Hamilelik Sırasında İçebileceğiniz Çaylar

Hamile olmak, bir şeylerden mahrum kalmakla eş anlamlı değildir. Eğer çay içmeyi seviyorsanız, size -tabi ki doktorunuzun da onayı ile- içebileceğiniz birkaç çay tarifinden bahsetmek istiyoruz.
Hamilelik Sırasında İçebileceğiniz Çaylar

Son Güncelleme: 30 Nisan, 2019

Çay ya da doğal bitkilerle yapılan diğer sıcak içecekleri içmek her zaman için sağlıklı olarak kabul edilmiştir. Hamilelik esnasında, belli bir rahatsızlık hissedersiniz, bu rahatsızlığı gidermek için sıcak bir içeceğin tadını çıkarmak sizin için rahatlatıcı ve ideal olacaktır.

Tabii ki, hamilelik sırasında tüketeceğiniz istisnasız her şeyi doktorunuz onaylamalıdır. Bu yüzden, bu bilgilendirici yazımızda sizlere, beslenme uzmanlarına göre sağlığınızı etkilemeyecek olan ve hamilelik sırasında içebileceğiniz çaylar hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bununla beraber, bu içecekleri tüketmeden önce yine de doktorunuza danışmanız çok önemlidir.

Dikkate alınacak ilk hususlar

Genel sağlığınıza katkıda bulunacak ve günlük olarak tüketebileceğiniz çeşitli çaylar vardır. Bunları hamileyken de içebilirsiniz ama yine de çok sık içmemelisiniz.

Hamilelikte tüketilmeye uygun olan birçok bitki gibi, pek çok çay da kan basıncına etkide bulunacak, laksatif, uyarıcı ya da  düşüğe sebep olacak etkilere sahip olabilir.

Buna örnek olarak genellikle Güney Amerika ülkelerinde yetişen siyah çay, yeşil çay ya da koka yaprağı çayı verilebilir. Öyleyse, öncelikle hangi içeceklerin kesinlikle yasak olduğu ile başlayalım.

Hamilelik sırasında yasak olan çaylar

Aşağıda listelediğimiz bitkiler hamileyseniz kesinlikle yasaktır. Hatta, bunları düzensiz aralıklarla içiyor olmanız hem sizin hem de bebeğinizin üzerindeki ciddi etkilerini azaltmayacaktır. Buna dikkat edin ve bu çayları bir süreliğine mutfağınızdan çıkarın.

  • Uçkun: Rahim kasılmalarına sebep olur ve düşüğe yol açabilir.
  • Aloe vera ve ginseng: Bu bitkilerin diüretik etkileri vardır ve ishale sebep olarak vücudunuzda dehidrasyona sebep olabilir.
  • Meyan kökü: Bu bitkinin etkileri kan basıncını artırır.
  • Mabet Ağacı bitkisi: Bu bitki, bebeğinizin kalp hastalığı yaşamasına sebep olabilir ve ayrıca sizin de sindirim sistemine bağlı sorunlar yaşamanıza yol açabilir.
  • Okaliptus: Kusma ve ishale sebep olabilir, bu bitkiyi bebeğinizi emzirirken de kullanmamanız gerekir.
  • Boldo: Bu bitki de düşüğe sebep olacak etkilere sahip olan bir bitkidir.
kızıl saçlı hamile kadın

Yasak olan bitkiler arasında ayrıca şunlar da öne çıkmaktadır: yarpuz otu çayı, adaçayı, biberiye, kediotu çayı, rezene, gotu kola, ardıç, kereviz ve mine çiçeği çayı.

Hamilelik sırasında içebileceğiniz çaylar

Hamilelikte yasak olan çaylar listesi belki sizi hayal kırıklığına uğratmış olabilir çünkü birçok popüler çayı içermektedir. Öte yandan, size iyi bir haberimiz var: H ala çok lezzetli ve sağlıklı çay seçenekleriniz bulunuyor.

1. Kırmızı çalı çayı

Kırmızı çalı ya da roybos çayı, lezzetli olduğu gibi aynı zamanda bakliyat ailesine aittir. Bu yüzden, birçok çayda olan ve demir emilimine engel olan tanin içermez.

2. Yasemin çayı

Bu çayın aromasının hemen etki eden bir sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Benzer şekilde, bu çayın özellikleri, hamilelikte karşılaşılan birçok yaygın rahatsızlığı iyileştirmek için faydalıdır.

3. Limon çayı

Limon çayı, hem lezzetlidir hem de midedeki rahatsızlığı yatıştırmaya yarar. Ayrıca, bu çayı hazırlamak çok kolaydır ve biraz bal da eklediğinizde karşı koyulmaz olacaktır.

4. Kekik çayı

Bu bitki, vücuda birçok vitamin sağlar ve antioksidan, demir, manganez ve kalsiyum açısından iyi bir kaynaktır.

“Hamilelik sırasında tüketilebilecek birçok bitki olduğu gibi, laksatif, düşüğe sebep olacak ve uyarıcı etkileri olduğu için yasak olan da pek çok bitki vardır.”

5. Isırgan otu çayı

Isırgan otu, vücut için çok faydalı besinlere sahiptir. Bu bitkinin faydaları karaciğerde ve merkezi sinir sisteminde kendini gösterir. Uterotonik olarak görev görür, hemoglobin sayısını artırır ve metabolizmayı aktifleştirir.

6. Zencefil çayı

Bu çay, hamilelik sırasında görülen bulantı ile başa çıkmada çok iyidir ve ayrıca, solunum ve boğaz rahatsızlıkları için de birçok faydası vardır. Yemek yapmada kullanılan diğer baharatların yanında zencefil çayını içmenin avantajı, gebeliğe hiç olumsuz bir etkisi olmamasıdır.

limonlu çay tutan eller

7. Ahududu çayı

Ahududu çayı, hamile kadınlar arasında çok popülerdir, rahim duvarındaki kasları güçlendirerek düşük yapma olasılığını azaltır. Öte yandan, ahududu çayı, demir, fosfor, potasyum ve C, E ve B gibi temel vitaminler açısından da zengindir.

Son olarak, tıbbi geçmişinizi daha iyi bilen doğum uzmanınıza danışmanızı hatırlatmak isteriz.

Doğum uzmanınız, sizin klinik hastalık geçmişinize ya da içinde bulunduğunuz gebelik sürecine bakarak içebileceğiniz çaylar hakkında daha doğru bilgi verecektir. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.