Hamileyken Emniyet Kemeri Takmak Güvenli Midir?

Hamile olduğunuzda, günlük aktiviteler de dahil olmak üzere düşünmeniz gereken pek çok şey vardır. Arabayla seyahat etmek de buna dahildir. Bu yazımızda, hamileyken emniyet kemeri takmanın güvenli olup olmadığına bir göz atacağız.
Hamileyken Emniyet Kemeri Takmak Güvenli Midir?

Son Güncelleme: 14 Haziran, 2020

Emniyet kemeri takmanın hayatları kurtarmaya yardımcı olduğu ve bir kaza sırasında ciddi yara almayı önlediği tartışılmaz bir gerçektir. Bu nedenle, hamileyken emniyet kemeri takmak önemlidir.

Hamileliğin sonlarına yaklaşan kadınlar, emniyet kemeri takmanın güvenli olup olmadığını merak eder. Bebek anne karnında korunuyor olsa da, her arabaya bindiğinizde üç noktalı emniyet kemeri takmanın önemli olduğunu belirtmek gerekir.

Bu, hamileliğin son haftalarında bile güvenliğinizi artıracak bir önlemdir. Kemerin üç noktası olmalıdır. Biri omuzdan diğeri ise kucaktan geçmelidir. Bu tür kemerler, bir kaza sonrasında baskıyı annenin vücudundan uzaklaştırır.

Kucaktan geçen kemeri karnınızın alt kısmına yerleştirmelisiniz. Eğer karnınızın bir yanından diğer yanına yerleştirirseniz, baskı plasentada sorunlara yol açabilir ve bebeğinize zarar verebilir. Kemerin mümkün olduğunca sıkı olmasına özen gösterin.

Hamileyken emniyet kemeri takmak hayati önem taşır

Eğer araçla seyahat ederken kesinlikle yapılması gereken bir şey varsa, o da emniyet kemeri takmaktır. Aynı durum, hamile kadınlar için de geçerlidir. Sadece raporlu bir sağlık sorununuz varsa hamileyken emniyet kemerini takmadan seyahat edebilirsiniz.

Bununla birlikte, hamilelik ilerledikçe arabanın içerisinde uzun süre oturmak rahatsızlık hissi verebilir. Eğer uzun bir yolculuk yapmanız gerekiyorsa, bileklerinizin ve bacaklarınızın şişmesini önlemek için her 90 dakikada bir kısa molalar verin.

Ayrıca, sırt ağrısını önlemek için sırtınıza bir yastık koyabilirsiniz. Eğer bir kaza geçirdiyseniz, ciddi bir şey olmasa ve kendinizi iyi hissetseniz bile, bebeğinizin zarar görmediğinden emin olmak için en kısa sürede doktora gitmelisiniz.

ailecek yolculuk yapmak

“Hamile kadınlar da dahil olmak üzere herkes arabayla seyahat ederken emniyet kemerini takmalıdır.”

Hamileyken emniyet kemeri takmak için tavsiyeler

Eğer hamileyseniz ve araba yolculuğuna çıkacaksanız, emniyet kemeriyle ilgili aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:

  • Omzunuzdan geçen kemerin göğüs aranızda olduğundan emin olun.
  • Karnınızdan geçen kemerin ise karnınızın alt kısmında durmasına özen gösterin.
  • Eğer arabayı kullanan kişi sizseniz, karnınıza uygun bir alan yaratın ancak koltuğu araba kullanmanızı zor hale getirecek kadar geri almayın. Gaza ve frene kolaylıkla erişebilmelisiniz.
  • Koltuğun pozisyonunu değiştirirseniz aynaları kontrol etmeyi unutmayın.
  • Arka koltukta bile otursanız emniyet kemerinizi her zaman takmalısınız.
  • Ön koltuğu olabildiğince geriye alın. Böylece, hava yastığının etkisinden korunmuş olursunuz.
  • Karnınızın altından geçen emniyet kemeri, pelvik bölgenize rahat bir şekilde oturmalıdır.
  • Omzunuzdan geçen kemer ise göğüs arasında olmalıdır. Emniyet kemeri asla doğrudan karnınızı etkilememelidir.
  • Emniyet kemerinizi asla arkadan geçirmeyin ve kemerin uzunluğunu iyi ayarlayın.
  • Emniyet kemerinin sıkılığını kontrol edin.
hamileyken araba kullanmak

Hamileyken hava yastığının riski var mıdır?

Hamile olun ya da olmayın, hava yastığını asla devre dışı bırakmamalısınız. Eğer ön koltukta oturuyorsanız, koltuğu olabildiğince geri yaslayın. Böylece, karnınız ve arabanın ön kısmı arasında mümkün olan en çok mesafeyi bırakmış olursunuz.

Bebeğiniz büyüdükçe, karnınız ve direksiyon arasında yeteri kadar mesafe kalması zorlaşabilir. Eğer direksiyonunuz ayarlıysa, direksiyonun karnınıza değil göğüs kafesinize doğru bakmasını sağlayın.

Bunun yanı sıra, hava yastığının sizi ve bebeğinizi bir kaza sırasında koruduğunu ve herhangi bir talihsizlikle karşılaşmanızı önlediğini unutmayın.

Son olarak, aksini söyleyen bir doktor raporu olmadıkça hamileyken emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Eğer bir engeliniz varsa, polisin talebi üzerine bunu göstermelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.