Oligohidramniyozun Komplikasyonları Nelerdir?

Oligohidramniyozun komplikasyonlarını bu yazımızda öğrenebilirsiniz. Bebek için yeterli amniyotik sıvı bulunmaması anlamına gelen bu durum hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Oligohidramniyozun Komplikasyonları Nelerdir?

Son Güncelleme: 28 Haziran, 2019

Oligohidramniyozun komplikasyonları hakkında bilginiz var mı? Bu, amniyotik sıvı seviyesindeki azalmayı ifade eden bir terimdir. Bu sıvı, bebeğin anne karnında yaşayabilmesi için gereklidir.  Bebeğin vücudunun etrafında bir koruma katmanı oluşturur.

Ayrıca, kasların ve solunum organlarının iyi çalışmasına yardımcı olarak, sindirim sistemini düzenler. Gebeliğin oluşumundan 12 gün sonra bu sıvı üretilmeye başlar. Bunun yanı sıra, bebek geliştikçe bu sıvının yoğunluğu da artar.

“Amniyotik sıvı, amniyotik kesenin içinde bulunan, embriyoyu ve gelişen fetüsü çevreleyen bir sıvıdır. Ceninin rahim içinde hareket etmesini sağlayan bu sıvı, hidrolik destek de sağlar. ”

– José Luis García and Claudia García –

Zaman içerisinde, amniyotik sıvının da yardımıyla bebekler hareket etmeye başlar. Eğer bu sıvı çok fazla veya çok az olursa, bebekte gelişme sorunları meydana gelebilir. Bu sıvının fazlalığı polihidramniyoz, azlığı ise oligohidramniyoz olarak adlandırılır.

Oligohidramniyoz nedir ve sizde olduğunu nasıl anlarsınız?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bebeğinizi çevreleyen amniyotik sıvının yetersiz olması anlamına gelen oligohidramniyoz, farklı yöntemlerle ölçülebilir ve bu yöntemlerden bir tanesi de ultrasondur.  Bu ölçümü hamileliğin farkı aşamalarında yaptırarak, durumu kontrol ve tedavi edebilmek mümkündür.

Amniyotik sıvı azlığına ne sebep olur?

  • Yüksek tansiyon, plasentanın ayrılması veya preeklamsi gibi anne ile ilgili sorunlar.
  • Hamile kadının kullandığı ilaçların yan etkileri. Bu ilaçlardan bazıları, nonsteroid anti-inflamatuvar ilaçlar olabilir.
hamilelikte amniyotik sıvı azlığı
  • Hamilelik süresinin uzaması. Başka bir deyişle, hamileliğin 40 haftadan fazla sürmesi.
  • Fetüste idrar fonksiyonlarının kötü gelişimi ile ilgili bir durum olması.
  • Fetüsün rahimdeki gelişimi ve büyümesi ile ilgili problemler. Bu durum genellikle inrauterin gelişme geriliği olarak bilinir.
  • Kromozom oluşumunda değişiklikler.

Oligohidramniyoz komplikasyonunun belirtileri nelerdir?

Genellikle, bu durumun teşhisi kolaylaştıran semptomları yoktur. Bununla birlikte, bebeğin aniden daha az hareket ettiğini fark eden anne, oligohidramniyozdan şüphelenebilir. Bu komplikasyonun bir diğer belirtisi ise, rahmin normale kıyasla daha az büyümesidir.

Oligohidramniyoz komplikasyonlarının sonuçları nelerdir?

Eğer gebeliğin ilk yarısında oligohidramniyoz komplikasyonlarını fark ederseniz, en büyük riskler aşağıdaki gibidir:

  • Doğum kusurları. Oligohidramniyozun, doğum öncesi yaralanmalar ve bebeğin organlarının sıkışması gibi sonuçları olabilir.
  • Düşük veya fetal ölüm riskinin artması.

Eğer gebeliğin ikinci yarısında bu sorun ortaya çıkarsa, olumsuz sonuçlar aşağıdaki gibi olacacaktır:

  • Rahimde gelişimin ve büyümenin azalması. Bu nedenle, bebeğin organ gelişiminde birtakım eksiklikler meydana gelebilir.
  • Prematüre doğum riskinin artması.
  • Doğum sırasında komplikasyonlar. Örneğin, mekonyum olarak bilinen göbek bağı sıkışması veya sezaryen doğum bu komplikasyonlara örnektir.

Oligohidramniyoz tedavisi

  • Doğum sırasında amniyoinfüzyon. Bunun için, uzman kişi bir sonda yardımıyla intrauterin boşluğa bir serum yerleştirilecektir. Bu yöntem sayesinde, amniyotik sıvı seviyeleri eski haline dönebilir. Ayrıca, göbek bağının dolanması da çözülebilir. Bu sayede, sezaryen doğum ihtimali azalmış olur.
  • Sıvı enjektesi veya amniyosentez. Bu, ilk yönteme benzerdir ancak tek farkı doğumdan önce yapılmasıdır. Doktorun enjekte edeceği sıvının sadece bir hafta kalacağını unutmamak gerekir. Bu, doktorların bebeğin normal gelişimini tamamladığından emin olmak için uyguladıkları geçici bir yöntemdir.
oligohidramniyoz tedavisi

Amniyotik sıvı seviyesinin, bebeğin tam gelişimi için çok önemli olduğunu unutmamak gerekir. Bu sıvı, birkaç hafta boyunca bebeğin evidir ve mümkün olduğunca yeterli seviyede olmalıdır. Eğer sizde de oligohidramniyoz komplikasyonları olduğunu düşünüyorsanız, bir an önce doktorunuza danışmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.