Aşırı emzik kullanmanın sonuçları

Aşırı emzik kullanmanın sonuçları

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2018

Aşırı emzik kullanmanın olumsuz etkileri oldukça fazla olabilir. Bu yazımızda, bu sorunların bazılarına değineceğiz ve çocuğunuza emziği bıraktırmak için bazı ipuçları sunacağız.

Hayatının ilk yıllarında çocuğunuza olumlu anlamda eşlik edecek bir araç olmasına rağmen, olumsuz sonuçları da beraberinde getirebilmektedir. Yani, aşırı emzik kullanımı aşağıda da anlattığımız üzere çocuğunuz için kötü sonuçlanabilir.

Neden aşırı emzik kullanımından kaçınılmalı?

Zamanında müdahale etmek zaferi de beraberinde getirir. Yani, zamanı geldiğinde aşırı emzik kullanımını önleyerek bir sorun haline gelmesinin önüne geçebiliriz. Neden mi? İşte sebepleri.

Emzirme sürecine geçişi zorlaştırabilir

Plastik bir nesneyi emmek ile annenin göğsünü emmek aynı şey değildir. Bu yüzden, eğer bebek öğrenme aşamasındaysa, ağzına yabancı bir cisim koyulması tavsiye edilmez. Çocuğunuz, dilini aynı şekilde oynatamaz ve ne yapacağını bilemeyebilir.

Buna meme ucu karışıklığı demek doğru olabilir. Bu sorun hem emzik hem de farklı nesnelerin kullanımı nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bebek için emzirme eylemi bir rutin olana kadar kullanılması önerilmemektedir.

Ağızda enfeksiyonların oluşmasına neden olabilir

Emzik kullanımı ağzında bazı enfeksiyonların görülmesine sebep olabilir. Genelde, en sık görüleni müge olarak bilinen mantar kaynaklı olandır. Candida albicans isimli bir mantarın sebep olduğu bir hastalıktır.

Birçok ebeveyn farkında olmasa da, diş çürümesi de bir diğer enfeksiyon çeşididir. Aşırı emzik kullanımı biberon çürüğü olarak bilinen çürüklere neden olabilir.

emziğine uzanan bebek

Dişte anormalliklere sebep olabilir

Aşırı emzik kullanımı dişlerde bazı anormalliklere sebep olabilir. Bunun sebebi, çenelerinde bozukluklar oluşmasıdır. Özellikle, üst kısmın alt çeneden önde olmasına sebep olabilir. Bu duruma malokluzyon adı verilir.

Bu durumda karşılaşabileceğiniz bir diğer sorun da üst dişlerin alt dişlerle uyumlu olmamasıdır. Bu da açık bir ısırığa neden olur.

Her şeyden öte, açık ısırık emzikler sert merkezi bir eksenle kullanıldığında ortaya çıkar. Ayrıca, bebek emzik kullanırken, burnuyla değil ağzıyla nefes alır. Bütün bunlar da damakta anormalliklerin oluşmasını teşvik eder. Aynı zamanda ağız boşluğunda anormalliklerin ortaya çıkması da görülmektedir.

 Konuşma bozuklukları

Bu durum çocuğunuzun dil gelişimini de etkiler. Kelimeleri doğru telaffuz etmesi ve doğru sesleri çıkarması için, ağzında anormallikler olmamalıdır.

Bu bozukluklar düzeltilebilir. Ancak, bu sorunlar arasında seslerin düzgün telaffuz edilmemesi olması gerektiğini biliyoruz.

Kulak enfeksiyonuna sebep olabilir

Söylediğimiz üzere, kulak enfeksiyonunun sebebi bebeğin ağzından nefes almasıdır. Bu durumda, salyasını yutarken östaki borusu kapanmaz.

emzik verilen bebek

Bu sorunlar nasıl önlenir?

Bebeğimizin bu sorunları yaşamasının önüne geçmek için, gün içinde emziğin uzun süre kullanmasını önlemeye çalışmanın yanı sıra, aşağıdaki adımlara da dikkat etmelisiniz:

  • Emzik, özellikle 2 ila 3 yaş arası kesinlikle bırakılmalıdır. Bu şekilde, ağzında anormallikler oluşmasının önüne geçilir.
  • Travmatik durumlardan kaçınmak için, çocuğun olgunlaşmasını hesaba katmak da önemlidir. Örneğin, bebek beziyle aynı anda bırakılması önerilmemektedir. Genelde asıl o dönemlerde, çocuklar emziğe ihtiyaç duyar.
  • Her durumda, çocukların 4 yaşına girdiklerinde bu emme isteğinin ortadan kaybolduğunu unutmamalısınız. Bu andan itibaren, eğer o çok özledikleri emziğe ulaşamazlarsa, sıkıntı yaşamazlar.

Bu ipuçlarını bir kenara not etmeniz oldukça önemlidir, çünkü aşırı emzik kullanımıyla ilişkili sorunlar ve bunun bir döngü haline gelmesinin bedeli ağır olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.