Bebeklerde İşitme Duyusunun Gelişimi: Bilmeniz Gerekenler

Yeni doğan bebekler annesinin sesini tanır çünkü bebeklerde işitme duyusunun gelişimi ilk anne karnındayken başlar. Aylar geçtikçe işitme sinirleri olgunlaşır ve böylece çevresinde duyduğu seslere daha çok tepki verirler.
Bebeklerde İşitme Duyusunun Gelişimi: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 20 Ocak, 2021

Bebekler işitme duyusu sayesinde etrafındaki dünyada olan biten şeyleri algılayabilir. Anne babasının sesi ve doğanın sesleri onun çevresiyle bağ kurmasını sağlar. Yani bebeklerde işitme duyusunun gelişimi için sizin de yapabileceğiniz bir sürü şey vardır.

Bebekler doğumdan çok önce, daha anne karnındayken seslere tepki vermeye başlar. Bebekler annesinin kalp atışını ve sesini duyabilir. Ayrıca müziklerin melodisini de algılayabilirler.

Bebekler büyüdükçe çevresiyle olan ilişkisi daha somut bir hal alır. Çoğu zaman duydukları dikkat çekici bir sese kulak kesilirler. Ayrıca konuşmayı daha öğrenmeden büyüklerinin konuştuklarını dinlemeyi ve onları gözlemlemeyi çok severler.

Bunlar bebeğin işitsel gelişiminin olması gerektiği gibi gittiğini gösteren işaretlerdir. Çevresinden hep bilgi toplayarak büyüdükleri için, duymak da dil gelişimi ve beynin uyarılmasında rol oynayan temel bir faktördür. Bununla birlikte, eğer bebeğinizin bir işitme problemi varsa bunun ne olduğunu tespit etmeli ve derhal tedavi ettirmelisiniz.

Bebeklerde işitme duyusunun gelişimi

Bir ebeveyn olarak bebeğinizin gelişim sürecini takip etmelisiniz. İşitme konusunda yapabileceğiniz şeylerden biri, bebeğinizin gelişim evrelerinde gözlemlediğiniz ilerlemeleri şu rehberdeki noktalara dikkat ederek kaydetmektir. Bebekler:

  • Yumuşak ve ahenkli seslerle sakin ve rahat hissederler.
  • Yüksek seslere ya da ağlama sesine kulak kesilirler.
  • Annesinin sesini tanır hatta duymak onları mutlu eder.
  • Hoşlandığı bir ses duyduklarında heyecanlanır ve kollarını sallamaya başlarlar.

3 ile 6 ay arasında bebekler:

  • Yeni seslere kulak verirler.
  • İnsanların konuşurkenki dudak hareketlerini gözlemlerler.
  • Kızıldığında ya da kural koyulduğunda anlar ve tepki verirler.
  • Kendi kendilerine ses çıkarmaya çalışırlar.
  • Yetişkinlerin seslerini taklit etmeye çalışırlar.

6 ile 10 ay arasında bebekler:

  • Kendi ismini duyduklarında cevap verirler.
  • Başka bir yerden çağırıldıklarında tepki gösterirler.
  • Kendilerine gösterilen kitapları ve resimleri izler ve gözlemlerler.
  • Ağızlarıyla daha sık ses çıkarırlar.
  • En sık kullanılan objelerin isimlerini tanır ve “anne” gibi çok duydukları kelimeleri anlarlar.

10 ile 15 ay arasında bebekler:

  • Ağızlarından ses çıkarmak yerine kelimeleri söylemeye başlarlar.
  • Sadece jestlerle verilen talimatları anlarlar.
  • Alkışlayarak oynanan oyunlarla eğlenirler.
  • Ulaşmak istedikleri şeylere ya da insanlara işaret eder ve bakarlar.

Bebeklerde işitme duyusunun gelişimi: Ebeveyn takibi

Her çocuğun benzersiz olduğunu düşünürsek, çocuğumuzun işitsel gelişiminin nasıl olduğunu tam anlamıyla tanımlayamasak da bu süreci takip etmeliyiz. Onun dil gelişimi buna bağlıdır.

Eğer zaman geçtikçe bebeğiniz yeni kelimeler öğrenmiyor ve hala ağzıyla birtakım sesler çıkarmaya devam ediyorsa, odyometri gibi tıbbi testlere tabi tutarak herhangi bir işitme problemi olup olmadığını tespit etmelisiniz. Bu problem zamanında tespit edilirse düzeltilebilir ve gerekirse işitmeye yardımcı yöntemler uygulanır.

bebeklerde işitme duyusunun gelişimi: acıyla bağıran bebek

İşitme problemlerinden kaçınmak için bebeklerin gürültülü ve yüksek sesli ortamlardan korunması gerekir. Ayrıca bebeğiniz kulaklarını sık sık kaşıyorsa bu bir kulak enfeksiyonuna işaret ediyor olabilir. Asla bebeğinizin kulak kanalına pamuk çubuk ya da herhangi bir obje sokmayınız çünkü kulak zarına zarar verme riskiniz çok yüksek.

Aynı şekilde, bebeklerde işitme duyusunun gelişimi için onlara müzik dinletebilir, kitap okuyabilir ya da onlarla konuşmayı deneyerek yeni seslerle tanıştırabilirsiniz. Bu aktivitelerle bebeğinizin işitme duyusunu harekete geçirmekle kalmaz, konuşmaya başladığı zaman işine yarayacak kelimeler öğrenmesine de yardımcı olursunuz.

Diğer yandan, objeleri ve günlük eylemleri açıklamak, renkleri ve kendi ismini öğretmek, seslerin nereden çıktığını açıklamak bebeklerin çevresini daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak, bebeklerin işitsel gelişiminin doğru bir şekilde ilerlemesi, gelecekte daha az zorluk çekmelerini garanti altına almanızda önemli bir role sahiptir. Bazı işitme problemleri önlenebilir olsa da siz hep dikkatli olun çünkü olası problemleri ortadan kaldırmak için gerekeni yapmakla yükümlüsünüz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Etapas del desarrollo del habla y el lenguaje. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders.
  • Moreno Sala, Maria Teresa (Maite. (2019). El desarrollo del oído absoluto durante la infancia.
  • La audición de los niños. Guía para padres. Phonak. [Online].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.