Çocuğum Yatıya Kalmaktan Korkuyor

Çocukların evden farklı bir yerde uyumaktan korkmalarının ana sebebi, yatmadan önce yaptıkları köklü alışkanlıkları ve rutinleridir. Yapılması gereken şey, onları bir şeylere zorlamadan yavaş yavaş otonomi vermektir. 
Çocuğum Yatıya Kalmaktan Korkuyor

Son Güncelleme: 01 Haziran, 2019

Çok küçük çocukların yatıya kalmaktan korktuklarına sık sık şahit oluruz. Bu korku, iki yaşlarındayken başlar ve altı ya da sekiz yaşlarına kadar devam eder, tıpkı sık görülen başka bir korku olan aileden ayrı kalma korkusu gibi.

Bu yaşlar, çocukların anne ve babalarına aşırı bağlı oldukları ve sadece onlarla güvende hissettikleri yaşlardır. Bu yüzden, onlara göre yatıya kalmak çok ürkütücüdür.

Çocuklar alışkanlıklarına ve çevrelerine çok alışkındırlar. Kendi odalarında aynı gece rutinlerini yaparak uyumaya alışkındırlar. Bunun sonucunda eğer rutinlerini değiştirir ve evi dışında başka bir yerde onları uyumaya zorlarsanız, çocuklarınız direnebilir.

Çocuğunuz yatıya kalmaya hazır olduğunda, diğer çocuklarla yeni oyunlar ve deneyimler paylaşmaya başlayarak farklı yollarla etkileşim kurmayı öğrenirler. Ayrıca, bu deneyim çocukların özgüvenini de arttırır.

Çocuğunuz yatıya kalmaktan korkuyorsa ne yapmalısınız?

Başka bir yerde uyumayı çocuğunuz için zevkli bir hale getirmeyi planlıyorsanız, ilk olarak korkularını dile getirmelerini ve size soru sormalarını isteyebilirsiniz.

Çocuğunuzun kendi başlarına yapabilecekleri hakkında onları bilgilendirebilir ve evden uzakta uyuma fobilerini, heyecan hissi ile değiştirmeye çalışabilirsiniz. En çok sevdikleri etkinliklere odaklanabilirsiniz.

evden uzakta uyuyamayan çocuk

Çocuğunuzla kurduğunuz samimi diyalog çok önemlidir. Bu sorunun kendi kendine geçeceği yanılgısına düşmeyin. Durumu kontrol altına alın ve çocuğunuzu bu korkusunu yenmesi için teşvik edin.

Çocuğunuzun bu durumdan kaçınmasına müsaade etmeyin. Tavrınızı koruyun; sizi ikna etmesine izin vermeyin. Sabırlı olun. Onlara baskı yapmayın; bu durum onların daha çok inat etmelerine sebep olacaktır.

Çocuğunuzu teselli etmeyin. Çocuğunuza korkacak bir şey olmadığını söylerseniz, sizin fikirlerinizi daha az dikkate almaya başlayacaktır. Diğer yandan, ne yapacağını da söylemeyin. Çocuğunuzdan yeni arkadaşlar edinmesi ve eğlenceli aktivitelerde bulunması için bir plan yapmasını isteyin.

Evden uzakta ilk gece: çocuğumu nasıl yönlendirebilirim?

Çocuğunuzun yatıya kalacağı eve birlikte gitmek, iyi bir fikirdir. Bu onların alışmalarını kolaylaştıracak ve korkularını azaltacaktır.

Çocuğunuza seçenekler sunarak yalnız olmadığını hatırlatın. İstemiyorsa veya bir sıkıntı yaşıyorsa, size telefon ile ulaşabileceğini ona anlatın.

Çocukların yatıya kalmaları için ideal bir yaş yoktur. Buna çocukların kendileri karar verir. Çocuğunuz arkadaşınızda yatıya kalmak isteyecektir. Ama izin vermeden önce, kendi kendine ihtiyaçlarını karşılayabileceğine inanmanız gerekir.

Çocuğunuza ilk gecedeki korkularını aşmasında yardımcı olmak için, ona güvende hissedebileceği, korkularıyla yüzleşebileceği bir ortam hazırlayın. Bu sayede yatıya kaldıklarında güvende hissedeceklerdir.

yatıya kalmaktan korkan çocuk

Çocuğum ağlarsa?

Her ne kadar yatıya kalma fikri onlara cazip gelse de, her zaman işler planlandığı gibi gitmeyebilir. Tepkinizi abartmamanız ve endişenizi kontrol altına almanız gerekir. Aksi takdirde, çocuğunuz sizin gerginliğinizi hissedecek ve endişe duyacaktır.

Eğer çocuğunuz sürekli ağlıyorsa bu, deneyime hazır olmadığı anlamına gelir. Çocukların yeni ortamlara alışması zaman alabilir. Çocuğunuzda travmatik bir etki bırakacak deneyim yaşatmayın, yoksa hiçbir zaman yatıya kalmak istemeyecektir.

Bu, çocuğunuzun yavaş yavaş size daha az bağımlı hale gelmesi demektir. Çocuğunuzun arkadaşında yatıya kalmak için size gelmesini bekleyin. En azından teklifi kestirip atmayın.

Bu deneyim onlar için yararlı olacak ve kendi otonomilerini ve sosyal ilişkilerini geliştirmeye yarayacaktır. Arkadaş grubundaki ilişkilerini geliştirmeyi ve daha sabırlı ve paylaşıma açık bir kişi olmayı öğreneceklerdir. Bunlar, gelecekleri ve hayatları için paha biçilemez değerlerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.