Pozitif Uyaranlar Bebeğinizin Hafızasını Geliştirir

Pozitif Uyaranlar Bebeğinizin Hafızasını Geliştirir

Son Güncelleme: 23 Eylül, 2018

Bebeğinizin hafızası; çevresel, duyusal ve bilişsel uyaranlarla aktive edilir. Peki, bu ne anlama geliyor?

Doğumdan sonra bebeğiniz ortalama 100 milyar nörona sahiptir, ama sadece birkaç sinirsel bağlantısı bulunur. Bu bağlantıların sayısı çocuğunuz büyüdükçe artar.

Bir anne olarak, çocuklarınıza uygulayabileceğiniz farklı uyaranlar mevcuttur. Örneğin, onlarla mutlu ve yumuşak bir tonda konuşabilir, onlara gülümseyebilir veya komik suratlar yapabilirsiniz.

Yukarıda bahsedilen bu örneklerin hepsinin olumlu uyaranlar olduğunu biliyor muydunuz? Gördüğünüz gibi, çocuğunuzu olumlu yönde eğitmek düşündüğünüzden daha kolaydır.

Çocuğunuz 4 yaşına geldiğinde, maksimum 1000 milyar sinirsel bağlantıya sahip olacaktır. Bu öğrenme aşaması oldukça kritiktir.

Çocuklar bu yaşlarda tıpkı birer sünger gibidir. Her gün, çok hızlı bir şekilde ve kendiliğinden öğrenirler.

ABD’deki Brigham Young Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, pozitif uyaranlar bebeğinizin ilgisini çeken şeyleri ezberlemesine yardımcı olmak için iyi bir yoldur.

Pozitif uyaranlarla her şey daha kolay

Bebekler kendilerini kelimelerle ifade edemedikleri için, uzmanlar hafıza kapasitelerini göz hareketlerini analiz ederek tespit ettiler. Bebeklerin test görüntüsünü ne kadarlık bir süre boyunca izlediğini gözlemlediler.

Araştırmanın başında, bebekleri onlara farklı ses tonlarıyla seslenen bir kişinin bulunduğu bir ekranın önüne yerleştirdiler. Onlara aynı zamanda geometrik bir şekil de gösterildi.

Çalışmanın bir kısmında, bebeklere belirli geometrik görüntüler gösterilirken kalın ve öfkeli bir ses tonuyla konuşuldu. Diğer kısmında da, yine farklı görüntülere bakarken neşeli, anlayışlı ve sevgi dolu bir ses tonuyla konuşuldu.

Olumlu yönde küçük bir değişim, tüm gününüzü hatta tüm hayatınızı bile değiştirebilir.

-Nishant Grover–

Bebeklerin bakışlarının belirli görüntülere sabitlenme süresi ve göz hareketlerinin analizi sayesinde, pozitif uyaranların bebeklerin hafıza kapasitesini, negatif uyaranlara göre daha hızlı bir şekilde etkinleştirdiği gözlemlendi.

oynayan çocuklar

Pozitif uyaranların sonuçları

Test beş dakika sonra tekrar edildi ve ertesi gün yine tekrarlandı. Ancak, ertesi gün gerçekleştirilen test sırasında yeni bir geometrik şekil gösterildi.

Araştırmacılar, bebeklerin her geometrik şekle odaklandığı süreyi kaydettiler. Ve eğer şekil olumsuz bir sesle ilişkilendirildiyse, bebeklerin onu unutmaya daha eğilimli olduğunu keşfettiler.

Şekil neşeli ve olumlu bir sesle ilişkilendirildiyse de onu hatırlamaya daha yatkın oldukları görüldü.

Deneyin ikinci günü de tamamlandıktan sonra, araştırmacılar görüntüleri bebeklere tekrar gösterdi. Ancak bu sefer görüntüler herhangi bir sesle ilişkilendirilmedi.

Bebeklerin, daha önce olumlu ve neşeli bir sesle ilişkilendirilmiş olan görüntülere hala daha dikkatli bir şekilde baktıkları gözlendi.

Bu sayede, eğitimde pozitif uyaranların kullanımının, bilgiyi kalıcı hale getirmede yardımcı olduğu sonucuna varıldı.

Bu, çocukların davranışlarını kınayarak veya tehditlerde bulunarak düzeltmeye çalışan kişilerin neden sonuç alamadıklarını açıklıyor.

Dikkat, yeni sinirsel bağlantılar kurmak ve sağlam beyin devreleri oluşturmak için gerekli temel unsurlardan biridir.

Sağlam ve kalıcı sinirsel devrelerin, yalnızca dikkatle kurulduğu bilinmektedir. Bu yüzden, çocuğun dikkatli ve odaklanmış olmasını sağlamak önemlidir.

oyuncak figürler

Aktiviteyi dinamik bir şekilde sürdürün

Düzenli ve sistematik aktiviteler, yeni sinir hücrelerinin büyümesini uyarır. Ayrıca sinirler arası bağlantıların sayısını da artırır.

Bu sinirsel esnekliğe ulaşmak için, ebeveynler çocuğu dikkat gerektiren ve ilgi çekici görevlerle yeterli ve tutarlı bir şekilde uyarmalıdır. Bu uyaranlar, onlara pozitif geribildirim veren ve tekrarlayan faaliyetler olmalıdır.

Çalışmanın başyazarı Young Ross Flow: “Duygusal uyaranların hafızayı nasıl etkilediğini inceleyen ilk çalışma bizimki oldu. Pozitif uyaranların dikkati yoğunlaştırdığına inanıyoruz. Bu sistemin verimliliğini artırarak, belirli geometrik şekilleri işleme ve hatta onları hatırlama yeteneklerini de artırmış oluyoruz.”

Son olarak, araştırmacı bunun bir bebeğin hafızası ve aklın duyusal kısmı ile ilişkisi üzerine yapılmış ilk çalışmalardan biri olduğuna dikkat çekti. Elbette, bunu takip eden birçok çalışma olacaktır.

Erken yaşlardan itibaren pozitif uyaranlarda bulunmak, küçük yavrunuzun hafızasını uyarmada önemli bir araçtır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.