Doğum Esnasında Hemoroit: Bilinmesi Gerekenler

Hemoroitlerin nedeni genellikle doğum esnasında ıkınma ya da hamileliğe bağlı diğer problemlerdir. Bu makalede, bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız.
Doğum Esnasında Hemoroit: Bilinmesi Gerekenler

Son Güncelleme: 27 Şubat, 2019

Bu makalede, doğum sırasında hemoroit nedenlerini ve sebep olabilecekleri ağrıyı hafifletmek için alabileceğiniz önlemlerden bahsedeceğiz.

Hemoroitler, rektumda ya da anal kanalda bulunan damarların iltihaplanmasının bir sonucudur. Hamilelikte çok yaygın bir sorun olsa da, doğum esnasında ıkınırken de gelişebilirler.

Hamilelik sırasında, rahim altındaki damarların şişmeye ya da genişlemeye maruz kalması muhtemeldir. Uterusun anal bölgedeki damarlar üzerindeki yoğun basıncı genellikle hemoroite neden olur.

Hamilelik ya da doğum esnasında ortaya çıkmasına ek olarak, hemoroitler doğum sonrası vücudun hamilelikte ihtiyaç duyulan ekstra sıvıları atması ve anne sütü üretmeye başlamasıyla oluşan kabızlıktan da kaynaklanabilir.

Hemoroit neden ortaya çıkar?

Hemoroit, doğum sonucu ve anüs üzerinde artan baskı sonucu ortaya çıkabilir. Ancak bununla beraber, hastalığın başka nedenleri de var. Aslında, kadınların hamilelik sırasında yaşadıkları fiziksel değişiklikler genellikle hemoroite neden olanlar ile aynıdır.

Bu dönemde uterus, hamile kadının içindeki bebeğin büyüklüğünün de artmaya başlamasıyla birlikte büyümeye başlar. Bu süreç kan akışında azalmaya yol açar. Bu değişiklikler, alt vücuttaki kan basıncındaki artıştan dolayı hemoroitlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hemoroitler içten veya dıştan oluşabilir. Rektumun içinde oluşurlarsa, iç hemoroit denir. Anüs dışında gelişirlerse dış hemoroit olarak bilinirler.

Ek olarak, kanama, damarların rektuma dönmeden önce anüs içinden çıkış noktasına doğru genişlemesi sonucu ortaya çıkan iç hemoroitin önemli bir belirtisidir.

hastanede hamile kadın hemoroit ağrısı

Dış hemoroitler, genellikle anal orifisin yakınında cilt üzerinde görülürler. Genellikle iki hafta sonra kaybolurlar.

Hamile kadınların çoğu, sağlıklı kalmak için demir takviyesi alır. Bununla birlikte, bu minerali yüksek miktarlarda tüketmek kabızlığa neden olabilir. Bu hemoroitlerin başlangıcında önemli bir faktördür.

Doğum sırasında hemoroit nasıl önlenir?

Hemoroitlere doğum sırasında ıkınma neden olur ancak doğumdan sonra kabızlıktan da kaynaklanabilirler. Bunu önlemenin birkaç yolu aşağıdaki gibidir:

1. Susuz kalmayın

Her şeyden önce, hamilelik boyunca vücudunuza yeterli hidrasyonu sağlamak için bol bol su içmelisiniz. Gerçek şu ki günde en az 1.5 ila 2 litre su tüketmelisiniz. Bu genellikle dışkıyı yumuşatmaya ve tahliyesini kolaylaştırmaya yardımcı olur.

2. Lif bakımından zengin bir diyet uygulayın

Lif içeren bir diyet, kabızlığa bağlı rahatsızlıklar için en iyi çözümdür. Bunun nedeni bu diyetin büyük porsiyonlarda meyve, sebze ve tahılları içermesidir. Örneğin, portakallar kabızlıkla mücadele için harika ve doğal bir müshildir.

“Hamilelik sırasında kadınların yaşadıkları fiziksel değişiklikler genellikle hemoroite neden olanlar ile aynıdır.”

3. Olumsuz duyguları kontrol etmeye çalışın

Duygusal stresi kontrol etmek ve çoğalmadan önce hissettiğiniz gereksiz endişeleri ortadan kaldırmak önemlidir.

Stres, anal boşluğun damarlarını genişleten kan basıncını arttırma kabiliyetine sahiptir. Sonuç: can sıkıcı hemoroit.

pilates topu egzersiz yapan kadın

4. Düzenli fiziksel aktivite yapın

Son olarak, hamilelik sırasında düzenli fiziksel egzersiz yapmanın kolay olmayacağını aklınızda bulundurmanız gerekir. Ancak, uzun süre oturmaktan kaçınmak da önemlidir.

Yürümek, vücutta kan akışını teşvik ederken kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, bu nedenle hemoroitlerle mücadelede faydalıdır.

Doğumdan sonra, patlayan bir hemoroitin iyileşmesi, iltihabı azaltmak için lokal bir tedavi ile fitil, krem ya da lokal kortikosteroid gerektirir. Sindirim sürecinizi normale döndürmek çok önemlidir.

Son olarak, hemoroitleri, gelecekte bir anne olarak sağlığınıza dikkat etmeniz gerektiğini gösteren bir işaret olarak düşünün. Duygusal stres ve anksiyeteden kaçınırken diyetinize, su içmeye ve egzersizlere daha fazla dikkat edin.

Bu şekilde hemoroitleri önleyebilirsiniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • AMARILLO, H. R., & AMARILLO, H. A. (2009). Hemorroides y sus complicaciones. Cirugía digestiva. In. Buenos Aires, 1-17. http://www.sacd.org.ar/tsetentaycinco.pdf
  • HEQUERA, J.A.; DEZANZO, V. (1997). Enfermedades Quirúrgicas de la Región Anal. Ed. Akadia. Buenos Aires. 105-107.
  • Laurrieta-Saiz, I., Alonso-Salcines, A., Alconero-Camarero, A. R., Urquiza, M. T. G., Terán-Muñoz, O., & López-Mirones, M. (2015). Plan de cuidados estandarizado durante el puerperio inmediato del parto normal. Nuberos Científica, 2(15).
  • Vila, J. V., & Armengol, J. G. (2012). GUÍA DE PRÁCTICA CLÍNICA: HEMORROIDES. Guía de Cirugía Colorrectal de la AEC, 64-74. http://ucpvalencia.es/wp-content/uploads/2015/10/Gu%C3%ADa-de-cuidados-Hemorroides.pdf
  • WHITEHEAD, W. (1882). The surgical treatment of hemorrhoids. Br. Med. J. 1: 148-150.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.