Sütüm yeterli mi?

Sütüm yeterli mi?

Son Güncelleme: 23 Mayıs, 2018

Emzirmek anneler için de bebekler için de hem normal olan hem de en sağlıklı yöntem. İnsan hayatında da olağanüstü bir önemi var. Bu yüzden de, sütümüzün yeterli olup olmadığı konusunda endişelenmek son derece doğal.

Peki sütünüzün normal miktarda yani yeterli olup olmadığından nasıl emin olabilirsiniz? Bebeğinizin düzenli beslenmesine yetecek sütünüz var mı?

Emzirme bebeklerde daha az sağlık problemi yaşanmasıyla ilişkilendiriliyor. Çünkü anne sütü antikor denilen, mikroplar ve hastalıklarla savaşarak bebekleri koruyan hücreler içeriyor.

Bu yüzden pek çok anne zaman zaman bebekleri için sütünün yeterli olup olmadığını merak ediyor. Hatta bu ortak korku, istisnasız tüm anneleri etkiliyor.

Tekrar edelim, anneler sızıntı olmadığı için göğüslerinin sütle dolmadığını düşünür, bu da onları sütlerinin yeterli olmadığı fikrine iter. Ama aslında vücudun, bebeğin beslenme ihtiyaçlarına göre adapte olduğunu gösteren pek çok işaret var.

Bebeklerin gelişmesi çeşitli aşamalardan meydana gelir, ve bu sırada beslenme ihtiyaçları da değişkenlik gösterir. Bazen negatif düşünceler de bu sütüm yeterli mi korkusunu tetikler. Ancak yine bunlar ciddi işaretler değildir, sadece annelerde görülen normal bir güvensizlik hissidir.

Çoğu zaman da bu korku emzirme psikolojisi ve bunun doğal gelişimi hakkında yeterli bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanır.

buzlukta anne sütü

Emzirme söz konusu olduğunda, bebeğin ihtiyacı yüksekse süt üretimi de yüksek olur

Unutmamalısınız ki, süt üretimi ihtiyaçla doğrudan alakalıdır. Artan süt ihtiyacı artan süt üretimi anlamına gelir. Bu çok normal çünkü, sütünüz bebeğiniz tarafından içilip azaldığında, üretimi artar. Bu yüzden, üzülmeye gerek yok.

Ancak bazı durumlarda tıbbi bir yorum gerekebilir. Nadiren de olsa, bebeğin beslenmesini tehlikeye atacak şekilde düşük süt üretimi görülebilir. Süt üretiminin azaldığı bu duruma hipogalaksi denilir.

Hipogalaksi, süt üretiminin bebeğin yeterli besini alamayacağı kadar az olmasıdır. Bu rahatsızlık bebeğin sağlıklı beslenmesini doğrudan etkiler.

Süt üretiminin az olmasının sebepleri nelerdir?

Bu soruna yol açan farklı sebepler vardır. Bunlardan en sık görülenleri ise:

  • Meme ucu ağrısı. Ki çatlamalar da görülebilir.
  • Bebek emzirme sırasında çok yavaş olabilir. Uykuya düşkün bebekler bazen süt bezlerini harekete geçirmekte zorlanırlar ve bu yüzden süt üretimi yavaşlar.
  • Bebeğin emzirme sırasındaki tutumu yanlış olabilir. Bunun sebebi emzirme sırasındaki pozisyonu da olabilir dil altı dokusu problemleri de.
  • Göğüslerin düzensiz kullanılması, ki nadiren görülür. Böyle bir durumda, önce bir göğüsteki sütün bitmesi, ardından diğer göğüse geçilmesi önerilir.
  • Doğum kontrol hapları, içerdikleri östrojen sebebiyle süt üretimi miktarını azaltabilir.
  • Göğüs ameliyatları.

 

annesinden süt emen bebek

Uygun süt üretimi miktarı nasıl sağlanır?

Süt üretimini artırabilmeleri adına annelere yardımcı olmak için tasarlanan çok işe yarar bir yöntem var. Uluslararası Emzirme Danışmanı Catherine Watson tarafından yaratılan yöntem göğüslerdeki süt bezlerinin bir pompa yardımıyla harekete geçirilmesini içeriyor.

Konunun uzmanı, çift pompanın her bir göğse 45 ila 60 dakikada bir 5 dakika boyunca uygulanmasını öneriyor. Geceleri buna 4 saat ara verebilirsiniz. Başlarda süt miktarı az olacaktır ancak zaten bu yüzden pompa kullanacaksınız.

Bu yöntemle, iki günde süt miktarını ikiye katlayabilirsiniz. Süt üretimi miktarını etkin bir şekilde arttıran bir yöntem. Ancak bu metodu sadece süt üretiminizin az olduğu spesifik bir zaman dilimindense, düzenli olarak uygulamanız öneriliyor.

Emzirme ve bebeğinizin bakımıyla ilgilenmenin yanında bu yöntemi de uygulamanın biraz karmaşık olduğu doğru. Ancak, çabalarınız sonuç verecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Calhoun AH. Migraine Treatment in Pregnancy and Lactation. Curr Pain Headache Rep. 2017 Oct 4;21(11):46.
  • Becker M, Weinberger T, Chandy A, Schmukler S. Depression During Pregnancy and Postpartum. Curr Psychiatry Rep. 2016 Mar;18(3):32.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.