Çocuğu Kendi Yatağında Uyutmak İçin 3 Yöntem

Çocuğu yatağına yatırıp uykuya dalmasını başarmak uzun bir zaman, kararlılık ve bunların da ötesinde ciddi sabır isteyen bir iştir. Ancak göstereceğiniz sevgi, saygı ve anlayışla bunu başarmak düşündüğünüz kadar zor olmayacaktır.
Çocuğu Kendi Yatağında Uyutmak İçin 3 Yöntem

Son Güncelleme: 07 Ekim, 2018

Eğer çocuğunuzu hala yatağında tek başına bırakamadıysanız ya da çocuğunuz geceleri oda değiştirmeye başladıysa, bu durumu düzeltmek için elinizden gelen her şeyi yapmanız gerekir. Çocukları kendi yataklarında uyutmak bazen gerçekten de çok zor olabilir ancak imkansız da değildir. Bu yazımızda sizlere bunu başarmanız için birtakım yöntemler ve öneriler sunuyoruz.

Çocuklar Neden Yalnız Uyumazlar?

Belki de bebeğinizi kendi odasında uyutmayı henüz başaramadınız. Ya da çocuk size çok bağlı olabilir ve sizden ayrılmak konusunda oldukça isteksiz görünebilir. Belki de çocuğunuz kabus dolu geceler geçiriyordur ve bu durum, geceleri koşarak sizin odanıza dönmesi için mükemmel bir bahane olabilir. Ya da son dönemlerde ailenin rutinlerinde bazı değişiklikler meydana gelmiş de olabilir. Bu duruma örnek olarak tatile çıkmak verilebilir. Bunun sonucunda da çocuğun kendi odasında bulunma alışkanlığını yitirmiş olabileceğini söyleyebiliriz.

Yalnız başına uyumanın çocukların gelişim süreçlerine katkıda bulunan temel bir ihtiyaç olduğunu bilmek gerekmektedir. Bu sayede çocuklar, sahip oldukları korkuları yenmeyi ve bağımsız olarak daha fazla nasıl yaşayabileceklerini öğrenirler. Elbette böyle bir durumda, bir gece içerisinde hiçbir sorun yaşamadan odalarına gidip uyuyacaklarını söylemek pek mümkün değildir.

Çocuğunuzun kendi odasında uyumak istememesinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlardan en yaygını sevgi ihtiyacı ve ‘bağlılık’ duygusudur. Fakat aynı zamanda, üç ya da dört yaşlarına kadar sık görülen korku duygusu da çocuğun yalnız yatmak istememesinin temel nedenleri arasında bulunabilir.

Konu ile ilgili olarak oldukça sarsıcı ve travmatik durumlar yaşayan çocukların bulunduğunu belirtmek gerekir. Elbette bu sorunu yaşayan çocuklarda alışkanlıklar da oldukça önemli rol oynamaktadır. Unutmayın ki, güvenlikleri söz konusu olduğunda insanlar genellikle alışkın oldukları durumlara sığınma eğilimindedirler. Bu nedenle çocuk da doğal olarak: “Eğer kendimi annemin yanında bu kadar iyi hissediyorsam neden yalnız başıma uyuyayım ki?” diye düşünecektir.

Elbette belirli bir noktadan sonra çocuklar da daha bağımsız davranışlar sergileyebilmeli, anne ve babalarından ayrı uyuyabilmeli ve kendilerine ait bir alan sahibi olabilmelilerdir. Bunu, hem kendileri hem de anne ve babaları için başarmaları gerekir. Bu sayede özel yaşamın tadına varabilir ve daha iyi bir şekilde dinlenebilirler.

Anne ve bebek birlikte uyuyorlar

Çocuğu Kendi Yatağında Uyutmak İçin Yöntemler

Çocuğu uyuması için yatağına yatırmak gerçekten imkansız bir görevmiş gibi görülebilir. Ancak kararlı olup inanırsak ve çocuğun geceyi nerede geçirmesi gerektiğini anlayabileceği kadar yeterince sağlam bir ‘duruş’ sergilersek, bu amacımıza ulaşmamız daha kolay olacaktır… Bunu başardıktan sonra da rahatlayıp keyfimize bakabiliriz!

1. İlk Hedef: Yatmak ve Uykuya Dalmak

Bunu başarabilmek için odasına giderken çocukla birlikte olmalı ve tamamen uyuduğundan emin olana kadar orada bulunmalısınız. Unutmayın ki çocuğun rahat hissetmesini sağlayan şey yatağı değil, sizin onun bulunduğu ortamda bulunmanızdır. Eğer korkacak hiçbir şeyi yoksa mutlaka uykuya dalacaktır.

Çocuk tamamen uykuya dalana kadar bekleyin. Bazen çocuklar bizi kandırabilir ve odadan çıkmak için biraz hareket ettiğimiz anda gözlerini açar ve ağlamaya başlarlar.

Sabırlı olun, çünkü bu süreç birkaç günü alabilir. Çocuk uyuduğu zaman çok yavaş bir biçimde kalkın ve odadan çıkın. Odanın kapısını bir miktar aralık bırakmanız daha uygun olacaktır.

“Yalnız başına uyumak çocukların gelişim süreçlerine katkıda bulunan temel bir ihtiyaçtır. Bu sayede çocuklar, korkularını yenmeyi ve bağımsız olarak daha fazla nasıl yaşayabileceklerini öğrenirler.”

2. İkinci Hedef: Odanıza Gitmeyin

Sabah erken saatlerde uyanıp sizin kucağınıza ya da anne ve babasının arasına girdiğinde, büyük bir sabır ve sevgi göstererek çocuğunuzu tekrar yatağında döndürme görevini yerine getirmeniz gerekmektedir. Bazı çocuklar oldukça sessiz bir biçimde hareket ederek yataklarından ayrıldıklarını anne ve babalarına hiç belli etmeyebilirler.

Uyandığınızda çocuğunuz yanınızdaysa, yapmanız gereken şey onu odasına geri götürmek olmalıdır. Bu aşamada çocuk eğer uyanırsa, uykuya dalması için uyguladığınız yöntemleri tekrar etmeniz gerekecektir.

Ayıcığı ile uyuyan çocuk

3. Üçüncü Hedef: Yalnız Başına Uyumak

Bu aşamaya gelene kadar çocuğunuzun gece yarısı uyanmamış ve koşarak odanıza gelmemiş olması gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek amacıyla uyku için gerekli olan tüm detaylara ilişkin biraz daha esnek olmanız gerekebilir. Örnek olarak, gece lambasını kapatmadan önce çocuğun tamamen uyuduğundan emin olana kadar lambayı açık bırakabilirsiniz.

Buna ek olarak çocuğun yatağına bir oyuncağını götürmesine ve hatta varsa evcil hayvanın onu koruması için odasında onunla birlikte uyumasına izin verebilirsiniz. Bu sayede, çocuğun yanında bulunmanıza gerek kalmadan kendisini daha güvende hissederek uykuya dalabilecektir.

Çocuğu kendi yatağında uyutmak hiç de kolay bir iş değildir. Bunu başarmak için belirli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu noktada çocuğu bu sürece yavaş yavaş alıştırmak ve günden güne ilerleyerek aşama kaydetmek önemlidir. Çocuğun alışkanlıklarını değiştirmek günler, haftalar ve kimi zaman aylar bile alabilir. Ve dikkat etmeniz gereken çok önemli bir detay ise hem anne hem de babanın birlikte hareket etmesi ve kararlı olmasıdır. Böylece ufaklık, evdeki kuralların önemli olduğunu ve bu kurallara uyması gerektiğini anlayabilecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.