Çocuklar Neden Kendi Başlarına Oynamayı Öğrenmelidir?

Çocuklar Neden Kendi Başlarına Oynamayı Öğrenmelidir?

Son Güncelleme: 10 Eylül, 2018

Ebeveynler, çocuklarını evde kendi başlarına da oynamayı öğrenmeye teşvik etmelidir. Böylece, çocuklarınız yeni beceriler keşfedecek ve mevcut olanları güçlendirmeyi öğrenecektir.

Kendi başlarına oynamayı öğrenmek çocukların bilişsel gelişiminde temel bir araçtır ve onların bağımsızlıklarını ve özerkliklerini geliştiren bir şeydir.

Çocukları bunu yapmaya teşvik etmek, hata yapma korkusu olmadan kendi kararlarını verebilmelerini sağlar. Ayrıca hayal güçlerini ve fantezilerini kullanarak yeni dünyaları keşfetmelerine yardımcı olur.

Genellikle çoğu çocuk yalnız oynamayı sevmez. Korkmaya ve ebeveynlerinin kendilerine eşlik etmesini beklemeye eğilimlidirler. Uzun vadede bu pek iyi değildir, çünkü başkalarına bağımlı olarak büyümelerine neden olacaktır.

Ancak, yalnız oynamak da her zaman iyi değildir. Fazla olması durumunda, diğer çocuklarla etkileşimlerini sınırlandırır ve çocukların adaptasyonunu ve topluma entegrasyonunu engeller. Bu ikisi, her zaman için bir denge içinde olmalıdır.

Çocuklar kendi başlarına oynamayı öğrenirlerse, bu onlara kişisel düzeyde bir fayda sağlar. Bir grup halinde arkadaşlarıyla oynarlarsa bu, başkalarıyla ilişki kurma kabiliyetlerini artırırken sosyal açıdan gelişmelerine ve dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

Çocukların kendi başlarına oynamayı öğrenmelerinin yararları

Kendi başlarına oynamayı öğrenmek, çocuklar için pek çok faydaya sahiptir:

Bağımsızlık

Kendi dünyalarını kontrol etmeyi öğrenirler; çocuklar özerktir ve bir şeyleri etrafındakine ve insanlara iliştirmenin yeni yollarını ararlar. Öncelikle yardım isteyeceklerdir, ancak eğer bu yardım gelmezse nihayetinde işleri kendi başlarına çözmeye çalışacaklar.

Karar verme

Kendi başlarına bir şeyler yapmaya çalışsalarda bazen bunu başaramazlar. Sonuç olarak, hata yaparak da olsa bu duruma olası çözümler aramaya çalışacaklardır. Bu çözümleri kendi başlarına bulduklarında kendilerinden daha emin olurlar ve kendilerine olan güvenleri artar.

Yaratıcılıklarında ve fantezilerinde etkili olur

Kendi başına oynayan çocuk, kendi iç dünyasını keşfederek, onu büyülü yerlere götürecek karakterler, ortamlar ve durumlar yaratarak eğlenir. Sonuç olarak, hayal gücü daha hızlı gelişir ve hayallerini ve fikirlerini istediği gibi ifade eder.

tek oynayan kız

Paylaşılan ve bireysel oyunlar

Bir çocuk kendi başına oynadığında, yetişkinlerin önünde yapmaya cesaret edemeyeceği şeyler yapar ve söyler. Bu şekilde oynayarak neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını anlayabilir. Ona özgürlük ve kendine ait kişisel bir alan vermek en iyisidir, ama içinde bulunduğu aktiviteyi de göz ardı etmeden. Bu oyunları belirli değerleri düzeltmek ve öğretmek için ideal bir fırsat olarak kullanabilirsiniz.

Yalnız ve başkalarıyla birlikte oynanan oyunlar birbirini tamamlayabilir. Her ikisi de çocukların doğru bilişsel ve duygusal gelişimi için eşit derecede gereklidir.

Çocuklarımın kendi başlarına oynamayı öğrenmelerine nasıl yardımcı olabilirim?

Bu konuda yavaş yavaş aksiyon almak en iyisidir. Ebeveynlerin çocuklarıyla bir süre oynayabilmesi iyi bir şeydir ve daha sonrasında kendi başlarına da oynamaya alışmaları için oyunlara tek devam etmelerine izin verin.

Blokları ve bulmacaları içeren farklı oyunlar, onları buna başlatmak için idealdir. Oyuna çocuğunuzla oynamaya başlarsanız, o zaman yavaş yavaş kendine güvenecek ve yakında kendi başına da oynamayı öğrenecektir.

Örneğin, bir aramaya ya da bir e-postaya yanıt vermeniz gerekebilir, ki bu da birkaç dakika kendi başına oynaması için iyi bir fırsat yaratır. Ona, siz dönene kadar oynamaya devam etmesini söylemek, yavaş yavaş bağımsızlık kazanmasına yardımcı olur.

“Çocuğa özgürlük ve yer vermek iyidir, ama içinde bulunduğu aktiviteyi de tamamen göz ardı etmemek gerekir.”

Çocuğunuz oynarken ondan beş dakikadan fazla uzak kalmamalısınız. Aksi takdire çocuğunuz terk edilmiş hissedebilir ve bu elbette, asla egzersizin amacı veya hedeflediği şey değildir. 2 ya da 3 yaşından itibaren, çocuk gerçekten kendi başına oynamayı sevecek ve yarattığı büyülü dünyayı keşfetmekten büyük keyif alacaktır.

Çocuklar büyüdüğünde, elektronik oyunlar devreye girer: konsollar, bilgisayarlar ya da tabletler. Bu oyunlar çok fazla bağımlılık yaratabilir, bu yüzden onlarla sadece belirli zamanlarda oynamalarına izin vermelisiniz.

Çocuklar ve ebeveynler için, yalnız ve diğerleri ile oynamak arasında bir denge bulmak şarttır. Çocuklarımızın kendi başlarına oynamayı öğrenmelerini istemek, onların başka insanlarla eğlenmelerini engellememelidir.

tek oynayan çocuk

Çocukların kendi başlarına nasıl oynayacaklarını öğrenmeleri için öneriler

  • Asıl önemli olan, çocukların kendi başlarına güvenle oynamaları için kendilerine ait bireysel bir alan sağlamaktır.
  • Çocukların yaşlarına uygun oyuncaklara sahip olması önemlidir. Bu bilişsel yeteneklerini geliştirir.
  • Kendi başlarına oynuyor olsalar bile, onları görebileceğiniz bir uzaklıkta bulunmalısınız. Çocukların sizin yardımınızı ne zaman isteyebileceğini asla bilemezsiniz.
  • Onları, diğer insanlarla da oyun oynayarak ve yalnızca belirli bir etkinliğe aşırı bağımlı olmayacak şekilde yetiştirmelisiniz.
  • Çocuklar taklit ederek öğrenir. Bu nedenle, ebeveynlerin, yeni icat edilen oyunlarda bile, onlarla birlikte oynaması iyi bir şeydir.

Diğer tüm süreçlerde olduğu gibi, çocuklara kendi başlarına oyun oynamayı öğretmek çok sabır ve disiplin gerektirir.Çocuklarımızın anılarını hayatlarının her aşamasında paylaşmak isteriz, ama aynı zamanda yeteneklerini geliştirmek için kendi alanlarına ihtiyaç duyduklarını da anlamalı ve bunu unutmamalıyız.

Kendi kendilerine oynamak, çocukların özerkliklerini, özgüvenlerini ve hayal güçlerini geliştirmelerine gerçekten yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.