Çocuklarınıza Asla Söylememeniz Gereken 5 Yalan

Hepimiz yalan söylemenin yanlış olduğunu biliyoruz ve bundan kaçınmaya çalışmalıyız. Yalanlarla ilgili sorun, ne kadar masum görünürlerse görünsünler, çocuklarımıza zarar verebilmeleridir. Bunu akılda tutarak, çocuklarınıza asla söylememeniz gereken beş yalana odaklanmak istiyoruz.
Çocuklarınıza Asla Söylememeniz Gereken 5 Yalan

Son Güncelleme: 25 Ekim, 2020

Hangi ebeveyn çocuklarına şu ya da bu zamanda yalan söylemedi? Dürüst olursak, sanırım hepimiz söyledik. Bununla birlikte, özellikle küçüklerimizi incitebilecek bazı yalanlar var. Bunu akılda tutarak, çocuklarınıza asla söylememeniz gereken beş yalan hakkında konuşmak istiyoruz.

Yetişkinlerin rahatlık, huzur ve sessizlik elde etmek için “küçük beyaz yalanlar” söylemesi yaygındır. Ama çocuklarımıza yalan söylediğimizde ne olur? Ya onlara bir söz verirsek ve ardından yerine getirmezsek? Her şeyden önce, onlara yalan söylemenin sorun olmadığını öğretiyoruz. İkincisi, söylediğimiz şeylere güvenemeyeceklerini gösteriyoruz. Başka bir deyişle, sözlerimiz değerini kaybediyor.

Tutmayacağımız sözler vererek çocuklarımıza yalan söylediğimizde onları incitiyoruz. Bu nedenle, çocuklara yalan söylemenin özellikle sorunlu olabileceği bazı zamanlara bakacağız. Okumaya devam edin!

Çocuğunuza asla söylememeniz gereken 5 yalan

Tüm yalanların çocuklar üzerinde zararlı etkisi vardır. Bununla birlikte, küçüklere yalan söylemenin özellikle zararlı olabileceği belirli zamanlar vardır.

Oğlu ile konuşan anne

Ebeveynler olarak bizler çocuklarımızın rol modeliyiz, bu yüzden yalan söylemekten kaçınmalıyız. Bununla birlikte, çocuklarımızın boş tehditler etmemiz ya da boş sözler vermemizle sonuçlanan çok ısrar ettiği zamanlar vardır. Ve diğer zamanlarda, bıkkınlıkla, doğru olmayan incitici şeyler söyleriz. Bazı örneklere bir göz atalım…

“Artık sana katlanamıyorum!”

Bunu çocuğunuza daha önce söylediyseniz, eminim gerçekten bunu kastettiğiniz için değildir. Aksine, kendi öfkeniz ve hayal kırıklığınız soğukkanlılığınızı kaybetmenize neden oldu. Sorun, çocuğunuzun söylediğiniz şeyi gerçekten kastetmediğinizi bilmemesidir. Çocuklar söylediğimiz şeyleri gerçek değerinde alırlar ve doğru olduklarına inanırlar.

Yani yanlışlıkla bu tür şeyler söylediğinizde çocuğunuzla konuşmanız gerekir. Sakinleşince, birlikte oturun ve her şeyi düzeltin. Çocuğunuza bir hata yaptığınızı ve söylediklerinizi kastetmediğini söyleyin.

“Dediklerimi yapmazsan polisi arayacağım”

Her ebeveyn, çocuklarının söylediklerini tereddüt etmeden veya itiraz etmeden yapmasını hayal eder. Ancak, bu beklentiye tutunup kalırsak, hayal kırıklığına uğrayabiliriz. Bazen çocuklarımızın itaat etmesini sağlamak için, kurgusal ve korkutucu tehditlerde bulunarak onları korkutmaya çalışırız.

Ama bunu yaptığımızda sadece duygularını incitmekle kalmıyor, onları da korkutuyoruz. İstemeden, çocuklarımıza istediğimiz gibi davranmazlarsa artık onları istemeyeceğimiz mesajını gönderiyoruz. Çocuklarınızın da böyle hissetmesini istemediğinizden eminim, bu yüzden bu tür tehditlerden kaçının.

