Çocuklara Sofra Adabını Öğretmenin Önemi
Çocuklara sofra adabını öğretmek, ebeveynlerin karşılaştıkları ilk ve devamlılık arz eden görevlerden biridir. Çocuklar tabiatları gereği sürekli huzursuz olurlar ve eğlenmek isterler. Yemek saatleri ise, hem öğrenmek hem de eğlenmek için bir fırsatlar dünyası sunar.
Ancak çocuklar yemek masasında sık sık rahatsız olurlar, sinir krizi geçirirler ve kardeşleriyle tartışmaya başlarlar. Bu, ailecek bir yemeğinin tadını çıkarmak isteyen ebeveynler için hiç de arzu edilmeyen bir durumdur. Bu nedenle, çocuklarınıza masada nasıl saygı gösterileceğini ve iyi davranışlar sergileneceğini öğretmeniz için sizinle bazı ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.
Çocuklara sofra adabını öğretmek neden önemlidir?
Yüzyıllar boyunca toplum, bir kişinin eğitim düzeyini ve karakterini sofradaki davranışlarına bakarak yargılamıştır. Yemek yeme eylemi tarih boyunca bütün medeniyetlerde saygı ve hürmet gösterilmesi gereken bir eylem olarak kabul edilmiştir. Hatta, kutsal ya da dini bir anlam dahi yüklenmiştir.
Bir yemeği paylaşmak ve sahip oldukları şeyler için şükretme amacıyla bir masanın etrafında toplanmış olan bir aile portresi, bize işlevsel bir aileyi tanımlar. Bunu akılda tutarak, sofra adabının neden bu kadar vazgeçilemez bir şey olduğu açıktır. Ayrıca çocukların misafirlerle birlikte yemek yerken de iyi davranışlar sergilemesinin ne kadar önemli olduğu göz ardı edilemeyecek bir gerçektir.
Sofra adabını öğrenmiş bir çocuk nasıl tanımlanır?
Kuşkusuz, sofrada ve sosyal etkinliklerde yemek yerken geçerli olan bazı görgü kuralları vardır. Birçoğumuzun bu protokollerin ve kuralların varlığından haberi dahi yoktur.
Örneğin, nasıl bardak tutacağımızı ya da ne zaman neyi kullanmamız gerektiğini hepimiz bilmiyoruz. Çok azımız hangi çatal-kaşığın hangi yemekte kullanıldığını doğru bir şekilde biliyor.
Bunun yanında, görgü kurallarının ne olduğunu bilmek için sofra adabı konusunda usta olmak da gerekmez. Çocukların masada kibar ve saygılı olmalarını sağlayan bazı evrensel kurallar bulunur. Bu kurallar bize yol gösterecektir.
Sofra adabına sahip bir çocuk, masada sakinliğini koruyan, yerken acele etmeyen, isteklerini kibarca bildiren ve gerektiğinde izin isteyen bir çocuk olarak tanımlanır. Aynı zamanda, yemek yerken çatal-bıçak gibi gereçlerle oynamayan ve yemeği servis edildiğinde “teşekkür ederim” diyen bir çocuk olarak da tanımlanabilir.
Tabii ki, küçük çocukların masada nasıl davranacağına dair tüm kuralları hatırlamaları çok da kolay bir şey değildir. Ama bir çocuk sofrada en azından gülümsüyor, “lütfen” diyor, izin istiyor ve yaramazlık yapmadan yerinde oturuyorsa, nezaket konusunda uzun bir yol kat etmiş demektir.
“Yemek yeme eylemi tarih boyunca bütün medeniyetlerde saygı ve hürmet gösterilmesi gereken bir eylem olarak kabul edilmiştir.”
Çocukların sofra adabı ile ilgili bilmesi gerekenler
Bir çocuk 4 yaşına geldiğinde, yemek masasında geçerli nezaket kurallarını öğrenmeye başlayabilir. Aşağıda, çocukların hatırlaması ve gerçekleştirmesi kolay olan bazı basit adımların bir listesi bulunmaktadır:
- Yemekten önce el yıkama. Bu sadece sofra adabıyla ilgili değil, aynı zamanda temel bir hijyen meselesidir. El yıkamak, sağlıklı kalmanın bir parçasıdır.
- Ebeveynlere masayı kurmada yardım etme veya sabırla yemeğe çağrılmayı bekleme.
- Sofraya oturduktan sonra, yemeğe ilk önce ebeveynlerin ve misafirlerin başlamasını bekleme.
- Bir yiyecek veya içecek isterken “lütfen” ve “teşekkür ederim” deme.
- Dirseklerini masanın üstüne koymama.
- Yiyecekleri yavaşça çiğneme ve çiğnerken ağzını kapalı tutma.
- Yüzünü ve ellerini temizlemek için sıkça peçete kullanma.
- Çorba veya başka bir şey içerken asla ağzını şapırdatmama.
- Bir çocuk asla çatal-bıçakla oynamamalıdır. Çatallar, bıçaklar ve kaşıklar sadece yemek yemek içindir. Kullanılmadıkları zaman, tabağa paralel olarak masaya bırakılmalıdır.
- Bir çocuk yemeğini bitirdiğinde, sofradan kalkmak için önce izin almalıdır.
- Sofrayı terk ederken yemek için teşekkür etmeli, masayı ve mutfağı temizlemeye yardımcı olmayı teklif etmelidir.
Son olarak, bir çocuğun gerçek karakterinin yemek vaktinde ortaya çıktığını unutmayın. Eğer bir çocuk kaba, huysuz veya istediğini elde etmek için sinir krizi geçirmeye yatkınsa, ona sofra adabını öğretmek zorlaşır.
Bu durumda, ebeveynlerin sadece öğünlerde değil, günün her saatinde iyi davranışları desteklemek için çaba sarf etmesi önemlidir.
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cadena Garzón, K. L. (2017). Las normas de urbanidad y su incidencia en la práctica de buenos modales en la mesa en los niños y niñas de 2 a 3 años del centro infantil del buen vivir “Santa Catalina Labouré” de la parroquia de Atuntaqui del cantón Antonio Ante en el año 2016-2017 (Bachelor’s thesis). http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/7256
- Jackson, A. (2008). Behaviour: Teaching table manners. Child Care, 5(4). https://www.magonlinelibrary.com/doi/pdf/10.12968/chca.2008.5.4.37552