Bebeğin Emeklemesi Neden Önemlidir?

Bebekler için emeklemenin birçok faydasını keşfetmek için bu yazımıza bir göz atın.
Bebeğin Emeklemesi Neden Önemlidir?

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2021

Bir bebeğin emeklemesi önemlidir çünkü emeklemek bebeğin yaşamının erken dönemlerinde psikomotor gelişimine katkıda bulunan bir egzersizdir. Emekleme ile bebek bağımsızlığı öğrenecek, etrafındaki dünyayı tanıyacak ve deneme korkusunu yenecek. En temel becerileri tamamladıkça daha güçlenmenizi ve farklı beceriler edinmenizi sağlayan karakteristik özellikler kazanacaktır.

Bebekler için emeklemenin bu ve bunun gibi birçok faydasını keşfetmek için bizimle kalın.

Emeklemenin başlaması

8. ay gibi, bebek oturmaktan sıkılmaya başlar. Etrafı çevrili alanlar bebek için gittikçe küçük bir hal alır ve annesinin onu yere koyduğundaki gibi geniş ve özgür bir alana sahip olmak ister.

Etrafındaki oyuncaklar ilginç olmaktan çıkar ve kendinden uzakta, belli bir mesafede olan ve her seferinde onlara ulaşabilmek için çaba sarf etmesi gereken nesneler daha fazla ilgisini çekmeye başlar. Bu nedenle öne doğru eğilir, tek eliyle destek alıp diğerini esnetir, küçük ayaklarını geriye doğru atar ve… birden arzulanan ödüle ulaşmak için emekleyerek ilk adımlarını atmaya başlar.

İşte bu şekilde emekleye başlar.

Psikomotor gelişiminde emekleme

bebeğin emeklemesi

İlk başta, emeklemek isteyen bebek sadece ellerini kullanarak ilerler. Karnının üstünde yatar ve küçük bacakları sanki ters dönmüş bir böceğinki gibi geride, iyice gerilmiş şekilde kalır. 

Bu egzersizle bebek ilk adımlarını atarken hala zayıf olan minik kollarındaki kaslarını güçlendirir.

Sonra dört ayak üzerinde ilerlemeyi öğrenir ve bu kalçalarının güçlenmesine, sırtının canlanmasına, boyun kaslarının, bacaklarının güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kolları ve ayakları koordine bir şekilde hareket etmeyi öğrenir (temel emekleme yeteneği). Böylece bebek hareket eder ve biz bu harekete emekleme deriz.

Bu deneyimle, bebek istediği gibi daha hızlı ya da daha yavaş gidebileceğini fark edecek ve hatta bir köpek yavrusu gibi poposunun üzerinde süründüğünde oturma pozisyonunda komik emekleme şekilleri gibi başka ilerleme yolları da öğrenecek.

Emekleyen bir bebek mesafeleri nasıl ölçeceğini öğrenir; bu oyuncak daha yakın, şu daha uzakta, ona ulaşmak için daha fazla emeklemeliyim. Ayrıca, dört ayak üstünde nasıl dengede durması gerektiğini de öğrenir. 

Sürekli emeklemek manuel göz koordinasyonunu destekler, yani çocuk yere bakar ve ilerlemek için baktığı yere elini koyar. Her iki gözü de aynı noktaya odakladığınızda, bir şekilde şaşılık gibi görsel problemlerin önüne geçiyorsunuz. 

Bu üç beceri; erken evrelerde uzamsal kontrol, denge ve el-göz koordinasyonu, vestibüler sistemini geliştirerek düşmeleri ve takılmaları önler. Okul yıllarında çok daha hızlı okumayı ve yazmayı öğrenmelerine yardımcı olur.

Bir bebeğin emeklemesi neden önemlidir?

bebeğin emeklemesi

Anneler, emeklemek önemlidir çünkü bağımsızlığını teşvik etmenin yanı sıra psikomotor becerilerinin gelişmesini de sağlar.

Her gün annesi ya da başka bir yetişkinin yardımına muhtaç olmadan emekleyebilen bir bebek istediği yere gider. Emekleyen bebek bulunduğu alanın dışına düşen oyuncaklarını başkalarının gelip almasını artık beklemek zorunda değil. Yerdeyken istediği oyuncağı istediği zaman alabilir.

Emekleme, bebeğinize nereye gitmek istediğine kendisinin karar vermesine olanak sağlar. Bu, bebeğin hayatında öğrenmesi ve ilgilenmesi gereken birçok karar verme sürecinin başlangıcı olacaktır.

Emekleme, çocuğun üstesinden gelmesi gereken gelişimsel bir başarıdır. Bütün gün bebeğinizi yürütmenize gerek yok çünkü emekleyen bir bebek mutludur. 

Bebeğinizi emeklemesi için cesaretlendirin. Yere bir yorgan serip bebeğinizi dört ayak üzerinde yorgana bırakın ve önüne biraz oyuncak koyun. Uzanması ve elleri ve ayakları koordine etmesine yardımcı olması için cesaret verici sözler söyleyin.

Bebeğinizi zorlamayın. Bu aktiviteden keyif aldığını görüyorsanız bu şekilde oynatmaya devam edin. Her bebek farklı bir dünyadır. Bazıları emekleme becerisini öğrenemez fakat bu durum psikomotor problemleri olacağı anlamına gelmez.

Tavsiyemiz, bebeğinizi yere bırakıp davranışlarını gözlemlemenizdir. Bütün gün evin içinde dolaşan gezginlerden mi yoksa oyuncaklarının kendisine verilip kucakta taşınmayı tercih eden tembellerden mi olacağını size söyleyecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.