“İyisin, hiçbir şey yok” – çocuklarınıza asla söylememeniz gereken yalanlardan bir diğeri

Çocuklarımızla sık sık yaptığımız bir diğer şey – en iyi niyetle bile olsa – zarar gördüklerinde olayı küçümsemeye çalışmaktır. Bunu yapıyoruz çünkü onların durumdan bunalmalarını istemiyoruz. Ancak, yardım etmek yerine aslında işleri daha da kötüleştiriyoruz.

Çocuklarınız düşer, incinir ve küçük bir sıyrık yüzünden ağlarsa, onlara hiçbir şey olmadığını  söylemeyin, onlara ne öğretiyorsunuz? Hissettikleri ile ebeveynlerinin gördüğü gerçeklik arasında bir fark olduğunu. Bu çocuklar için kafa karıştırıcıdır; duygularının ne zaman değerli olduğunu ve ne zaman görmezden gelmeleri gerektiğini bilmelerini zorlaştırır.

Çocukları ile konuşan anne baba

“Her şeye sahip olmayı hak ediyorsun”

Ebeveynler olarak çocuklarımız gözümüzün bebeği, hayatımızın ışığı, her şeyimizdir. Ancak bu onları herkesten daha iyi ya da daha fazlasını hak eder yapmıyor. Çocukların ilgi odağı olmadıklarını öğrenmelerinin önemli olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Çocuklarımızın diğerlerinden daha önemli olmadıklarını anlamaları gerekir.

Çocuklarımıza sosyal olarak bütünleşebilmeleri için alçakgönüllülüğün değerini öğretmeliyiz. En iyisini hak ettiklerinin farkında olmaları gerekir, ancak çabayla elde etmek en iyisidir.

Çocuklara, sahip oldukları şeyler için minnettar olmaları gerektiğini öğrenmelerine yardımcı olmak, onları zorba olmaktan alıkoyar. Aynı zamanda, kendi hatalarını fark etmelerine yardımcı olun ve onlara her zaman yanlarında olacağınızı gösterin.

Çocuklarınıza hayatta asla acı çekmeyeceklerini öğretmeyin

Bazen çocuklarımızı o kadar çok severiz ki onların acı çekmesini istemeyiz. Bu nedenle, mükemmel bir dünyanın resmini çizer ve hayal kırıklığına uğramalarını engellemeye çalışırız. Çoğu zaman bu, gerçekleşmeyecek gelecek vaat eden şeyler anlamına gelir. Düşündüğünüzün aksine onlara yardım etmiyorsunuz – onlara zarar veriyorsunuz.

Dahası, bu tür yorumlar bize olan güvenlerini kaybetmelerine neden oluyor. Ne vaat etmiş olursak olalım, onları her şeyden koruyamayacağımızı anlayacakları bir zaman gelecek.

Sevilen birinin beklenmedik ölümü, kötü notlar, bir arkadaşın ihaneti … Elbette küçüklerimizin acı çektiğini görmek istemiyoruz, ama kontrol edemediğimiz pek çok şey var. Hayat bu. Bazen düşersiniz ve ayağa kalkmanız, mücadele etmeniz ve engelleri aşmanız gerekir. Çocuklar bunu anladığında, direnç geliştirmelerine yardımcı olur. Bu yüzden sorunları asla gizlemeye çalışmamalıyız. Bunun yerine samimi olmalıyız.

Kısacası, gördüğünüz gibi çocuklarınıza asla söylememeniz gereken bazı yalanlar var. Sonuçlar, diğer “küçük beyaz yalanlar” dan çok daha olumsuz olabilir.

Açıkçası, çocuklarımıza asla yalan söylememeliyiz, ancak diğerlerinden daha karmaşık olan bazı konular var. Dahası, daha büyük sonuçları var. Artık hangi yalanın en çok zarar verebileceğini bildiğinize göre, herkesin iyiliği için onlardan kaçınmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.