Çocuğunuza Kendini Savunmayı Nasıl Öğretirsiniz?

Çocuğunuza kendini iyi olmayan insanlara karşı nasıl savunacağını öğrettiniz mi?
Çocuğunuza Kendini Savunmayı Nasıl Öğretirsiniz?

Son Güncelleme: 01 Haziran, 2019

Çocuklarınıza onların etrafındaki herkesin “iyi” olmayabileceğini öğrettiniz mi? Çocuğunuz bir gün büyüyecek ve dünyada kötü insanlar olduğunu mutlaka o da fark edecek ve kendini savunmak isteyecek. Peki, çocuğunuza kendini bu insanlara karşı nasıl savunacağını öğrettiniz mi?

Toplumumuzda, iyi ve kötü insanların günlük hayatta sürekli birbiriyle etkileşime geçtiği bir düzen oluşmuş durumdadır. Bu yüzden, her çocuk, hangi insanların onlara iyi geleceğini ve hangilerinin kötü geleceğini belli bir ölçüde anlıyor olmalıdır. Bu bilgi, onların pozitif olan insanları yanlarına çekebilmelerini sağlayacaktır.

Şiddet olmadan kendini savunmak!

Bir çocuğun bir kavga ya da anlaşmazlık sırasında gösterdiği davranışı değerlendirirken genellikle kendini savunmak ile şiddeti karıştırırız. Aslında bu kavramlar, birbirinden tamamen farklı olan ve karıştırılmaması gereken kavramlardır. Bir çocuk fiziksel ya da sözlü olarak şiddete uğradığını hissederse  kendi onuru ve öz saygısı için  kendini savunma hakkına sahiptir.

Özellikle de çocuklar söz konusu olduğunda şiddet aracılığıyla iletişim kurulmasının hiçbir açıklaması yoktur. Tıpkı yetişkinler gibi çocukların da arasında gerilim, tartışma ve kavgalar olabileceğini unutmayın. Bu tip durumların çocuğunuzun karakteri üzerinde etkisi olacaktır.

Şiddet, çaresiz ve daha iyisinin nasıl yapılacağını bilemeyen insanların seçtiği kolay yoldur.

Genellikle kendimizi savunma ve şiddet göstermeyi birbirine karıştırırız fakat bunlar birbirinden tamamen farklı olan olgulardır. Şiddet, karşı tarafa tamamen zarar vermek amaçlı yapılan bir eylemdir. Öte yandan kendini savunma, karşımızdaki kişinin bize vereceği zararı önlemeye çalışmak demektir.

tartışan çocuklar

Şiddet, karşı taraftaki kişiye zarar vermeyi amaçlarken, kendini savunma, kişinin diğerlerine zarar verme amacı olmadan kendi sağlığını korumaya çalışmasıdır. Çocuğunuzun diğerleriyle iletişim kurmakta zorlanmasını önlemek adına ona şiddetin bir seçenek olmadığını ve temel değerlerimizin neler olduğunu öğretin.

Çocuğunuza kendini savunmayı nasıl öğretirsiniz?

  1. Çocuğunuzu, karşısındaki insanın amacını anlaması için teşvik edin. Çocuğunuz meydana gelen olayları tarafsız bir şekilde görmeyi öğrenmeli. Bu sayede, şiddete başvurmadan anlaşmazlıkları çözmeyi öğrenirler.
  2. Ona başka insanların söylediği hakaret dolu kelimelerin gerçek olmadığı sürece bir anlamı olmadığını öğretin. Önemli olan kişinin kendine güven duyması ve kendisi hakkında diğer insanların söylediği her şeyi umursamamasıdır.
  3. Çocuğunuzun dışarıdan gördüğü şiddeti başkalarına göstermesine engel olun. Bu, itibar kazanmak ya da sağlıklı ilişkiler kurmak için yapılması gereken  son şeydir.
  4. Şiddete başvurmanın hiçbir zaman çözüm olmadığını anlamasını sağlayın. Şiddet her zaman kötü sonuçlar doğurur. Hiçbir şekilde agresif davranışları teşvik etmediğinizden emin olun çünkü bu sadece onlarda yanlış değerler oluşmasına yol açar.
  5. Hiçbir zaman kaçmamalarını söyleyin. Her ne kadar şiddetten uzak durmaları gerekse de hayatta önlerine çıkan zorluklardan kaçmamayı öğrenmeleri gerekir.
  6. Çocuğunuzun yargılanma olmadan hislerini ve düşüncelerini ifade etmesine izin verin. Ebeveynlerin çocuklarını dinlemesi çok önemlidir. Bu sayede çocuklar rahatlar ve streslerini atar. Buna ek olarak, çocuğunuzun özgürce hislerini dışavurmasını sağlayın. Bu şekilde, daha güçlü bağlar kurabilirsiniz.

Ebeveynler bazen çocuklarının söylediklerine çok önem vermeme hatasına düşer. Çocukların sorunlarının onlar için çok önemli olduğunu unutmamamız gerekir. Bu yüzden, ailelerin çocuklarını çok dikkatli şekilde dinlemesi gereklidir.

voleybol oynayan çocuklar

Eğer çocuğunuz kendini savunur ve şiddet gösteren kişi ısrarcı olursa, ona bir yetişkinden yardım istemeyi öğretin. Bu tür kavgaları çözüme kavuşturmak için doğru şeyleri yapmayı öğrenmesi adına bu iyi olacaktır. Ne olursa olsun çocuğunuz fiziksel olarak zarar görmemeli.

Çocuğunuza, vahşi olmak yerine anlayışlı ve empatik biri olmanın hayatta ona çok daha fazla şey kazandıracağını anlatmanız gerekir.

Sonuç

Çocuğunuzun içinde buluduğu durum bir yetişkinin müdahale etmesini gerektirdiğinde, şiddet gösteren kişiye sakince ve saygılı davranırsanız, bu sayede o da kendisiyle ilgili daha iyi hissetmek için neden diğer insanları rahatsız etmemesi gerektiğini anlayacaktır. Sadece iyilikle davranılmak bile saldıran kişisin kendi davranışını sorgulamasına ve olumsuz davranışlara bir son vermesine yardımcı olabilir.

Saldırgan davranan çocukla konuşarak onun şiddetin ilgi çekmek için doğru bir yol olmadığını anlamasını sağlayabilirsiniz. Şiddet, kişinin kendini kontrol edemediği ve şefkat eksikliği çektiğini gösterir. Bazı ebeveynler, çocuklarının zorbalık gibi olumsuz durumlara karşı güçlü durabilmesi için onları çeşitli spor aktivitelerine göndermektedir.

Dövüş sanatları bunlar arasında düşünülebilir ama biz daha çok şiddet kullanmadan kendilerini savunabilecekleri aktiviteleri öneririz. Voleybol, basketbol, tenis ve futbol bunlar arasında sayılabilir. Bu tür sporların hepsinde “atak” ve “savunma” gibi çocuğunuzun anlaşmazlıklarla başa çıkmada da kullanabileceği stratejiler bulunur.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.