3 años. Revista Ciencia y Tecnología, 9(4), 101-117. https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/pgm/article/view/426
- Miño, E. R. R., Cevallos, S. D. P., González, G. L. L., & Villacis, C. M. V. (2019). Estimulación temprana sinónimo de un mejor desarrollo infantil. RECIAMUC, 3(1), 164-180. https://reciamuc.com/index.php/RECIAMUC/article/view/228