Kötü alışkanlıklar: Her hamile kadının düşmanı

Kötü alışkanlıkların bizler için iyi olmadığının farkındayız. Özellikle çocuğunuzun doğmasını beklediğiniz hamilelik dönemindeyseniz bu alışkanlıklar daha da kötü. Kötü alışkanlıklar bu yönden her hamile kadının düşmanı!
Kötü alışkanlıklar: Her hamile kadının düşmanı

Son Güncelleme: 22 Nisan, 2019

Belli bir madde tüketimi ya da kötü alışkanlıklar kazanmak kısa vadede zararsız görünebilir. Ama eğer hamileyseniz bu görünürde masum alışkanlıklar birer tehdit halini alabilir.

Aslında kötü alışkanlıklar adı üstünde bize zarar veren rutinlerimizden meydana geliyor. Bir alışkanlığın rutin halini alması için tekrar ve tekrar yapılması gerekiyor. Sıklıkla tekrarladığımız böyle bir hareket de vücudumuzda, aklımızda ve bunların yanında duygu dünyamızda bir etki yaratır.

Hayatımızın belli bir döneminde kötü alışkanlığa sahip olduğumuzun ya da kötü bir alışkanlığa karşı mücadele verdiğimizin yeterince farkında olmayabiliriz. Çünkü bu noktada alışkanlık o kadar doğal hale gelir ki onu hayatımızın önemli bir parçası olarak görürüz.

Kötü bir alışkanlığın farkına varmak ve onu günlük alışkanlıklarımızdan ayıklamamız çok kolay olmayabilir. Fakat dünyaya hayat getirmek kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmak için yeterince güçlü bir sebep olmalı. Çünkü bu alışkanlıklar bizi uzun süreçte oldukça yaralayacaktır.

Kötü alışkanlıklar mı bebeğin sağlığı mı?

kötü alışkanlıklar ve hamilelik

Büyüklerimizin sıklıkla söylediği gibi her şeyin fazlası zarardır. Muhtemelen farkında bile olmadan bu tip fazlalıkları biriktiririz ve onları kötü alışkanlıklara dönüştürürüz. Tüm davranışlarda olduğu gibi kötü alışkanlıkların da fiziksel, zihinsel ve sosyal sonuçları olacaktır.

Öncelikle kötü alışkanlığınızın olduğunu kabul etmek onu hem sizin hayatınızdan hem de ailenizin gelecekteki üyesinin hayatından çıkarabilmeniz için şart.

Sigara içen bir insan sıklıkla bu alışkanlığa sahip olmayan insanlar tarafından sosyal anlamda kabul görse de yargılanırlar. Fakat sigara içen insan eğer bir hamile kadınsa sosyal anlamda yaşanan dışlanma bir o kadar net olur.

Kötü bir alışkanlığı sürdürmek kişisel bir seçime dayanır fakat bu alışkanlığın sonuçları yardıma muhtaç bir hayatı etkileyecekse alışkanlığı tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor.

Hamileyken sahip olduğumuz kötü alışkanlıklar bebeğimizin gelişiminde bir numaralı düşman olacaktır. Kötü alışkanlıklar hem kendi hayatımıza daha çok da çocuğumuzun hayatına tehdit oluşturur.

Tehlikede olan artık sadece kendi sağlığımız değil öte yandan dünyaya getireceğimiz eşsiz varlığın sağlığıdır. Bu yüzden artık hamile kadının sadece kendi için değil çocuğu için de düşünmeye başlaması gerekir.

Kötü alışkanlıklar ve hamilelik sürecinde etkileri

sigara dumanı

Sağlıklı bir hamilelik sürecinden geçmek ve hem size hem de bebeğinize karşı hiçbir tehdit oluşturmamak aslında sizin elinizde! Hamilelik döneminde edinebileceğiniz sağlıklı alışkanlıklar konusunda kendinizi eğitmek ve yeni şeyler öğrenmek oldukça yardımcı olabilir.

Hayatınızdan kötü alışkanlıkları çıkarmanız sizin ve çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayacak ikinizin de ömrüne ömür katacaktır.

