Çocukların Evcil Hayvan Sahiplenmesinin Avantajları

Bir hayvanı evinize kabul etmeyi düşünüyorsanız, çocukların evcil hayvan sahibi olmasının birçok avantajı olduğunu bilmelisiniz.
Çocukların Evcil Hayvan Sahiplenmesinin Avantajları

Son Güncelleme: 30 Aralık, 2020

İnsanlar genellikle çocukların evcil hayvan sahibi olmasının birçok avantajı hakkında konuşurlar. Gerçekten de, çocuklarınızın yaşamın değerini öğrenmesini, sorumluluk sahibi olmasını ve bağışıklık, solunum ve dolaşım sistemlerini güçlendirmesini istiyorsanız, çocuğunuza dost canlısı bir evcil hayvan vermek harikadır.

Evcil hayvanlar evinizi sevgi, kahkaha ve neşe ile doldurabilir. Köpek gibi hayvanlar, çocuklar için önemli birer koruyucu ve arkadaş olabilir. Bir evcil hayvan sahiplenen çocukların avantajlarını bilmek, ailenizi genişletmeniz için size ilham verebilir.

İnsanların hayvanlara ilgisi

İnsanlar, yaşları ne olursa olsun, her zaman hayvanlara yakın olma ve onlarla paylaşma ihtiyacı duymuşlardır. Tüm dünyada nüfusun yaklaşık % 40’ının evcil hayvan sahibi olması şaşırtıcı değildir. Köpekler, kediler, kuşlar ve daha fazlasını içerir.

Pek çok evde bebek gelmeden önce bir evcil hayvan vardır ve bebekle yaşamaya çok kolay alışır.

Aslında, bu olduğunda, çocuklar hayvanlara küçük yaşlardan itibaren hemen aşina olurlar. Sonuç olarak, tüm canlılara karşı saygı, dayanışma ve duyarlılık içinde büyürler.

Evcil hayvanların çocuklar için duygusal ve psikolojik faydalar sağladığı birçok insan için açık olsa da, genellikle evcil hayvanların çocukların sağlığına olumsuz etkileri olduğunu ve refahlarını etkilediğini düşünürler.

Bununla birlikte, hayvan alerjisi olan çocuklar dışında, evcil hayvan sahibi olmak, solunum sisteminde olduğu gibi vücudun daha iyi çalışmasına da yardımcı olabilir.

Kedisi ve köpeği ile poz veren kız

Evcil hayvan sahibi çocukların avantajları

1. Solunum yolu hastalıklarına karşı korunma

Araştırmalar, köpeklerle düzenli teması olan çocukların alerji de dahil olmak üzere daha az solunum yolu hastalığı geliştirdiğini göstermektedir.

Bunun nedeni, köpeklerin derisindeki ve kürkündeki mikroorganizmaların, çocuklar onları soluduğunda bağışıklık tepkisi oluşturmasıdır. Bu şekilde, çocuğu belirli patojenlere karşı korurlar.

Tam olarak söylemek gerekirse, köpeklerle yaşayan çocukların % 35’inin öksürük veya rinit gibi hastalıkları daha azdır.

2. Kulak ağrısı ve ateş gibi hastalıklara direnç

Bir önceki bölümde bahsedilen aynı çalışma, evlerini bir köpekle paylaşan çocukların daha az kulak enfeksiyonuna sahip olduğunu belirtiyor: vakalar % 50 oranında azalmış durumda.

Yeni doğan ve 1 yaşın altındaki bebeklere gelince, bağışıklık sistemleri evcil hayvanı olmayan bebeklerden daha iyidir. Bu nedenle daha az antibiyotik kullanırlar.

“Dünya genelinde nüfusun yaklaşık % 40’ının evcil hayvan sahibi olması şaşırtıcı değil. Bunlar köpekleri, kedileri, kuşları ve daha fazlasını içerir. “

3. Çocuklar sorumluluk almayı öğrenir

Evcil hayvanı olan çocuklar, ev ödevlerini ve ev işlerini yapmaya daha hazır olma eğilimindedir. Bunun nedeni, başka bir varlığın hayatı için sorumluluk almayı öğrenmeleridir. Ayrıca, yapmamanın getirebileceği olumsuz sonuçları öğrenirler.

Sorumluluklardan bazıları şunlardır: banyo yaptırmak, yürüyüşe çıkarmak, beslemek ve onlara komutları takip etmeyi ve numaralar yapmayı öğretmek. Çocuklar, yaşlarına bağlı olarak bu görevlerin çoğunu yapabilir.

4. Çocuklar aktif olmaya teşvik edilir

Köpeği olan çocuklar fiziksel olarak daha aktiftir ve dışarıda vakit geçirme olasılıkları daha yüksektir. Kuşkusuz çocuklar için en iyi aktivitelerden biri parkta veya açık alanlarda koşmaktır. Köpekler, bu maceralar için en iyi arkadaştır.

5. Evcil hayvanlar da çocuklara bakar ve onları korur

Hayvanlar, ailenin en zayıf üyelerinin ve çocukların evde kim olduğunu hemen belirler. Bir çocuğun başı dertte olduğunda sahiplerini uyaran köpekler hakkında sayısız hikaye vardır. Ayrıca bazıları ciddi tehlike durumlarında çocukları kurtarmışlardır.

Dünya çapındaki birçok kolej ve kurumda, golden retriever gibi arkadaş canlısı köpekler, öğrencilerin sınıflarında dolaşmaları için görevlendirilir. Böylece hem arkadaş hem de koruyucu olarak hizmet ederler.

Son olarak, evcil hayvan sahibi olmak söz konusu olduğunda, yetişkinlerin onlara bakma konusunda en büyük sorumluluğa sahip olacaklarını unutmamak önemlidir.

Bununla birlikte, ebeveynlerin yönlendirmesi ve iyi eğitimiyle çocuklar, oyunlar ve maceralar için bir arkadaş bulabilecekler. Evcil hayvanınız kesinlikle uzun bir süre evinizin harika bir parçası olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
  • González Jiménez, A., Márquez Hernández, V., López Rodríguez M. (2015). Educación y salud en una sociedad globalizada. Edition: 1ª, Chapter: 39. Universidad de Almería. Pp.186-192. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=VjwwBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA186&dq=amistad+mascotas+y+niños&ots=gZSP8yTJVE&sig=wQCtniVtSde2BjvJE-1BaibDLEA#v=onepage&q=amistad%20mascotas%20y%20niños&f=false
  • Martínez, C. A. C., Garaviño, S. M. H., Martínez, D. I. J., & Restrepo, M. T. (2011). Estudio descriptivo de los efectos que ejerce el perro como mascota en el desarrollo de la motricidad gruesa de infantes sanos de cinco años de edad. Revista Lasallista de Investigacion.
  • Taxa, J. (2012). Representaciones y vínculo entre niños y sus mascotas (MasterThesis). Pontificia Universidad Católica de Perú. Lima. Extraído de: http://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/bitstream/handle/123456789/1701/TAXA_MARCOS_JUAN_CARLOS_REPRESENTACIONES.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.