Hamileliğinizin 9. Haftasında Ne Beklemelisiniz?

Hamileliğinizin 9. Haftasında Ne Beklemelisiniz?

Son Güncelleme: 28 Nisan, 2019

Hamileliğin 9. haftası sonrasında, bebeğiniz fetüs olarak isimlendirilir. Bu süreç, tıbbi olarak fetal süreç olarak bilinir. Bebek henüz belirli bir şekle sahip olmasa da, fetal süreç boyunca normal bir bebek şeklini almaya başlar ancak boyut olarak büyük bir fasulye boyutundadır.

Hamileliğin 9. haftası boyunca embriyonun oluşumu

Bu hafta boyunca, anne, bebeğin hareket etmeye başladığını hissedebilir. Bununla birlikte, bu hareketler kasıtlı değildir. Aksine, bebeğin yeni sahip olmaya başladığı refleksler yüzünden oluşur. Bebeğin kasları henüz beyinden gelen talimatları uygulamak için hazır değildir.

Dış değişimler

Hamileliğin 9. haftası boyunca da bebeğin cinsiyetini öğrenmek mümkün değildir. Bunun sebebi organların daha şekillenmemiş olmasıdır. Bununla birlikte, fetüs yumurta döllendiği andan itibaren bir cinsiyete sahiptir ancak gözlemlenemez.

Kafa kısmı vücudun geri kalanına göre daha büyük olmaya devam etse de, normal boyuta en yakın olduğu zaman 9. haftadır. Bu süreçte ayrıca bebeğin parmak izi de oluşmuştur.

hamileliğin evreleri

Bebeğin ağzı da şekillenmiştir ve bu yüzden bebek istemsiz bir şekilde ağzını açıp kapatır. Bu durum gelecek haftalarda değişir çünkü beyin ve kaslar arasındaki bağlantı kurulmuş olduğundan istemsiz hareketler kontrol edilebilir.

İç Değişimler

Hamileliğin bu sürecinde, bütün sistemler basit düzeyde oluşmuştur ve bütün sinirler organlarla bağlanmıştır.

Eğer bebeğinizin kalp atışlarını dinleyebilirseniz, ritmin son derece hızlı olduğunu fark edeceksiniz. Bu ritim, 45 dakika egzersiz yapan bir yetişkinin kalp atış hızıyla karşılaştırılabilir. Kan, vücutta dolaşmaya başlar.

Bu süreçte cilt üzerinden iskelet de gözlemlenebilir çünkü cilt yarı saydam haldedir. Kemiklerde henüz kalsiyum bulunmaz, sadece kıkırdaktan oluşur.

Sizin vücudunuz nasıl değişir?

Bu hafta boyunca, memeleriniz büyümüş olacak ve daha hassaslaşacak. Bazen meme başı çevresinde küçük noktalar görülebilir.

Bu beyaz noktaların bilimsel adı Montgomery bezleridir. Süt üretiminden önce görünürler ve bu bezlerin amacı yağ üreterek meme ucunu nemli tutmaktır.

Bu süreçte, annenin rahmi normalin iki katına çıkar. Bu nedenle şişkinlik hissi ve istemsiz flatülans salımı olacaktır. Bununla birlikte, bebek henüz rahim dışına ilerlememiştir.

İlk doktor muayenesi

İlk doktor muayenesi, 9. ve 12. haftalar arasında yapılmalıdır. Böylece bebeğinizin sağlığı hakkında önemli bilgileri öğrenebilirsiniz. Diğer şeylerin yanı sıra, bebeğinizin kan grubunu öğrenebilirsiniz.

hamilelikte doktor muayenesi

İlk muayenede ultrason uygun değildir. Bebeğiniz oldukça hassas ve kırılgan olduğu için, ultrason için henüz hazır değildir. Birkaç hafta içerisinde fetüs gelişerek ultrason için uygun bir hal alacaktır.

“Hamileliğin 9. haftasında, bütün sistemler basit düzeyde oluşmuştur ve bütün sinirler organlarla bağlanmıştır.”

Tavsiyeler

  • Şişkinlik ve gaz hissini rahatlatmak için, hafif şeyler yemeye çalışın. Günde 5-6 öğün yemek iyi olacaktır.
  • Hormonal değişimlerden kaynaklanan mod değişimleri gözlemleyeceğiniz için bazı durumlarda dikkatli olun. Bu sebeple, önemli kararları aniden almamaya özen gösterin.
  • Hamileliğin ilk haftalarında olduğu gibi, mide bulantısı ve kusma meydana gelebilir. Bunun sebebi tansiyonun düşmesidir. Bu nedenle stresli durumlardan kaçınmaya ve sakin olmaya çalışmalısınız.
  • Bu süreçte kendinizi yorgun hissetmeye başlamanız normaldir. Fiziksel çaba gerektiren aktiviteleri azaltmanız iyi bir fikir olacaktır.

Bebeğinizi ilk göreceğiniz anın bir türlü gelmediğini düşünseniz de, haftalar geçtikçe yaşadığınız değişimler sizi bir arada tutan bağı güçlendirmenize yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • García Mendoza, Isabel María. “Efecto del jengibre dietético como método alternativo para paliar náuseas y vómitos en el embarazo.” (2018).
  • Iñíguez, Camilo, and Sahba Sedaghat. “Enfrentamiento práctico a patologías otorrinolaringológicas frecuentes durante el embarazo, una revisión de la literatura.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 79.2 (2019): 221-228.
  • DE LA MADRE, TORRENTE SANGUÍNEO. “Prueba prenatal no invasiva.” (2015).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.