Çocuklarda Kaka Yapma Korkusu

Çocukların, ihtiyaçlarını karşılamak için tuvalete gitmek gibi oldukça doğal ve insani durumlar da olmak üzere bazı şeylere karşı fobi geliştirmeleri normaldir.
Çocuklarda Kaka Yapma Korkusu

Son Güncelleme: 24 Kasım, 2019

Çocuklarda kaka yapma korkusu, neredeyse her zaman beslenme şekilleriyle oldukça bağlantılı olarak bağırsak bozukluklarıyla ilişkilendirilir. Bağırsak tembelliği genelde acıya ve rahatsızlığa neden olur. Bu nedenle, kaka yapma vakti geldiğinde bunu reddederler.

Ayrıca, çocuğunuz tanımadığı ve alıştığından farklı bir yerdeyse bu fizyolojik ihtiyacını karşılamaktan çekinebilir. Bu durum da kabızlıkla birlikte kuru ve sertleşmiş dışkı sebebiyle acı ve rahatsızlığa yol açabilir.

Çocuklar neden kaka yapmaktan korkar?

Bu korku genelde kabızlık ve kabızlıkla bağlantılı sonuçlar ile ilişkilendirilir. Ancak, bazı başka sebepler nedeniyle de gerçekleşebilir:

Fazla et ve yumurta tüketimi

Yüksek protein tüketimi dışkının sertleşmesine ve böylece dışkılamakta zorlanmaya sebep olur. Erken yaşlarda beslenme şekli bir uzman aracılığıyla takip edilmelidir. Çünkü, çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için gereklidir. Takibi düzgün yapıldığında sindirim sorunlarının önüne geçilebilir.

Hareketsiz ve tembel yaşam tarzı

Çocukların spor yapmaması sadece dışkılarken sorunlara değil, ayrıca başka kardiyovasküler rahatsızlıklara da davetiye çıkarır. Bu nedenle, yaşlarına uygun olarak spor ve fiziksel aktivitelere yönlendirilmeleri gerekir.

Zihinsel yorgunluğa bağlı sinir bozukluğu

Bu durum daha çok okul ve ödevlerden kaynaklı zihinsel yorgunluk ve endişelerden bunalan okul çağındaki çocuklarda görülür.

Utanç

Çocuklar, onlara yabancı gelen yerlerde dışkılamak istemezler, çünkü ya utanırlar ya da kendilerini rahat hissetmezler. Yabancıların onları görme olasılığı veya kirlenme korkusu çocuklarda dışkılama korkusuna sebep olur.

tuvalette oturan çocuk

Az su tüketimi

Yeteri kadar sıvı tüketilmediğinde dışkı katılaşır. Bu da acıya ve hatta dışkılarken kan görülmesine neden olabilir. Bu durumların tekrar yaşanmasından korktukları için, çocuklar ne pahasına olursa olsun dışkılamaktan kaçınabilir.

Bu gibi korkular yoğunlaştığında, çok fazla rahatsızlık yaşarlar. Çünkü, vücudun organik bir atıktan kurtulması gibi doğal bir fonksiyon engellenmiş olur. Bu durum, apandisit, enfeksiyon, bağırsak düzenleri ve benzeri birçok rahatsızlığa davetiye çıkarır.

Çocuklarda kaka yapma korkusu ile nasıl başa çıkılır?

Özellikle hayatlarının ilk yıllarında korkularının olması oldukça normaldir. Ancak, bu korku yaygın bir durum olsa da göz ardı edilmemelidir. Aksine, durumun ciddiyetine bağlı olarak bir uzman yardımıyla zamanında müdahale edilmelidir. Zamanında harekete geçerek bu korkunun kök salmasını ve başka rahatsızlıklara yol açmasını engellemiş olursunuz.

Korku ve fobiler genelde acı, hoş olmayan durumlar ve iğrenme gibi durumlara verilen bir cevaptır. Hayatlarının ilk evrelerinde, bu tür reaksiyonlar doğuştan gelir ve belli bir durumla yüzleşmenin sonuçlarını düşünmeden ortaya çıkar.

Ebeveynler olarak onlara karşı anlayışlı olmalı ve bu engelleri yavaş yavaş aşmaları için çocuklarımızı desteklemeliyiz. Çocuklarımızı bu korkularıyla yüzleşmeye kesinlikle zorlamamalıyız. Çünkü, bu durum onlara yardımcı olmaz, aksine bu korkuyu aşmalarını daha da zorlaştırır.

Sonuç

Dışkılama korkusu hakkında açık açık konuşmak çocuğunuzun kendini iyi hissetmesine ve endişelerini dürüstçe anlatmasına olanak tanır.

Açık bir iletişim, bu fobi ile başa çıkmak için gerekli doğru stratejileri bulmanıza yardımcı olacaktır. Böylece, çocuğunuz da çözümün bir parçası olacaktır ve omuzlarındaki yük hafifleyecektir.

tuvaletini yapan çocuk

Çevrelerinden gelen desteği hissederek ve bu korkularına dair çözümleri anlayarak yavaş yavaş kurtulacaktır. Çünkü, ailesinin emin ellerinde olduğunu kavrayacak ve her türlü zor durumu aşabileceğinin bilincine varacaktır.

Böylece, sadece bu özel durum için değil, ona zor gelen herhangi bir durum için de rahat hissedecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Enciclopedia del Hogar. (1967). 11th ed. Barcelona – España: EDICIONES GARRIGA, S.A., Tomo I y II.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.