Ağrılı Hamilelikler: Hamilelik Hep Ağrılı Mıdır?

Tüm hamilelikler ağrılı değildir. Bununla birlikte, bu deneyimi bir kez yaşadıysanız, gelecekte de kendini tekrar edeceğinden korkmanız anlaşılabilir bir durumdur.
Ağrılı Hamilelikler: Hamilelik Hep Ağrılı Mıdır?

Son Güncelleme: 10 Nisan, 2021

Bir kadın hamile olduğunu öğrendiğinde birçok duygu ve soru ortaya çıkar. Bunlar özellikle kendilerinin ve bebeğin sağlığı ile ilgilidir. Ağrılı hamilelikler özellikle de ilk kez hamile olan kadınlar arasında en yaygın endişelerdendir. Bu konuda ne bilmelisiniz?

Hamilelik sırasında kadınlar birçok fiziksel ve duygusal değişiklik yaşarlar. Bebeğiniz karnınızda büyürken, hormon seviyeleriniz ve hayatınız değişim yaşar.

Hamilelik ilerledikçe yeni rahatsızlıkların ortaya çıkması normaldir. Kadın için yeni deneyimler olduğundan, bunlarla nasıl başa çıkılacağını anlamak her zaman kolay olmayabilir.

Ağrılı hamileliklerde, nasıl tepki vereceğini bilmek için sakin kalmak ve her semptomu derinlemesine araştırmak en iyisidir. Tabii ki, doktorunuzun tavsiyesi de her zaman dikkate alınmalıdır.

Ağrılı hamilelikler

Hamilelik döneminde anne bazı yaygın rahatsızlıklar yaşayabilir. Bununla birlikte, komplikasyonları önlemek için bu semptomların varyasyonlarına karşı her zaman dikkatli olmak gerekir. Bu semptomlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Baş ağrısı

Hamilelikte baş ağrıları çok sık görülür ancak bu ağrıları rahatlama teknikleriyle kolaylıkla rahatlatmak mümkündür. Bu teknikler ayrıca bebeğe zarar verebilecek herhangi bir ilacı almaktan kaçınmanıza da yardımcı olur. Bu yöntemler etkisiz kalırsa ve bir tedaviye ihtiyaç duyarsanız,  doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Bununla birlikte, baş ağrıları aynı zamanda preeklampsinin bir işareti olabilir. Bu terim, hamilelik sırasındaki yüksek tansiyonu ifade eder. Bu durum ortaya çıktığında, hipertansiyonun herhangi bir belirtisini kontrol etmek için tedavi görmeli ve dinlenmelisiniz.

Karın veya kasık ağrısı

Bu semptomlar genellikle gebeliğin 17. ve 26. haftaları arasında kendini gösterir. Rahim büyüdükçe etrafındaki yuvarlak bağlar daha fazla destek sağlamak için gerilir. Bu, karnın bir veya her iki kısmında keskin bir ağrıya neden olur.

hamile kadın

Bu rahatsızlığın endişe verici olması gerekmez çünkü genellikle yataktan veya sandalyeden hızlı kalkma, sert öksürme veya çeşitli diğer günlük eylemlerin sonucunda oluşur.

Yürüme ve spor yapma gibi fiziksel aktiviteler de bu tür ağrılara neden olur. Ağrıyı hafifletmek için, rahatsızlık hissedilmeyen etkilenmeyen tarafa yavaşça oturmak veya uzanmak ve geçene kadar yavaş nefes almak en iyisidir.

“Her hamilelik farklıdır. Kadının bedeni, durumuna bağlı olarak süreci farklı şekilde deneyimler.”

Sırt Ağrısı

Ağrılı gebeliklerde sırt ağrısı da oldukça yaygındır. Bacak ağrısında olduğu gibi, kadının kilo alması bu rahatsızlığın başlıca nedenidir.

Rahatsızlığı azaltmak için yapabilecekleriniz sık sık yürümek ve esnemek, bacaklarınızın arasında bir yastıkla uyumak, uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak ve etkilenen bölgeye sıcak veya soğuk kompres uygulamaktır.

Braxton Hicks kasılmaları

Hamileliğin son yarısında anne adayı rahimde ara sıra kasılmalar yaşayabilir. Yaklaşık 37. haftada bu kasılmalar daha sık, düzensiz ve daha az ağrılı hale gelmelidir. Doğum tarihi yaklaşırken, bu tür bir kasılma, doğumun başlamak üzere olduğunu gösterir.

hamilelikle kasılmalar

Saatte altı kezden daha fazla ortaya çıkan bel ağrısının eşlik ettiği kasılmalar yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla iletişime geçin. Ek olarak, olası komplikasyonları ortadan kaldırmak için bir check-up yaptırmanız da gerekebilir.

Maalesef ağrılı gebelikler tahmin edilenden daha yaygındır. Böyle bir hamilelik geçirmiş olmak, bir sonraki hamilelikte aynı şeyler yaşanacağı anlamına gelmez.

Her hamilelik farklıdır. Her kadının vücudu, durumuna bağlı olarak süreci belirli bir şekilde deneyimler.

Hamilelik sırasında kadınların duygusal ve fiziksel durumu, kişiden kişiye tamamen zıt özellikler gösterebilir. Bu nedenle ağrısız bir hamilelik geçiren kişinin, sonraki hamileliğinin de bu şekilde olacağının garantisi yoktur.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.