Bebeklerde göbek deliği temizliği nasıl yapılır?
Fakat her ebeveyn bebeğin göbek deliğinin ucundan sarkan kurumuş dokuya yeterince bakım göstermemektedir. Ben Anneyim olarak sizlerle bugün bu hassas konuyu konuşmak istiyoruz.
Göbek bağı
Göbek bağı basit bir şekilde anlatmak gerekirse fetüsü koruyan ve bebeği, hayat bulduğu plasentaya bağlayan bir köprü. Bu bağlantı embriyonun oksijen açısından zengin kana erişimini sağladığı gibi çoğunlukla kök hücrelerden oluşmaktadır.
Bunların dışında göbek bağı, bebeğin anne karnı içerisinde geçirdiği vakit sırasında onun hayatını idame ettirmek için gereken besin kaynaklarına erişimini sağlıyor.
Yeni bir insan evladı dünyaya geldiğinde onu annesine bağlayan göbek bağı kesilir. Bu noktada göbek bağı artık bu yeni insan evladının hayatta kalabilmesi için gereken önemini yitirir. Fakat göbek bağını kestikten sonra bebeğin göbeğine bağlı kalan yumru birtakım rahatsızlıklara yol açabilir.
Bebeklerde göbek bağı rahatsızlıkları
Göbek bağı yarım parça şeklinde bebeğin vücudunda her zaman kalmaz. Bazı bebeklerde bu parça ya da yumru hızla kurur ve kolaylıkla kendiliğinden düşer: Adeta ağaçtan düşen bir yaprak gibi.
Bebek doğduktan yaklaşık 6 gün sonra göbek bağının kesildiği yerde tatlı bir yara izi kalır. Bebekler bu yara izini unutmayacaklardır çünkü bu onların annelerine karşı yaşadığı bağlılık ve sevgiyi anımsatacaktır.
Bazı bebeklerin göbek bağı yumrularının kopup düşmesi 10 günü bulabilmektedir. Bu bebekler de nihayetinde kuru, temiz ve iyi şekil almış bir göbek deliğine sahip olabileceklerdir.
Fakat bazı göbek bağı dokularının tamamen kuruması ve yere düşmesi 2 haftadan fazla süre alabilmektedir. Her şey aslında her çocuğa göre değişiklik gösterebilmektedir.
Bebeklerde göbek bağında yaşanabilecek problemler
Bazı bebeklerin göbek deliği ucunda kalan göbek bağı dokusu diğerlerinden daha zahmetli olabilir. Bu zahmet sadece bu parçanın kendiliğinden düşmesi için gereken süre açısından değil iyileşmesi açısından da sorun oluşturur. Bu durumda bazı rahatsızlıkları baştan öngörmemiz gerekir.
Bazı durumlarda ise göbek bağı kuruyup düştükten sonra yeni doğan bebeklerin göbek deliklerinden sarımsı bir maddenin aktığını görebiliriz. Eğer bu sıvı akımı birkaç gün sonra durmuşsa ve yara sağlıklı görünüyorsa endişelenmeniz gerekmez.
Fakat çıkan sıvı birkaç gün içinde akmayı bırakmadıysa bu noktada tıbbi desteğe ihtiyaç duyacaksınız. Çünkü bu sarımsı sıvı bir çeşit enfeksiyonun belirtisi olabilir.
Bebeklerin göbek deliklerinde enfeksiyon görmek az rastlanan bir durum olsa da yukarıda bahsettiğimiz belirtiler dışında eşit derecede etkili diğer belirtiler de şöyle sıralanabilir:
- Göbek bağı yumrusunun etrafındaki deride kızarıklık
- Göbek deliği üzerine dokunduğunuzda bebeğin ağlaması ya da rahatsız olması
- Göbek deliğinin olduğu yerden kötü koku gelmesi
- Ateşlenme
Göbek bağında oluşabilecek, az rastlansa da, bir diğer problem ise kanamadır. Ufaklığınızın göbek deliğinden birkaç damla kan gelmesi normaldir. Yalnız eğer kanama sürekli bir hal almışsa bir an önce çocuk doktorunuzla görüşmenizde fayda var.
Başka sebepler olabileceği gibi bu bölgede sürekli kanama pıhtılaşmayla alakalı bir sorundan da kaynaklanabilir. Eğer bebeğinizin göbek bağı kalıntısıyla alakalı herhangi bir şüpheniz varsa lütfen çocuk hastalıkları uzmanıyla görüşün.
Bebeğin göbek deliği temizliği nasıl yapılmalı?
Bebeğin göbek deliği kuru ve temiz kalmalı. Bunu başarmak için bizler Ben Anneyim olarak bebeğin göbek deliği bölgesini açık tutmanızı öneriyoruz.
Eğer bebeğinizin bezi göbek deliğini kapatıyorsa bu noktada bebeğin bezini biraz aşağı indirmeyi deneyebilir ya da bezin yukarı kısmını alt tarafa doğru katlayabilirsiniz.
Günde yaklaşık iki kez, sabahları ve özellikle bebek banyo yaptıktan hemen sonra göbek deliğindeki yumruyu iyileştirmek için gerekenleri yapmalısınız. Bunun için göbek deliğinde oluşan yumruyu birazcık yukarı kaldırıp yumrunun temelinin açığa çıkmasını sağlayın.
Yumruyla oynayarak yerinden çıkarmaya çalışın. Yapmanız gereken sadece gevşemiş olan yumru parçasını hafifçe yukarı kaldırarak işlem yapmak. Steril bir gazlı bezi parmağınıza dolayarak ya da ucunda pamuk olan bir kürdanı elinize alarak bunları alkole batırıp göbek deliğinin üzerinden birkaç kez geçirin.
Odaklanmanız gereken alkolün göbek deliğinin en ıslak kısımlarına değmesini sağlamak. Daha sonrasında alkolü bir başka temiz bez ile kurulayın ki neme dair hiçbir iz kalmasın. Son olarak da göbek bağı dokusunun eski yerine yerleşmesini sağlayın.
Bazı ebeveynler alkol kullanımını tercih etmemektedirler ve bazı uzmanlar da bu konuda hem fikirdir. Bu uzmanlara göre göbek deliğinin temiz kalması için sabunlu suyla temizlemekte fayda var. Bu işlem sonrasında da nemlendirdiğimiz bölgenin iyice kuruduğundan emin olmalıyız.
Hangi teknikten yararlanacağınız sizin seçiminize kalıyor!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Shahrokhi, S., Menaa, F., Alimoghaddam, K., McGuckin, C., & Ebtekar, M. (2012). Insights and hopes in umbilical cord blood stem cell transplantations. Journal of Biomedicine and Biotechnology. https://doi.org/10.1155/2012/57282.
- de Freitas, T. M., & PortoII, F. (2011). Care of the navel-string to the newborn of the nineteenth century. Revista Enfermagem UERJ.
- Anderson, T. (2004). Topical umbilical cord care at birth. The Practising Midwife.