Çocuklar ve Hayvanlar Arasındaki Dostluk

Evcil hayvanlar çocuklarınızın ahlaki ve sosyal birçok beceri edinmesini sağlayabilir. Bugünkü yazımızda, çocuklar ve hayvanlar arasındaki dostluk hakkında bilmeniz gereken her şeyden söz edeceğiz.
Çocuklar ve Hayvanlar Arasındaki Dostluk

Son Güncelleme: 08 Ekim, 2020

Evcil hayvanların pek çok çocuğun hayatında bir yeri vardır. Hatta çocukların hayvanlara karşı nazik ve sabırlı davranmayı öğrenmeleri, onların insanlara karşı da aynı şekilde davranmalarını sağlayan önemli bir ders niteliğindedir. Bundan ötürü çocuklar ve hayvanlar arasındaki dostluğun son derece önemli olduğunun altını çizelim.

Her evcil hayvan çocukları mutlu edebilecektir tabii ama evinize ve yaşam tarzına uygun bir evcil hayvan sahiplenmenizde fayda var. Bir evcil hayvan edinme fikri öyle kolaylıkla sonuca varabileceğiniz bir durum değildir.

Öncelikle, hayvanın sorumluluğu en nihayetinde onlarda olacağı için kendine evcil hayvanın bütün ihtiyaçlarını karşılayacağına dair söz verecek olan kişiler çocuklar değil, ebeveynlerdir. Aileniz için en ideal hayvanın hangisi olduğuna karar verdiğinizde bu dostluğun getirileri ve keyfi çok daha uzun soluklu olacaktır.

Evcil hayvanlar sahiplerine arkadaşlık edip onlara destek olsalar da onların görevi bir bakıma da insanlar arasındaki dostluğu ya da özel ilgiye muhtaç gruplar arasındaki destek ilişkisini güçlendirmektir.

Bu bağlamda evcil hayvanların dolaylı yoldan şu üç duruma katkılarına dair bir çalışma da yürütülmüştür: insanların buluşma ve toplanmaları, arkadaşlık kurulması ve sosyal destek gruplarının oluşumu.

Çocuklar ve Hayvanlar Arasındaki Dostluğun Faydaları

Sırada çocuklar ve hayvanlar arasındaki dostluğun faydalarından söz edeceğiz.

1. Özgüveni Artırır

Çocuklar evcil hayvanları ile ilgilenme sorumluluğunu alarak özgüvenlerini geliştirebilirler. Çocuklar üç yaşlarına dek hayvanlarının yemek ve su kaplarını doldurmak gibi basit görevleri yerine getirebilirler. Büyüdükçe başka sorumluluklar da almaya başlarlar.

Kediye sarılan yeşil mavi ceketli erkek çocuk

2. Hayvanlar Sahiplerini Karşılıksız Severler

Özellikle yalnız çocuklar ya da kardeşleriyle anlaşamayan çocuklar için bu son derece önemli. Evcil hayvanları ile konuşup onlarla iyi vakit geçirebilirler. Hayvanlar onların huzurlu olmalarını, onlara destek olacak ve onları yargılamadan dinleyecek biri olduğunu hissetmelerini sağlar.

Ayrıca evcil hayvanlar çocuklara oyun arkadaşlığı da ederler. Genellikle çocuklar ve hayvanlar arasındaki arkadaşlık çocukların yaşıtlarıyla arkadaşlık etmesi kadar iyileştirici bir bağ kurulmasını sağlar.

3. Çocuk Gelişimi, Sosyal Gelişim ve Sorumluluk

Evcil hayvanlar fiziksel, sosyal ve duygusal gelişime son derece katkı sağlarlar. Çocuklara sorumluluk almayı da öğretirler.

Çocuğunuza evcil hayvanıyla ilgilenme sorumluluğunu vererek ona bazı engellerle karşılaştığında neler yapabileceğini öğretebilir ve onları geleceğe hazırlarsınız.

