Doğumun başladığını nasıl anlarsınız?

Doğumun başladığını nasıl anlarsınız?

Son Güncelleme: 01 Mart, 2018

Doğum anı, her ailenin dört gözle beklediği anlardan biridir ve genel olarak, doğumun başladığını gösteren işaretlerin ne olduğunu bilmemek kaygıya sebep olur.

Doğum yapma zamanı geldiğinde ortaya çıkan en belirgin ve bilinen işaretlere ek olarak, doğum gününün yakın olduğunu ve hazırlanmaya başlamanız gerektiğini söyleyen başka işaretler vardır.

Erken doğum semptomları

Hamileliğinizin son haftalarında vücudunuz size çocuğunuzu yakında göreceğinizi müjdeleyen işaretler verecektir.

  1. Pelvis iner. Doğumdan önceki birkaç haftada bebeğiniz pelvisinizin içine inmeye başlar. Bu, bebeğin dünyaya gelme konumunda olduğu için olur. Bu gerçekleştiğinde sık sık idrara çıkma ihtiyacını hissedersiniz, çünkü bebeğin başı mesanenize bastırır.
  2. Serviks genişler. Bebeğinize yol göstermek için, serviks doğumdan önceki günler ve haftalar boyunca genişlemeye başlar. Doktorun uyguladığı kontrollerde vücudunuzun düzgün şekilde hazır olup olmadığını görmek için genişleme ölçülmelidir.
  3. Daha fazla karın ve sırt ağrısı hissedeceksiniz. Özellikle ilk kez doğum yapmıyorsanız doğum başlamak üzereyken karın ağrısı yaşayacaksını; bel ve eklemleriniz vücut hazırlığınızın bir parçası olarak esneyecek.
  4. İshal olabilirsiniz. Uterus kasları gibi, vücudunuzdaki diğer kaslar da doğuma hazırlanmak için gevşer. Buna rektum kasları da dahildir ve normal olmayan bağırsak hareketleri gözlenebilir. Bol su içmeyi unutmayın.
    hamile eşinin elini tutan baba
  5. Kilo almayı bırakırsınız ve hatta birkaç kilo bile verebilirsiniz. Kilo alma, gebeliğin sonları yaklaştıkça ortadan kaybolma eğilimi gösterir, pek çok anne kilo vermeye başlar. Ancak bu bebeğinizin doğumdaki kilosunu etkilemeyeceği için endişelenilmemesi gerekmektedir. Bu durumun sebebi amniyotik sıvı seviyelerinin daha düşük olmasıdır.
  6. Her zamankinden çok daha yorgun hissedeceksiniz. Gebeliğin son üç ayı boyunca geceler eskisinden biraz daha zor olabilir. Sürekli idrara çıkma ihtiyacı ve aşırı yorgunluk arasında uyku daha zor olacaktır. Geceleri iyi uyuyamıyorsanız, dinlenme saatini düzeltmek için gün boyunca şekerleme yapmayı deneyin.
  7. Eklemleriniz gevşer. Hamilelik sırasında salgılanan bir hormon olan relaksin bağ dokularının gevşemesini sağlar. Doğuma girmeden önce, vücuttaki bütün eklemler daha gevşek olacaktır, çünkü bebek bu şekilde pelvisten geçebilir.

Doğumun yaklaştığına dair işaretler

yenidoğan bebeği kucağında anne
  1. Vajinal akıntı renk ve doku değiştirir. Gebeliğin son günlerinde, çok yoğun olmayan bir akıntı veya rahimden gelen bir çeşit mukoza olabilir. Bazı durumlarda, küçük kan damlaları olur ve eğer gebeliğin son haftalarındaysanız, her şeye hazır olarak hastaneye gitmelisiniz.
  2. Daha güçlü ve daha sık kasılmalar hissedersiniz. Kasılmalar, doğumun son haftalarının başladığının bir işaretidir. Rahim büyük gün için genişlerken karnınızdaki kasılmaları hissedebilirsiniz. Doğum kasılmalarının bazı özellikleri şöyledir:
  • Kasılmalar güçlenir, azalmaz.
  • Konumunuzu değiştirirseniz bile, acı devam eder.
  • Sırttan başlar, karna, bazen de bacaklara ilerler.
  • Progresif, daha sık ve daha acı vericidirler ve bebek doğana kadar durmazlar.
  1. Suyun gelmesi. Doğumun yakında olduğunun belirtilerinden biri, suyun geldiği andır; ancak birçok durumda bu olmaz ve diğer işaretlere dikkat etmemiz gerekir. Suyun gelmesi gebeliklerin yalnızca %15’inde gerçekleşir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.