Kontrolsüz ağlamaları değiştirmek için 5 tavsiye

Bu yazımızda sizlere kontrolsüz ağlamaları nasıl durdurabileceğinizi, bu konuda neler yapabileceğinizi anlatan 5 tavsiye veriyoruz.
Kontrolsüz ağlamaları değiştirmek için 5 tavsiye

Son Güncelleme: 10 Kasım, 2020

Bebeklerin dünyaya geldikleri anda ilk iletişim kurma yolu ağlamaktır. Bebekler birçok ve farklı nedenlerden ötürü ağlarlar. Bazen günde 1 ile 3 saat arasında bile ağlayabilirler. Bu yazımızda, bebeğin anne ve babayı bunaltan bu kontrolsüz ağlamalarını değiştirmek için size bazı tavsiyeler vereceğiz.

Bebeğinizin ağlamasına kulak verin

Bebeğin neden ağladığını anlamak ebeveynlerin ilk sorunlarından biridir. Yeni doğan bir bebek kolik sancısı çektiği için, acıktığı için, altının değiştirilmesini istediği için, üşüdüğü için.. ağlayabilir.

İlk günlerde çoğu zaman neden ağladıklarını anlamayız. Ancak kısa süre içinde kendi çocuklarımızı tanırız ve neden ağladıklarını biliriz. Ağlamanın pek çok sebebi olabilir; bazen bir ağrının, hastalığın, enfeksiyonun veya ilk diş çıkarmanın vermiş olduğu ağrıdan kaynaklı olabileceğini unutmayın.

Bazen bir bebeğin kontrolsüz ağlaması ve neden ağladığını bilememek bizi çok bunaltabilir, umutsuzluğa sürükleyebilir. Hatta bazen bebeğimizin açlık, uyku veya duygusal bir sorundan ziyade daha ciddi bir şeyi olduğunu düşünürüz. Bu yazımızda, anne ve babaları bunaltan kontrolsüz bebek ağlamalarını değiştirmenize yaracak 5 yararlı tavsiye veriyoruz.

anne ve bebek

Bebeğinizi kucağınıza alın

Çoğu zaman, uzun süre ağlayan bebekler, öfke nöbeti geçirirler ve kontrol edilemez bir şekilde ağlarlar. En iyisi bebeği kucaklamak ve tüm öfkesini vücudumuza bırakmasını sağlamaktır.

Biraz rahatladığında, sorun açlık mı uykusuzluk mu yoksa canını acıtan bir şey mi var, anlayabiliriz. Eğer aç olduğu için ağlıyorsa, bunu reddetmeyeceğinden kesin olarak eminsek, mamasını getirebiliriz. Eğer uykusuz kaldığı için ağlıyorsa, kucağımızda yavaş yavaş rahatlayacak ve uykuya dalacaktır.

Çocuklar çoğu zaman çok uykulu olduklarında hiperaktif hale gelirler ve hareket etmeyi bırakmazlar. Önemli olan yavaş yavaş sakinleşmeleri ve uykuya dalmalarıdır. Ona bakarak sakince konuşursak ve hatta güzel bir ninni söylersek, ağlamasını kontrol altına almayı başarabiliriz.

Ona zaman ayırın

Çocuğumuz kreşten veya büyükannesinin ve büyükbabasının evinden kontrolsüz bir şekilde ağlayarak geliyorsa, bunun nedeni duygusal bir şey olabilir. Önce onlara bir şey olup olmadığına bakmalı veya amaçlarının dikkatimizi çekmek olup olmadığını anlamalıyız. Kendilerini yalnız hissetmiş ya da bizi özlemiş olabilirler.

Onlar için yapabileceğimiz en iyi şey elimizden geldiğince gün içinde onlarla vakit geçirmek, onlarla ilgilendiğimizi ve onları sevdiğimizi hissettirmektir.

Rutinler oluşturun

Çocukların hayatlarında kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak rutinlere ihtiyacı vardır. Banyodan sonra akşam yemeğinin geldiğini ve akşam yemeğinden sonra da masal saatinin geldiğini biliyorlarsa, bunun sırasını bir gün değiştirdiğinizde, çocuğunuz mutlaka bunu fark edecektir. Bu nedenle, bazen kontrolsüz bir şekilde ağladıklarında, bunun sebebi alışkanlığın bir rutine bağlanmamış olması olabilir. Sizden günlük rutinler oluşturmanızı, yaptığınız şeyi alışkanlık haline getirmenizi istiyordur.

Bebeğinizi harekete geçirin

Çoğu zaman bebeğimiz sıkılır. Hatta öyle bir sıkılırlar ki; evin altını üstüne getirirler, dolapların içini boşaltırlar, koltukların tepesine tırmanırlar…Kendi güvenlikleri için çoğu zaman hareketlerini kısıtlıyoruz ve hatta herhangi bir tehlikeyle karşılaşmamaları için onları parka götürüyoruz. Ancak bu keşfetme duygusu onları durdurmaz ve bu duruma öfkelenirler.

Eğer hareket etmezlerse, kontrolsüz bir şekilde ağlama krizlerine gireceklerini unutmayın. Bu nedenle onları günün belli saatlerinde gözetimimiz altında meraklarını gidermeleri için serbest bırakmalıyız. Örneğin, içine renkli plastik bardak ve tabak koyduğunuz bir dolabı açmasına izin verin. Ona keşfetme özgürlüğünü verdiğinizi hissettirmeye çalışın. Çocuğunuzun yaşına uygun aklınıza gelen oyunları ona sunarak cesaretini keşfetmesini sağlayın.

anne ve oğul

Yaklaşım şeklinizi değiştirin

Ne yaparsak yapalım çocuğumuzu susturamıyorsak, düşme ya da çarpma sonucu görünürde bir ağrısı yoksa ve ağlamasının önüne geçemiyorsak, belki de ona olan yaklaşım şeklimizi değiştirmemiz gerekiyordur. Örneğin; onu güldürecek şakalar yapabiliriz ya da bizi takip etmesini isteyerek odadan odaya dolaşma gibi onu evden çıkartacak, arabayla gezdirmemizi sağlayacak oyunlar bulabiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.