Bir evcil hayvan sahiplenmeden önce çocuğunuzla onu ne gibi sorumlulukların beklediğini konuşmalısınız. Görevlerini bilmeli ve her şeyi ebeveynlerinden beklememeliler.

“Hayvanlar anlaşılması kolay arkadaşlardır; soru sormaz ya da eleştirmezler.”

-George Eliot-

4. Evcil Hayvanlar Fiziksel Aktiviteye Teşvik Ederler

Çocuklar ve hayvanlar arasındaki ilişki, çocukların televizyon ya da bilgisayar ekranı karşısında saatler geçirmelerinin önüne geçer. Bunun yanı sıra, çocuklar evin dışında daha fazla zaman geçirebilirler.

Köpeği yürüyüşe çıkarmak ya da tavşanı taze sebzeler yemesi için bahçeye çıkarmak gibi görevlerle çocuğunuz doğada daha çok vakit geçirip egzersiz yapabilir. Her türlü fiziksel aktivite çocuğunuzun sağlığı ve öğrenme süreçleri için son derece faydalıdır.

Hatta araştırmalar gösteriyor ki, köpeği olan çocuklar olmayanlara kıyasla günde ortalama 11 dakika daha fazla egzersiz yapıyor.

Çocuklar ve hayvanlar arasındaki dostluk

5. Otizmli Çocuklar ve Hayvanlar Arasındaki Dostluğun Faydaları

Son olarak, otizmli çocukların evcil hayvanlarla vakit geçirdiklerinde sosyal etkileşim anlamında epey bir gelişme gösterdiklerinin de altını çizelim.

Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, evcil hayvanlarla oyun oynayan otizmli çocukların konuşma, gülme, yüz teması kurma, temas ve sosyal aktivitelere katılım anlamında gelişme gösterdiklerini not ettiler.

Bunun yanı sıra, evcil hayvanlar tüm çocukların sosyal becerilerinin gelişmesine katkı sağlayabilir. Bu edindikleri becerileri daha sonra insan ilişkilerinde de kullanabilirler.

Sonuç olarak, çocuklar ve hayvanlar arasındaki ilişkinin sevgi dolu bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz. Görebileceğiniz üzere, onlara çok fazla katkısı bulunuyor. Hala bir evcil hayvanınız yoksa, bunu enine boyuna düşünüp çocuğunuza da bu konuda öneride bulunabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
  • González Jiménez, A., Márquez Hernández, V., López Rodríguez M. (2015). Educación y salud en una sociedad globalizada. Edition: 1ª, Chapter: 39. Universidad de Almería. Pp.186-192. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=VjwwBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA186&dq=amistad+mascotas+y+niños&ots=gZSP8yTJVE&sig=wQCtniVtSde2BjvJE-1BaibDLEA#v=onepage&q=amistad%20mascotas%20y%20niños&f=false
  • Owen, C. G., Nightingale, C. M., Rudnicka, A. R., Ekelund, U., McMinn, A. M., van Sluijs, E. M., … & Whincup, P. H. (2010). Family dog ownership and levels of physical activity in childhood: findings from the Child Heart and Health Study in England. American journal of public health, 100(9), 1669-1671. Extraído de: https://ajph.aphapublications.org/doi/full/10.2105/AJPH.2009.188193
  • O’Haire, M. E., McKenzie, S. J., Beck, A. M., & Slaughter, V. (2013). Social behaviors increase in children with autism in the presence of animals compared to toys. PloS one, 8(2), e57010. Extraído de: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0057010
  • Taxa, J. (2012). Representaciones y vínculo entre niños y sus mascotas (MasterThesis). Pontificia Universidad Católica de Perú. Lima. Extraído de: http://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/bitstream/handle/123456789/1701/TAXA_MARCOS_JUAN_CARLOS_REPRESENTACIONES.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Wood, L., Martin, K., Christian, H., Nathan, A., Lauritsen, C., Houghton, S., … & McCune, S. (2015). The pet factor-companion animals as a conduit for getting to know people, friendship formation and social support. PloS one, 10(4), e0122085. Extraído de: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0122085

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.