Doğumun Başladığını Gösteren 8 İşaret

Doğumun Başladığını Gösteren 8 İşaret

Son Güncelleme: 04 Mart, 2019

Doğumun erken safhalarında görülmeye başlayan belirtiler, çocuğunuzun doğum zamanının yaklaştığını gösteren semptomlardır. Kadın vücudu kendini doğuma hazırlar ve bebeğin gelişinin çok uzak olmadığını gösterir.

Ancak, tüm kadınlar aynı semptomları aynı yoğunlukta yaşamayabilir. Aslında, bazı durumlarda kadınlar belirtileri görmezden gelebilir ya da yanlış yorumlayabilirler.

Bu aşama önceden tahmin edebileceğiniz bir anda başlamaz ya da net bir süre boyunca devam etmez. Genelde, çoğu kadın doğum belirtilerini farklı şekilde deneyimler. Doğumun bu erken belirtileri birkaç saat ile bir iki haftaya kadar devam eden bir süre boyunca görülebilir.

Doğumun başladığını gösteren işaretler

Doğumun başlayacağı zamanı tam olarak tahmin etmek imkansızdır. Ancak, kafa karışıklığını önlemek ve annede oluşabilecek anksiyeteyi azaltmak için ortaya çıkan değişiklikleri anlamak önemlidir:

1. Braxton Hicks kasılmalarının sıklığının artması

Pratik kasılmalar olarak da bilinen bu kasılmalar çocuğunuzun doğumu yaklaştıkça daha belirgin hale gelmeye başlar ve sıklaşır.

Kasılmalar doğumun erken safhaları sırasında daha düzensiz olacaktır. Bu kasılmalar gerçekleşir çünkü rahim duvarı dilatasyona hazırlanmaktadır.

Braxton Hicks kasılmaları her 10 veya 20 dakikada bir ortaya çıkabilir. Bu nedenle anneler çoğu zaman bu kasılmaları doğum sancısı ile karıştırırlar.

Ancak, bu kasılmalar daha yoğun bir hale gelmez ve biraz dinlendikten sonra kaybolur. Kasılmaların doğum sancısı değil, doğumun erken safhalarında görülen belirtilerin bir parçası olduğunu bu şekilde anlayabilirsiniz.

erken doğum belirtileri

2. Bebek aşağı doğru iner ve pelvis kare bir form alır

Bebek doğum için hazırlanırken aşağı doğru inmeye başlar. Sonuç olarak, bebeğiniz daha az hareket etmek zorunda kalır, çünkü artık kıpırdayacağı alan oldukça daralmıştır.

Anne adayları bu aşamada pelviste ve rektal bölgede daha fazla baskı ve ağırlık hissederler. Bunun yanında, nefes almanın da zorlaştığını fark edeceklerdir.

Normalde, bebekler 37 ya da 38. haftalarda aşağı doğru hareket etmeye başlar. Ancak, eğer bu annenin ilk doğumu değilse, bebek diğer kardeşlere göre daha ileri bir tarihte aşağı inebilir.

3. Uterus duvarındaki değişiklikler

Erken doğum belirtilerinin ortaya çıktığı sırada rahim ağzı – veya uterus duvarı – daha esnek hale gelir ve genişlemeye başlar. Bebeğinizin doğum anı yaklaştıkça, doktorunuz ne kadar genişliğe ulaştığınızı ve rahim ağzının daha ne kadar açılması gerektiğini kontrol edecektir.

4. Sık sık idrara çıkma ihtiyacı

Bu, uterusun mesaneye baskı yapması ve mesaneye daha az alan bırakması nedeniyle oluşur. Bu sorun hamilelik sürecinde daha sık görünse de, doğumun erken safhalarında daha yoğun hale gelir.

5. Mukus tıkacın düşmesi (Nişan gelmesi)

Mukus tıkacı, rahim ağzında birikerek servikal kanalı tıkayan ve uterusu bakteri ve patojenlerden koruyan yoğun bir sıvıdır. Rahim ağzı genişlediğinde, mukus tıkacı serbest kalır ve düşer.

Bu, bir kerede veya birkaç gün boyunca azar azar gerçekleşebilir. Bazı kadınlar fark etmeyebilir. Bazı kadınlar ise, içinde bir miktar kan da barındırabilen, jel benzeri akıntıyı fark eder.

6. Her şeyin hazırlanmasını sağlamak

Bir bebeğin doğacağı an yaklaşırken, anneler doğum için her şeyi hazırlamaya başlamak gibi doğal bir ihtiyaç geliştirir. Bu içgüdüye “yuva yapma içgüdüsü” denir.

Annelerin her şeyi düzenleme ve planlanan hazırlıkları yapma eğilimi doğumun erken safhalarında artar, bu davranışın diğer türlerde de görülen biyolojik bir paternle ilgisi bulunmaktadır.

7. Sinirlilik

Bazı durumlarda bu her zaman gerçekleşmese de, doğum sürecinin başlarında kadınlar genellikle daha hassas ya da daha sinirli bir ruh haline bürünebilir. Bunun hamilelik sırasında, özellikle de son aşamada meydana gelen birçok hormon seviyesindeki değişiklikler ile ilgisi vardır.

hamilelikte yuvalama içgüdüsü

8. Suyun gelmesi

Bir kadının suyu geldiğinde, bu doğumun oldukça yakın olduğunun bir işaretidir. Bu, bebeği koruyan ve kaplayan amniyon sıvısının, içinde bulunduğu kesenin yırtıldığı anı ifade eder.

Bu olduğunda, beyazımsı berrak bir sıvı gelir. Suyun gelmesi diğer tüm belirtilerden farklıdır, çünkü kadının onu tutması imkansızdır.

Kasılmalar suyun gelmesinde birkaç saat sonra ortaya çıkmazsa, mutlaka hastaneye gitmelisiniz. Bebeğiniz amniyotik sıvı olmadan çok uzun yaşayamayacağı için doktorunuz muhtemelen doğumun başlatılmasını isteyecektir.

Gördüğünüz gibi, doğa kadın vücudunda doğum için bir takım değişiklikler meydana getirir ve yeni bir bebeğin gelişine hazırlar. Doğumun ilk safhalarında gerçekleşen bu hazırlıklar, her kadın için farklı şekilde ortaya çıkabilir, her anne için doğum süreci benzersiz bir deneyimdir.

Buna rağmen, doğumun bu sekiz erken belirtisini bilmeniz sizin için oldukça önemlidir, böylece belirtiler oluştukça sizi nasıl bir sürecin beklediğini aşağı yukarı tahmin edeceksiniz. Bu, hamileliğinizin son aşamasını daha rahat bir şekilde karşılamanızı sağlayacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.