Müköz Tıkacı Nedir?

Hamileliğin sonlarında, idrar yaparken sıklıkla jelimsi bir akıntı görülür. Bu bir anneyi alarma geçirebilir! Ancak bu sıvı doğumun yakında gerçekleşeceğini ve tamamen normal olduğunu gösterir.
Müköz Tıkacı Nedir?

Son Güncelleme: 26 Ağustos, 2019

Son randevunuz yaklaşırken, doğum uzmanınız sizi müköz tıkacı konusunda uyaracaktır. Bu, doğum yapmadan önce atılan beyazımsı veya sarımsı bir sıvı anlamına gelir.

Rahim dinamiğinize bağlı olarak, doğumdan saatler, günler veya haftalar önce bunu atabilirsiniz.

Su, proteinler, enzimler ve immünoglobulinlerden oluşan akıntı yoğundur. Gebeliğin ilk haftalarında oluşur. Adından da anlaşılacağı gibi, uterusu vajinadan ayırarak rahim boynu için “tıkaç” görevi görür. Gebeliğin 40. haftasının çoğu veya tamamı boyunca endoservikal bölgede kalır.

Bazen, bu jelatinimsi akıntıya az miktarda kan eşlik edebilir. Endişelenecek bir şey yoktur. Müköz tıkacı uterus boynuna aylarca bağlı kalmıştır ve ayrıldığında bazı kan damarlarının patlaması mümkündür.

Müköz Tıkacının Amacı Nedir?

Müköz tıkacı koruyucu bir kalkan görevi görür. Hem annenin rahmini hem de bebeği korur. Rahim boşluğunda birçok enfeksiyona yol açabilecek diğer mikropların yanı sıra bakteri ve mantarları da uzak tutar.

İlk kez anne olanlar için yeni bir deneyimdir. Farkında olmadan (idrar yaparken) akıntı yaşayabilir veya iç çamaşırınızda lekelenme fark edebilirsiniz.

Bu çok bol bir akıntı değildir. Ancak, bunun geliştiğini fark ettiğinizde, seks yapmaktan veya vajinal duştan kaçının. Akıntı atıldıktan sonra uterus boşluğu kirletici unsurlara maruz kalır.

hamilelikte müköz tıkacı

Müköz Tıkacı Ne Zaman Atılır?

Genellikle, müköz tıkacı, uterus aktivitesi başladığında, gebeliğin son aşamasında atılır. Rahim dinamikleri düzenliyse, rahim açılması sırasında olabilir.

Kasılmalarınız düzensizse, mukus bebeğin doğumundan saatler, günler veya haftalar önce ortaya çıkabilir.

Müköz tıkacınız 34 haftadan önce kesilirse derhal doktorunuza danışın. Erken doğumun bir işareti olmasa da, bu aşamada erken doğum veya yetersiz bir serviks belirtisi olabilir.

Erken doğum veya yetersiz bir serviks tehdidi ile karşı karşıya kalındığında, uzman 37. haftadan önce doğumdan kaçınmak için kapsamlı testler yapacak, müdahale edecek veya tedaviyi belirleyecektir. Doğum acilse bebeğin akciğerlerinin olgunlaşması ve tam gelişmesi için çalışmalar yapılması gerekecektir.

Süreçte Ortağınız Olarak Doktorunuz

Son trimesterde müköz tıkacı ile normal akıntı arasındaki farkı nasıl anlayabilirsiniz? Amniyotik sıvı olabilir mi? Leke veya kanama? Tüm bu soruların özellikle de ilk çocuğunuza hamileliğiniz sırasında ortaya çıkması normaldir.

Bariyerin – bazen uyarı olmaksızın- kovulumu doğal bir fiziksel süreçtir. Bununla ilişkili bir sağlık riski yoktur. Fetüsü korumak ve hamileliği mutlu bir sonuca çıkarmak için oluşur. Ancak, özellikleri ve işlevleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir; bu sayede, farklı koşullarda nasıl davranacağınızı öğrenirsiniz.

Hamileliğinizin 40. haftasında kadın doğum uzmanınız yalnızca doktorunuz değil, sürecinizdeki ortağınızdır. Tüm sorularınız, endişeleriniz ve şüphelerinizde onlara başvurabilirsiniz.

hamille kadın doktor randevusunda

Müköz Tıkacı Amniyotik Sıvı Değildir

Müköz tıkacı ile amniyotik sıvı arasındaki farkı ayırt etmek önemlidir. Birincisi, yoğun ve jelimsi bir akıntıdır. Çok belirgin değildir. Şeffaf, bazen beyazımsı, sarımsı veya eğer az miktarlarda kan varsa kahverengidir. Kokusu tatlıdır.

Öte yandan amniyotik sıvı kıvam açısından incedir ve hafifçe klor kokar. İdrara daha fazla benzer.

Her ikisi de doğumun yakın olduğunu gösterir. Amniyotik kesenin yırtılması, zarlar sıkıştığında ve çocuk doğum kanalına girdiğinde, mukus giderildikten sonra meydana gelir.

Temel olarak, amniyotik sıvı, az miktarda kanla karıştırılabilen renksiz bir sudur. Çok koyu renkli bir sıvı görürseniz hemen bir doktora görünmelisiniz.

Aynı şekilde, müköz tıkacı ve kanama arasındaki farkı bilmek önemlidir. Kan parçacıkları görmek normaldir, ancak büyük miktarlarda değildir.

Kanlı salgı bolsa ve devam ederse derhal doktorunuza danışın. Kanama ağrılı veya ağrısız bir şekilde gerçekleşebilir. Plasentada veya başka bir üreme organında bir problem olduğunu gösterir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.