Bunun yanında bu konuda alacağınız karar sizin hayat canlılığınızı ve esenliğinizi garanti altına alacak. Şimdi sizlerle bebeğinizin gelişimine etkide bulunabilecek kötü alışkanlıkların bazı sonuçlarından bahsedeceğiz.

  • Sigara içmek. Sigara içenlerin bazıları nikotinin vücutlarında etkisinin oldukça az düzeyde olduğuna inanmaktadır. Bu yüzden de bebeğin bu alışkanlıktan kötü etkilenmeyeceğini düşünürler. İşin gerçeği ise daha farklı: Sigara içmek kan damarlarında kasılmaya sebep olduğu gibi fetüsün kalbinde de değişikliklere sebep olur. Sigara içmenin özellikle hamilelik sürecinde doğurabileceği etkiler şöyle sıralanabilir: Çocuk düşürmek, vaktinden erken doğum, düşük kilolu bebek doğurmak, ya da bebeğin yarık dudakla doğması.
  • Alkol tüketimi. Hamilelik sürecinde alkol tüketimi geri dönüşü olmayan sonuçlar meydana getirebilir. Çünkü alkolün içerdiği maddeler göbek bağı üzerinden direk bebeğe geçer. Uzmanlara göre alkol tüketiminin doğurabileceği bir başka sonuç ise “fetal alkol rahatsızlığı” (FAR). Bu rahatsızlığın da fiziksel ve psikolojik problemler yarattığını biliyoruz.
  • Kafein, gazoz ve kola tüketimi. Mantıksız gelse de kafeinin yani örneğin kahve içmenin metabolizmayı yavaşlatma ve plasentaya nüfuz etme yeteneği var. Bu iki faktör bazı durumlarda kürtaja sebep olabilmektedir. Bunların yanında fazla kola ya da gazoz gibi gazlı içecekler tüketmek de zamanından önce doğuma sebep olabilir.

Sağlıklı alışkanlıklara yelken açalım

Sevgili geleceğin annesi! Israrla şunu ifade ediyoruz: Masum görünen fazlalıklar kötü alışkanlığa dönüştüğünde vücudunuzun düşmanı haline geldiği gibi bebeğinizin de düşmanı olur.

Az miktarda kahve tüketimi sizin çocuk düşürmenize sebep olmasa da günlük fazla miktarda kahve tüketmek nihayetinde geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar yaratacaktır.

İşin anahtarı tükettiğimiz şeyler ve içimizde taşıdığımız bebeği ister istemez maruz bıraktığımız şeyler arasında bir denge kurmakta. Sağlıklı alışkanlıklar geliştirdikçe ufaklığımızın dünyaya çok daha sağlıklı ve mutlu gelebilmesi için gereken zemini kurmuş olacağız.

Dört gözle beklediğimiz bebeğimizin sağlığını ve esenliğini her şeyin üstünde tutmak tüm kötü alışkanlıklardan kurtulmamız konusunda bize çok yardımcı olacaktır.

Şunu bilmekte fayda var: Bugün yaptıklarımız ve tükettiklerimiz gelecekte çocuğumuzun iyi ya da kötü bir sağlığa sahip oluşunda belirleyici faktörler olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gould GS, Havard A, Lim LL, The Psanz Smoking In Pregnancy Expert Group, Kumar R. Exposure to Tobacco, Environmental Tobacco Smoke and Nicotine in Pregnancy: A Pragmatic Overview of Reviews of Maternal and Child Outcomes, Effectiveness of Interventions and Barriers and Facilitators to Quitting. Int J Environ Res Public Health. 2020 Mar 19;17(6):2034
  • Sebastiani G, Borrás-Novell C, Casanova MA, Pascual Tutusaus M, Ferrero Martínez S, Gómez Roig MD, García-Algar O. The Effects of Alcohol and Drugs of Abuse on Maternal Nutritional Profile during Pregnancy. Nutrients. 2018 Aug 2;10(8):1008.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.