Beslenme Okul Performansını Nasıl Etkiler?

Yapılan araştırmalar, beslenmenin okul performansını ne şekilde etkilediğini ortaya koymaktadır. Çocuğunuzun, beyninin daha iyi çalışması için gerekli olan besinleri tükettiğinden emin misiniz?
Beslenme Okul Performansını Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 06 Eylül, 2019

Çocuğunuzun motivasyonu düşük mü? Çocuğunuz odaklanmada zorlanıyor mu veya okula karşı ilgisiz mi? Bu durumlar söz konusuysa, çocuğunuzun ne yediğine dikkat edin. Beslenme, çocuğun okul performansını düşündüğünüzden daha fazla etkileyebilir.

Okul dönemi boyunca, uyku alışkanlıkları, ders çalışma ve boş zaman arasındaki denge gibi şeylere karşı daha özenli davranıyoruz ancak aynı özeni çocuğumuzun beslenmesine gösteriyor muyuz? Eğer beslenmenin okul performansında çok önemli bir rol oynadığını bilseydiniz, mutlaka bu konu hakkında da özenli davranırdınız.

İnsan beyninin inanılmaz bir gizemi vardır. Bu organ, vücuttaki tüm fonksiyonların kontrol merkezidir ve toplam vücut kütlesinin %2’sini oluşturur.

Beyinde, bilişsel kapasiteyi yanıtlayan 100 milyar hücre ve 1000 milyar sinir bağlantısı vardır. Beyin gelişimi hamileliğin ilk zamanlarında başlar ve 6 yaşına kadar beyin gelişiminin %90’ı tamamlanmış olur.

Beynin gelişimini doğru bir şekilde tamamlayabilmesi için pek çok faktör gereklidir. Ancak, besinlerin en iyi derecede emilebilmesi, düzgün beslenme ile ilişkilidir. Beslenme, dil gelişimini, hafızayı, psikomotor gelişimi, dikkati ve hatta ruh halini etkileyebilir.

Bu nedenle, özellikle çocuklar için sağlıklı bilişsel gelişimi destekleyen en iyi besinlerin ne olduğunu saptamaya yönelik çeşitli araştırmalar yapılması şaşırtıcı değildir.

İspanya’da, 10-14 yaş arası 1.300’den fazla çocuk ile bir araştırma yapıldı. Araştırmacılar, Akdeniz diyetinin akademik başarıyı geliştirdiğini keşfetti.

Peki, beslenmenin okul performansını nasıl etkilediği konusunda başka neler bilmek gerekiyor?

Çocukların ihtiyaç duyduğu besinler

Söz konusu beslenmenin okul performansına etkileri olduğunda, beynimizin sürekli yeni nöronlar ürettiğini unutmamak gerekir. Bu aktivite, çocuğun enerji tüketiminin %20’sine karşılık gelir. Bu nedenle, onlara gerekli besin maddelerini sağlamak, onların sağlıklı gelişiminin bir parçasıdır.

Sinir bağlantılarının daha iyi olması için omega 3 ve 6

Lüfer balığı, beynin ürettiği elektriksel impulsları iletmek için gerekli olan omega 3 yağ asitlerini üretir. Ayrıca, sinirsel bağlantıları rahatlatarak, öğrenme sürecini ve hafızayı iyileştirir. Somon, hamsi, sardalya, ceviz, chia tohumu gibi besinlerde de omega 3 bulunur.

dengeli beslenmek

Enerji için karbonhidrat

Karbonhidrat, şekere dönüştürüldüğünde enerji sağlar ve beynin yakıtı gibidir. Ancak bu konuda dikkatli olmak gerekir çünkü yavaş emilen karbonhidratlar, sabit bir glikoz kaynağıdır. Yavaş emilen karbonhidratlara, makarna, patates ve tam tahıllar örnek gösterilebilir.

Aynı şekilde, rafine şekerden uzak durmak gerekir çünkü rafine şeker hemen enerji verir ancak enerji kısa sürelidir. Enerji hemen harcanır ve ardından bir enerji açığı oluşur. Bu da vücudumuz için iyi değildir.

Çocuk beyni, henüz en iyi karbonhidrat rezervini oluşturabilecek kabiliyete sahip değildir. Bu nedenle, çocuklara glikoz içeren besinler vermek gerekir.

İyi hissetmek için serotonin

Triptofan, iyi bir ruh haline sahip olmaktan ve iyi konsantre olabilmekten sorumlu madde olan serotonin üretimi için gerekli olan bir amino asittir. Yumurtada, ette, balıkta, ay çekirdeğinde, çikolatada ve zerdeçalda bulunur.

Güçlü nöronlar için kolin

Nörotransmiterler, bir nörondan diğerine bilgi taşımaktan sorumludur. Bunun için, kolin gibi yumurtada bulunan B grubu vitaminlere ihtiyacımız vardır. Kolin, kuru yemişlerde ve sütte de bulunur.

Daha çevik nöronlar için yağ asitleri

Kuru yemişler, avokado ve zeytinyağı, tekli doymuş ve çoklu doymuş yağlar içerir. Bu maddeler hafızayı güçlendirir ve nöronların daha etkili çalışmasını sağlar. Okul performansını artırmak için bu tür besinler atıştırmalık olarak tercih edilebilir.

“Lüfer balığı, beynin ürettiği elektriksel impulsları iletmek için gerekli olan omega 3 yağ asitlerini üretir.”

Rahatlamak için kalsiyum

Kalsiyum, sinir uyarıları ile yakından ilişkilidir. Kalsiyum eksikliği hiperaktiviteye veya tam tersi yorgunluğa sebep olabilir. Kalsiyum, sadece kemikler için değil beyin için de gereklidir.

Kalsiyum, çocukların daha iyi odaklanmasına ve stresten uzak kalmasına yardımcı olur. Susam, süt, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru yemişler gibi, kalsiyum bakımından zengindir.

Daha çevik bir zihin için protein ve demir

Protein ve demirin tek kaynağı et değildir. Baklagiller de bol miktarda protein ve demir içerir. Ayrıca, baklagillerde beynin yeni nöronlar üretmesi için ve oksijenin tüm sinir hücrelerine ulaşması için gerekli olan besin maddeleri bulunur. Daha çevik bir zihin ve zihinsel performans için, yeterli miktarda demir ve protein almak önemlidir.

Nöron dejenerasyonunu önlemek için vitaminler ve mineraller

Potasyum, magnezyum ve likopen, hücre tahribatına karşı beyni korumaya yardımcı olur. Böğürtlende, muzda ve domateste bulunan antioksidanlar, hücrelerimizin yaşlanmasını önler.

Beslenmenin okul performansı üzerindeki etkilerine dair tavsiyeler

Beslenmenin okuldaki performansı ne kadar etkilediğini görmek istiyorsanız, işlenmiş gıdalardan kesinlikle uzak durmalısınız. Bu gıdaları arada bir tüketmekte sakınca olmasa da, beslenmenin temelini işlenmiş gıdalar üzerine kurmak çocukları kötü etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütüne göre, aşırı işlenmiş gıdalar kanserojen olabilmektedir.

Son olarak ise, çocuğunuzun yeteri miktarda su içtiğinden emin olun. Dehidrasyon oldukça sık rastlanan bir durumdur ve dikkat eksikliğine, sersemliğe, hafıza kaybına, yorgunluğa, kaslarda güçsüzlüğe ve diğer ciddi problemlere yol açabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.