Bebeğime Yoğurt Yedirebilir miyim?

Bebeğime Yoğurt Yedirebilir miyim?

Son Güncelleme: 03 Aralık, 2018

Cevap evet, bebeğinize yoğurt yedirebilirsiniz. Ancak, bebeğinizin yaşı önemlidir.

Bazı çocuk doktorları 6 ay, bazıları ise 9 aydan itibaren verilebileceğini söylüyor. Ayrıca bir yaşına kadar beklemeniz gerektiğini söyleyen doktorlar da var.

Bebeğinize yoğurt yedirmek iyi bir fikirdir. Çünkü yoğurt; kalsiyum, vitamin ve protein açısından zengin bir besindir.

Bir bebek 6 aylık olduğunda artık katı yiyecekler yemeye başlayabilir. Tahılların yanı sıra, bebeğinize yoğurt da yedirmek o aylar için en iyi seçenektir.

Doğal yoğurt bebeğiniz için en iyi seçenektir. Bunun nedeni, tam yağlı süt ve aktif kültürler içermesidir. Bir başka deyişle, bebeğinizin ihtiyacı olan kaloriyi ve yağları içerir.

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda, ona yoğurt yedirmeye başlayabilirsiniz. Bu durum yağsız veya yarım yağlı süt için geçerli değildir. Doktorunuz aksini belirtmedikçe çocuğunuza 2 yaşından önce inek sütü verilmemelidir.

Bebeğinize yoğurt yedirmek

Bebeğinize yoğurt verip, süt verememeyi çelişkili bulabilirsiniz. Bebeğinize yoğurt vermek için 9 aylık olana kadar beklemenizi tavsiye eden doktorlar var.

Bunu tavsiye ediyorlar, çünkü mide mukozasını tahriş edebileceği için bebeğin onu sindirmede zorlanacağını düşünüyorlar.

Çocuk doktorları bu tahrişin 9 aydan sonra daha az sıklıkta görüldüğünü söylüyor. Bunun yanısıra, bebeğinize 6 aylıkken yoğurt yedirmek de, bebeğinize herhangi bir şekilde zarar vermez.

meyveli yoğurt

Buradaki önemli faktör, bir porsiyon yoğurdun içerdiği süt miktarıdır. O kadar düşük bir miktardır ki, bebeğe asla zarar veremez.

Bu, anne sütünü veya mamayı, tam yağlı inek sütü ile değiştirme konusuna gelindiğinde geçerli değildir. Yoğurt, fermente süt olduğu için, inek sütünden daha kolay sindirilebilir.

İnek sütü ile ilgili temel problem, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gereken doğru miktarda yağ ve diğer besinleri içermemesidir. Bebeğiniz bu yağları ve besinleri anne sütü veya mamadan alabilir.

En iyi yoğurt en sağlıklı olandır

Bebeğinize (çocuk doktorunuza danıştıktan sonra) yoğurt vermeye karar verdiyseniz, o zaman ne tür bir yoğurt vereceğinize karar verme zamanı gelmiştir.

Özellikle bebekler için üretilmiş bazı yoğurtlar olsa bile en iyi seçenek doğal bir yoğurt seçmektir. Bu, işlenmiş meyvelerle üretilen ve yüksek oranda şeker içeren yoğurt tehlikesiyle karşı karşıya kalmanızı önleyecektir.

bebek yoğurt yiyor

Bebeğinizin doğal yoğurduna daha fazla lezzet katmak ve ona küçük yaşlarda çok fazla şeker vermekten kaçınmak istiyorsanız, doğal meyveler veya sebzeler ekleyebilirsiniz.

Eğer bebeğiniz katı gıda yemeye yeni başlıyorsa, yoğurdun yanında bir meyve püresi veya pişmiş sebzeler ile beslemeye çalışmanızı tavsiye ederiz.

9 aydan sonra bebeğinize yumuşak meyveleri veya sebzeleri pişirip, küçük küçük doğrayarak yedirebilirsiniz. Ezilmiş avokado, elma sosu, pişmiş yulaf ezmesi veya buğday tohumunu da deneyebilirsiniz.

Bebeğinizin yoğurdunu balla tatlandırmaktan kaçınmanız çok önemlidir. Çünkü 12 aydan önce bebeklere bal verilmesi önerilmez.

Bunun nedeni, balın (doğal olmasına rağmen) çocuklarda botulizme neden olan bir bakteri içerebilmesidir.

Laktoz intoleransı

Ayrıca, bebeğinizin diyetine yeni bir şey eklediğinizde, vücudunun buna nasıl bir tepki verdiğini üç gün boyunca gözlemlemeniz önerilir. Bunu yaparak, herhangi bir intolerans veya alerjik reaksiyon geliştirip geliştirmediklerini görebilirsiniz.

Bebeğinizin diyetini takip etmek amacıyla not etmek iyi bir fikirdir. Böylelikle, hangi yiyeceklerin reaksiyona yol açtığını daha kolay anlayabilirsiniz.

Bebeğinizin laktoz intoleransı varsa, sizin için iyi haberlerimiz var. İntoleransı olan çocuklar da yoğurt yiyebilirler. Bunun nedeni, yoğurttaki laktozun büyük kısmının fermantasyon işleminde parçalanmasıdır.

Bu, vücudun yoğurdu diğer tüm süt ürünlerinden daha iyi tolere edebileceği anlamına gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Asociación Española de Pediatría. Alergia e intolerancia a la leche de vaca en los niños amamantados. Octubre 2020.
  • Centers for Disease Control and Prevention. Cow’s milk and mil alternatives. U. S. Department of Health and Human Services. Marzo 2020.
  • Denney, L; Afeiche, M; Eldridge, A; Villalpando-Carrión, S. Food Sources of Energy and Nutrients in Infants, Toddlers, and Young Children from the Mexican National Health and Nutrition Survey 2012. Nutrients 2017, 9, 494; doi:10.3390/nu9050494.
  • Donovan Sh, Rao G. Health benefits of yogurt among infants and toddlers aged 4 to 24 months: a systematic review. Nutrition Reviews. Julio 2019. 77 (7): 478-486.
  • Federación Española de Nutrición (FEN). Yogur.
  • Gómez Fernández-Vague M. Recomendaciones sobre alimentación complementaria. Asociación Española de Pediatría. Noviembre 2018.
  • Pearl Ben-Joseph E. When should kids switch to nonfat milk? Nemours Kids.
  • Pérez-Escamilla R, Segura-Pérez S, Lott M, on behalf of the RWJF HER Expert Panel on Best Practices for Promoting Healthy Nutrition, Feeding Patterns, and Weight Status for Infants and Toddlers from Birth to 24 Months. Feeding Guidelines for Infants and Young Toddlers: A Responsive Parenting Approach. Guidelines for Health Professionals. Durham, NC: Healthy Eating Research, 2017. Available at http://healthyeatingresearch.org
  • Sharon M Donovan, Goutham Rao, Health benefits of yogurt among infants and toddlers aged 4 to 24 months: a systematic review, Nutrition Reviews, , nuz009, https://doi.org/10.1093/nutrit/nuz009
  • U. S. Department of Health and Human Services. U. S. Department of Agriculture. Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. 9th edition. Diciembre 2020.
  • World Health Organization. Complementary feeding.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.